Isofix sistemi, bebek koltuğunu araca daha güvenli bir şekilde bağlar. Isofix sistemi kullanılmadan önce sürücülerin aracın kendi emniyet kemeri ile bebek koltuğunu bağladığı biliniyor.
İsofix yoksa ne kullanılır? Kimi araçlarda değişiklik imkanı bulunmayabilir veya anlık gelişme ile hızlıca Isofix için alternatif aranır. Bu gibi durumlarda yapılabilecek tek hamle çocuk koltuğunu nizami bir biçimde emniyet kemeri ile sabitlemektir.
İsofix Donanımı Zorunlu mu? Bebek oto koltuklarını araç içine güvenli bir şekilde yerleştirmek için kullanılan isofix gerekli mi? İsofix donanımı, araç koltuklarının emniyet kemeri ile bağlanmasına göre daha yüksek güvenlik hizmeti sunduğu için son derece gerekli bir sistemdir.
Daha eski araçlar veya isofix bağlantılarına sahip olmayan araçlar için emniyet kemeri bulunur. Kemer oto koltuğunu sabitlemek için kullanılabilir. Oto koltuğunun yerine sabitlenmesi ve sıkı şekilde takılması açısından dikkatli olunmalıdır.
Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
İlgili 39 soru bulundu
Söz konusu arabanın üreticisi tarafından isofix aparatı üretilmişse yetkili servislerde sonradan bu sistemi taktırmak mümkün. Sonradan takılacak isofix bağlantısının güvenli olması konusunda problem yaşanmaması için mutlaka yetkili servislere danışmak gerekiyor.
ISOFIX Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı? Standartlara uygun olarak üretilen çocuk koltukları, ISOFIX bağlantı noktaları ile uyumlu olarak çalışıyor. Günümüzde üretilen tüm araçlar ve çocuk koltukları bu standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
İsofix bağlantısı, genellikle araçların arka koltuklarında bulunur. Oto koltuğunu araçtaki İsofix bağlantısının bulunduğu noktaya yerleştirin. İsofix oto koltuklarını alt arka kısmında yer alan metal aksamları montaj için hazır konuma getirin. Bu işlem için oto koltuğun çevresinde yer alan düğmeleri kullanabilirsiniz.
Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
İsofix aparatlarını otomobilinizde bulunan koltukların arasında yer alan bağlantıya takabilirsiniz. Bebekler için üretilen isofix koltukları ise daima arka koltuklarda bulunmalıdır.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
İsofix Montajı ve Isofix Kullanımı
Bu nedenle zaman içerisinde uluslararası standartlar belirlendi. Belirlenen bu standartlar da isofix koltukları ortaya çıkardı. İlk olarak 2006 model araçlarda uygulanan isofix koltuğu sistemi ilerleyen zaman içerisinde tüm araçlar için bir zorunluluk haline getirildi.
İsofixli koltukların neredeyse tamamı normal emniyet kemeriyle de kullanılabiliyor.
İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
Geleneksel tipteki bebek koltuklarının yerini alan ve konfor ile birlikte güvenliğin de maksimize edildiği isofix oto koltukları, ergonomik tasarımı sayesinde bebekler için oldukça güvenli bir yolculuk sağlar. 10 yılı aşkın süredir yeni üretilmiş araçların birçoğuna entegre edilen bu yeni sistem, 2013 yılından itibaren ...
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
0-12 aylık bebeklerde ana kucağı şeklinde oto koltukları tercih edilebilir. 4 yaşa kadar ise hareketli oto koltukları çocuklar için konfor sağlar. 4-12 yaş arasında ise çocuklar artık hareketli oto koltuklarını kullanamayacağı için çocuk güvenlikli, yükseltici oto koltukları son derece konforlu olur.
BEBEĞİNİZ BİR YAŞINDAN KÜÇÜKSE...
Bir yaşından küçük bebeklerin, araç içi bebek koltuklarında 30 dakikadan daha uzun süre oturtulması kalbini durdurabilir.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
Haziran 2010 dan beri ülkemizde çocuk koltuğu kullanımı kanunen zorunlu olup 108 TL trafik cezası ve 10 ceza puanıdır. Çok ağladı kucağıma aldım demek ne çocuğumuzu kaza anında korur ne de yasal bakımdan bir geçerliliği vardır.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Birçok anne baba 13 kilo limitine de dikkat etmeden bebek 6 aylık olup başını tutmaya başlayınca çocuğunu hemen öne bakar şekilde oturtmaya başlıyor. Halbuki bir çocuğun 13 kiloyu bulması 1.5-2 yaşı bulabiliyor. 6 aylık bir bebeğin arabada düz oturması ise çok tehlikeli bir durum ve kabul edilemez.
Malesef Puntolarda isofix bağlantı noktası bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri