Telefon Konuşmalarının İncelenmesi Yargılama makamı kararını, ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir. Yargıç, sanıkların lehinde ve aleyhindeki delilleri kararında belirtilmelidir. Bu nedenle telefon konuşmalarının bazıları aleyhe ve bazıları da sanık aleyhine olabilir.
Peki ses kaydı davalarda delil olur mu? Kitle iletişim araçlarının yoğun olarak kullanıldığı günümüzde, cep telefonlarıyla çekilen birçok video, ses gibi kayıtlar mahkemelere delil olarak sunulmaktadır. Özel hayatın gizliliği nedeniyle gizlice yapılan ses kayıtları davalarda delil olarak kullanılamaz.
Telefon incelemesinde Neye Bakılır ? Talebe göre istenilen her türlü bilgiye bakılır. Bunların başında, silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konuya dahil olmuş her türlü bilgiye titizlikle bakılır ve geri getirilir.
Gizli/izinsiz bir şekilde alınan ses, fotoğraf veya video kayıtları, belli usullere riayet edilerek hukuka uygun bir şekilde elde edildikleri takdirde özel hukuk davalarında ve ceza yargılamalarında delil değerine sahiptir.
Kişiye ait cep telefonu tablet gibi elektronik mobil cihazlar üzerinde adli inceleme ve analiz işlemi uzman kişilerce yapılır. Çoğunlukla tarihi geçmiş veya silinmiş verilere ulaşılır. Ayrıca güncel olarak telefonda bulunan bilgilerde incelemeye tabi tutulur.
İlgili 45 soru bulundu
Mobil cihazın kapasitesine göre imaj alma, veri kurtarma, inceleme ve raporlama işlemleri 2 ile 10 iş günü arasında sürmektedir. Elde edilen verinin delil niteliğine geçmesi için mobil cihazın/cihazların alanında uzman kişi/kişiler tarafından incelenmesi ve raporlanması en önemli husustur.
İletişimin dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi kararını, soruşturma aşamasında kural olarak hakim verir. Buradaki hakim, Sulh Ceza Hakimidir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının kararıyla da bu işlem yapılabilir.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Bu sebeple her hangi bir sorun sebebiyle ispat niteliği taşımakta olan Whatsapp uygulamasına sıklıkla başvurulmaktadır. Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
İlgili hükmü vermekle görevli mahkeme yargılamayı yapan mahkemeye aittir. Aşağıda bulunan dilekçe ile mahkemeden karar istenir, bu karar çıktıktan sonra karar alınarak Adli Emanet Bürosuna götürülür ve el konulan eşya iade alınır. El konulan eşyanın iadesini asil veya vekili teslim alabilmektedir.
Cep Telefonu Adli Bilişim İncelemesi Ne Kadar Sürer? Bu süre işin mahiyetine, talep edilen verilere göre ve incelenen cihazlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak 2-15 gün içerisinde inceleme tamamlanarak teslimi yapılmaktadır.
Özet: İşlevi itibarıyla cep telefonu, bilgisayar niteliğindedir ve üzerinde inceleme yapılabilmesi için CMK md. 134 uyarınca hakim kararı alınması gerekir. Karar alınmadan yapılan arama ve inceleme kanuna aykırıdır.
Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
Evet, mahkeme gerekli gördüğü takdirde Whatsapp adlı aplikasyondan davada ilgili kişinin telefon numarasına ilişkin konuşma kayıtlarını talep edebilir.
Bu şartlar, “delili sunmak isteyen kişi, söz konusu Whatsapp yazışmasının tarafı olmalı ve yazışma bizzat kendisi tarafından kayıt altına alınmalıdır.” şeklindedir. Yani WhatsApp üzerinden yapılan bir yazışmada hesabın sahibi, o yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanabilmektedir.
Hat sahibi whatsapp konuşmalarına ulaşılabilir mi? telefon dökümanında whatsapp konuşmaları çıkar mi? Evet, eğer telefonunuz Whatsapp'a sürekli yedeklemeye yaptıysa ulaşabilir.
YARGITAY'A göre telefon sms mesajı hukuka uygun delildir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 16.02.2016 tarihli, 2014/27693 E. 2016/2727 K.
WhatsApp mesajlaşma ve haberleşme sisteminde mesajlar kullanıcının kontrolünde olduğu için iletimden sonra WhatsApp bunları sunucularında ve serverda tutmuyor. Bu nedenle de bu mesajların geçmişe yönelik olarak mahkeme tarafından temin edilmesi mümkün değil.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
Sosyal medya üzerinden gelen yazışmaların elde edilmesi sizi ilgilendiren konularda olsa dahi eğer hukuka aykırı şekilde elde edildiyse, örneğin programlar vasıtasıyla ya da virüs vasıtasıyla elde edilen bilgilerin mahkeme huzuruna sunulmasıyla konu her ne olursa olsun mahkeme bunu dikkate almayacaktır.
Uçtan uca şifreleme yönteminde sizin yazdığınız mesaj karşıdaki kişiye şifreli olarak gönderilir ve üçüncü kişiler bu mesajların içeriğini göremez. Yani mesajlara ulaşılsa bile mesajlar şifreli olduğundan dolayı içeriğe ulaşılamaz.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı, hakim kararı olmadan 24 saat süresince izin verebilir. Bu sürede mahkeme kararı alınması gerekir yoksa tedbir derhal kaldırılır. Dinleme kararı çıkınca, yazılı olarak emniyete bildirilir. Emniyet görevlileri teknik aletleriyle birlikte telefon idaresine gider.
Telefonunun iade edilmesi için 3 şeyden biri olması lazım. Birincisi Savcılık konu hakkında takipsizlik verdiği takdirde, ikincisi kovuşturma süresinde hakim ara ve ya ana kararla dijital materyalın iadesine karar verirse, üçüncüsü ise Siber suçlarla mücadele biriminin telefonun üzerinde incelemeyi bitirmesi.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri