İlginizi Çekebilir: Yumurtalık Kisti Patlaması Neden Olur? Bu kist patladığı takdirde kist içeriği kistin bulunduğu yumurtalığın üzerine ya da pelvis bölgesinde bulunan diğer organların üzerine dağılabilir. Bu durumda enfeksiyon, organların birbirine yapışması ve kasık ağrısı gibi problemlere sebep olabilir.
Kist patladığı takdirde acil müdahale etmek gerekebilir. Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Yumurtlama döneminde bu kistin içerisine kan dolar ve gebelik varsa eğer progesteron hormonu salgılamaya başlar. Gebelik söz konusu değilse adet kanaması ile kist dışarı atılır. Her ay vücudun bu şekilde yenilenmesini sağlayan kistlerin zararı yoktur; fakat adetle atılamayan kistler vücutta büyümeye başlar.
Yumurtalık Kisti Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir.
Her ay düzenli olarak büyüyen yumurtalık kistleri, aralarında bir tanesi seçildikten sonra küçülmeye başlar. Seçilen yumurta kisti büyür ve adet döneminin ortasında çatlayarak içindeki olgunlaşan yumurta atılır.
İlgili 33 soru bulundu
Ciddi bir hastalık olan polikistik over sendromu uzun bir süre boyunca tedavi edilmez ise karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon ve anksiyete bozuklukları, hipertansiyon, uyku apnesi gibi pek çok önemli soruna yol açabilir.
Polikistik over sendromu kadınlarda sıkça görülen bir hormonal bozukluktur. Bu durumda yumurtalıkların içinde çok sayıda küçük kistler oluşur ve bu durum bazı kadınlarda regl düzensizliği, tüylenme artışı, kilo alma gibi sorunlara yol açabilir.
Kadınlarda kistler, en sık adet düzensizlikleri, adet döneminde veya cinsel ilişki sırasında alt karın ile kasıkta ağrılara neden oluyor. Aşırı ve uzun süreli kanama, sık sık idrara çıkma isteği veya karın şişliği de yine kistlerin neden olduğu yakınmalar.
Bu ağrının 12-24 saat içinde azalarak kesilmesi beklenir. Kist içeriği ne kadar yoğunsa ağrı o kadar şiddetli olur.
Kistin patlaması ( ruptür) : Tıpkı çok şişen bir balon gibi, kistlerde büyüdüğünde patlayabilir. İlişki, egzersiz hatta muayene sırasında oluşan basınç bile kisti patlatabilir.
Adetin bitmesi ile birlikte yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste folikül denir. Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi tüplere doğru atılır.
Yani her adet döneminde kist içine doğru kanama olmaya başlar. Kist içinde biriken kan, aylar, yıllar sonra koyu kıvamlı, kahverengi bir sıvı haline gelir.
Doktorunuz fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları reçete edebilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur.
Patlayan kist bir kan damarı üzerindeyse kanama oldukça şiddetli olabilir. Karın ağrısı, şişkinlik, bayılma, göz kararması ve düşük tansiyon gibi belirtiler kanayan kistin belirtileridir.
Yumurtalık kistinin patlaması her zaman çok önemli problemlere yol açmaz. Bazen küçük bir kist yırtılır ve hasta bunu hiç farketmeyebilir ve normal hayatına devam edebilir. Bazen de yırtılan (rüptüre olan) kist bölgesinden kanama oluşabilir.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Kist patlaması: Yumurtalık kistleri boyut olarak yeteri kadar büyüdüğünde patlayabilir. Kistlerden gelen sıvı pelvik boşluğa dökülerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve acil ameliyat gerekir.
Bu bahsedilenlerin dışında ayrıca, belde ve kasık bölgesinde ağrı, karın bölgesinde şişlik ve ağrı, elle kendi kendini muayene ederken kitle olduğunun hissedilmesi over kisti belirtisi olarak kabul edilebilmektedir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir. Diğer yandan yeterince büyümüş bir yumurtalık kisti şiddetli ağrılara neden olabilir.
Çikolata kisti patladığı sırada bıçak saplanması gibi ani bir acı hissedilebilir. Kist nedeniyle görülen kanama ve ağrılar patlamadan bir süre sonra kendiliğinden geçer. Çikolata kistlerinin patlama ya da yırtılma oranları vücutta görülen diğer kistlere göre daha azdır.
Çoğu zaman hiçbir belirti olmadan kistler kendiliğinden düzelebilir. Ancak diğer durumlarda aşağıdaki belirtiler görülebilir: Karında şişlik ve gaz. Ağrılı barsak hareketleri.
Yumurtalık kistleri genellikle herhang bir belirti vermemekle birlikte çoğunlukla aşağıdaki semptomlara neden olabilirler; Kasık bölgesinde ağrı Kilo alma.
Polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlarda endometrium, over ve meme kanseri riskinin arttığı belirtilmektedir. Yapılan birçok klinik çalışmada meme ve endometrium kanseri riskinin arttığı net olarak ifade edilmiştir.
Polikistik Over ve Hamilelik
Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
Polikistik over hastalığı, hormonal dengesizlik olduğu için cinsel ilişkide isteksiz olma da hormonlardan kaynaklanmaktadır. Polikistik over sendromu, cinsel isteksizlik yarattığı gibi hem de cinsel ilişki sırasında ağrı yaratmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri