İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
Güvenlik testlerine göre isofix, koltuk ile araç gövdesi arasında sağlam bir bağlantı sağlayarak çocuklar için oldukça güvenli bir yolculuk sunuyor. Isofix'in yanlış takılma ihtimali emniyet kemerlerine göre daha düşük. Bu da onu daha güvenli yapan bir diğer neden.
I-size, 4 yaşa kadar olan bebek ve çocuk oto koltukları için geçerli. Bu düzenleme; gelişmiş baş ve boyun koruması sağlıyor, oto koltuğunun minimum 15. aya kadar (çocuk 105 cm olana kadar) seyahat yönünün tersine bağlanmasını ve Isofix'i zorunlu kılıyor.
İsofix Olmayan Araçlara İsofix Takılır mı? İsofix olmayan araçlara bu sistemin takılabilmesi, marka ve modele göre değişiklik gösterebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Bebek koltuklarını isofix yöntemiyle arabaya sabitlemek hem pratik hem de oldukça güvenli. Peki, hangi araçlarda isofix var? İsofix oto koltuğu, 2006 yılında itibaren üretimi yapılan tüm araçlarda yer alıyor.
Takılır hiç bir problem olmaz.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
Darbe emici yan bariyerleri ve ekstra boyun korumalığı olan alev almaz oto koltuklarını tercih edin. Uzmanlar, sağlık açısından kaplaması terletmeyen, hava alan ve kolaylıkla çıkarılıp temizlenebilen kumaştan yapılmış bebek oto koltuğu tavsiye ediyorlar. Siz de bu kriterlere uygun ürünlere yönelin.
Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
Isofix taktırma isteyen kullanıcıların artması ve araç seçimlerinde de ön plana alınması doğal olarak piyasada da Isofix'i zorunlu kıldı. 2013 yılında tüm araç firmalarına Isofix'in artık zorunlu olduğu şartı koşuldu. Bu tarihten itibaren üretilen tüm araçlar ilgili standarda göre Isofix uyumlu olmak zorundaydı.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Bebek araba koltuğu bir yaşından küçük bebeklerin kalbini durduruyor. Araç içi bebek koltukları hayat kurtarıyor. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin 30 dakikadan uzun süre araç içi bebek koltuğunda kalması kalbini durdurabilir.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
İsofix otomobillerde çocukların güvenliğini sağlamak adına geliştirilen bir tür montaj sistemidir. Bu sistem ile çocukların güvenli bir şekilde sarsılmadan seyahat etmesi amaçlanır. 2006 yılında zorunlu hale gelen bu sistem 2013 ve sonrası araçların hemen hepsinde bulunur.
Yapılan araştırmalar, arabalardaki bebek koltuğunun arka koltuğun sağına ya da soluna değil, tam ortaya konulmasının daha güvenli olduğunu gösteriyor.
Malesef Puntolarda isofix bağlantı noktası bulunmuyor.
ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club) Alman Otomobil Kurumu'nun kısaltılmış adıdır. Oto koltuk üreticilerinin talebi doğrultusunda, araçların kaza geçirmeleri halinde oto koltuklarının ne derece güvenli olduğuna dair çarpışma testi belgesi de vermektedir.
İsofix, çocuk güvenliği için tasarlanmış ve otomobil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir montaj sistemidir. Bu sistem, çocuk koltuklarını otomobil koltuklarına daha güvenli ve doğru bir şekilde sabitlemeyi sağlar.
0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.
İsofix, araç koltuğunun şasiye sabitlenmiş bir koltuk bağlantı noktası sistemidir. Bu sistem, koltuğun aracın kendi isofix bağlantı noktalarına kolayca takılmasını sağlar. Genellikle daha güvenli bir montaj sağlar ve hatalı takma riskini azaltır. Çoğu durumda, koltuğu araca monte etmek daha kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri