International Organization for Standardization (ISO), dünya çapında standartları geliştirmek, uluslararası iletişim ve iş birliğini artırmak ve uluslararası ticaretin adil büyümesini teşvik etmek amacıyla 1947 yılında kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.
sorusuna kelime anlamı ile bakacak olursak, İngilizce açılımı International Standart of Organization ya da International Organization of Standardization olan bir kuruluştur. Türkçe anlamı Uluslararası Standart Organizasyonudur.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri - Şartlar: ISO 9001 Standardı, bir kuruluşun müşteri şartlarını ve uygulanabilir mevzuat şartlarını karşılayan ürünleri sağlama yeteneği olduğunu kanıtlaması gerektiğinde ve müşteri memnuniyetini artırmayı amaçladığında uyacağı kalite yönetim sisteminin şartlarını belirtir.
1952 yılında kurulan İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) temel amacı, üyelerinin ve Türk sanayisinin mevcut veya gelecekteki ihtiyaçlarını bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetleri aracılığıyla karşılayıp, sanayimiz ve ekonomimizin uluslararası rekabet gücünün artmasına ve ülke kalkınmasına katkıda bulunmaktır.
ISO, International Organization for Standardization'ın kısaltmasıdır ve Cenevre'de merkezi bulunmaktadır. ISO standartları, ürünlerin kalitesi, güvenliği, verimliliği, sürdürülebilirliği ve çevresel uygunluğu gibi birçok alanda standartlar belirler.
İlgili 18 soru bulundu
ISO sertifikası, bir yönetim sisteminin, üretim sürecinin, hizmetin veya belgelenmiş prosedürün standardizasyon ve kalite güvencesi için tüm gereksinimleri karşıladığını onaylar. ISO kalite, güvenlik ve verimliliği sağlamak için standartlar geliştirmekte olan bağımsız bir uluslararası kuruluştur.
Uluslararası Standart Bürosu ISO' nun kalite için yaptığı tanım şöyledir: “kalite, bir mal ya da hizmetin belirli bir gereksinimi karşılayabilme yeteneklerini ortaya koyan karakteristiklerin tümüdür.”
ISO Belgeleri bulunan firmaların sahip oldukları bu kalite belgelerinin ait olduğu standardın işletmedeki uygulamalarını denetleme çalışmasıdır.
ISO belgesini kim verir? ISO belgesini IAF akreditasyonuna kuruluşlar veya bunların akredite ettiği (yetki verdiği) yetkilendirilmiş belgelendirme firmaları verir. Türkiye'de kamuya ait tek belgelendirme kuruluşu TSE tek akreditasyon kurumu da TÜRKAK'tır.
Kalite sistem standardı; bir firmanın ürünlerinin standartlara, gerekliliklere uygunluğunu sağlamak için izlediği kalite yönetimini tanımlar. Kalite sistem standardı, firmaların standartlarda belirlenmiş kalite düzeyini elde etmesi için gerekli olan kalite sistemi yönetimini izlemesine yardımcı olur.
ISO Belgesi Nasıl Alınır? ISO belgesi almak için yetkili bir belgelendirme firmasına başvurmak gerekir. Yetkili belgelendirme firmalarından kasıt, belgeyi veren firmanın akredite olmasıdır. Örneğin belgelendirme firmasının ISO kuruluşu ve/veya söz konusu ülkenin genel akredite kuruluşundan onaylı olması gerekir.
ISO 14001, ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan süreçte çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standarttır.
ISO, fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılık düzeyi şeklinde açıklanabilir. ISO değeri ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık da aynı düzeyde düşük olur. ISO değerinin artması durumunda ise fotoğraf makinesinin ışığa olan duyarlılığını yükseltmiş olursunuz.
ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulmuş olan(Uluslararası Standart Organizasyonu) kalite yönetim sistemleri standartıdır. En çok rağbet gören ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile beraber 8 ISO Belgesi vardır.
ISO NEDİR? 1947 yılında kurulan ve yaptığı standardizasyon çalışmaları sonucu sanayiye, ticarete ve tüketicilere katkılar sağlayan ISO (International Organization for standardization)Uluslararası standart Organizasyonudur. TSE, ISO'nun üyesi ve Türkiye'deki tek temsilcisidir.
Bu belgeler ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi , ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri denir.
ISO, “International Organization of Standardization” yani Uluslararası Standartlar Örgütünün İngilizce baş harflerinden oluşmaktadır. ISO uluslararası bir örgüt olup tüm ülkeler bu örgüte üye olarak devlet kurumu olarak imza atarak gereklerini kendi ülkelerinde yerine getirmeyi kabul etmiştir.
ISO Kalite Belgesi. ISO belgesi almak size, 3. taraf denetimlerin gerçekleşmesi sonucu işletmenizin kazanmış olduğu kaliteyi simgeler. ISO belgesi, büyük veya küçük çaplı her türlü işletme için gerekli olan bir belgedir. İş politikası süreçlerini belgeler ve bu süreçleri resmi olarak tanımlar.
ISO 19011, örneğin ISO 9001 kalite yönetim sistemi veya ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi gibi yönetim sistemlerinin denetlenmesine yönelik uluslararası kabul görmüş bir standarttır.
ISO 10002 Nedir? ISO 10002 adıyla anılmakta olan ve müşteri memnuniyeti açısından oldukça önemli bir standart olarak bilinen bu belgenin firmaları için herhangi bir zorunluluğu olmadığını yani mutlaka alınması gerekmediğini dile getirmek gerekir.
Daha parlak ışıklandırmada düşük ISO en iyisidir. Düşük ISO değerleri iyi aydınlatılmış senaryolar için daha uygundur. Bunun aksine, daha az ışık olduğunda bunu telafi etmek için daha yüksek bir ISO'ya ihtiyacınız vardır. Yüksek ISO, kameranızın düşük ışıklı durumlar için ideal olan ışık hassasiyetini artırır.
ISO makinenizde fotoğrafın oluştuğu sensörün ışığa karşı hassasiyetidir. Bu hassasiyeti makine ISO yaraınızından arttırıp azaltabilirsiniz. ISO'nun normal kabul edilen değeri ise 100 ISO'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri