(22) Allah'tan başka tanrı tanıma; sonra kınanmış ve yalnızlığa terk edilmiş olarak kalırsın. 22. ayette "Allah'la beraber başka tanrılar edinme" derken, her ne kadar emir kipi Hz. Muhammed'e (sav) yöneltilmiş olsa da asıl muhatap tüm ümmettir.
Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka tanrılar bulunsaydı kesinlikle yerin göğün düzeni bozulurdu. Demek ki arşın rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir. Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekileceklerdir.
İslam toplumunda kadınların haklarının yenilmiş olmasına son veren Nisa süresidir. Miras, ibadet ve evlilik hükümleri yer alır. Nisa süresinde toplumsal açıdan da uyulması gereken kurallar, Allaha, peygambere olan itaat ve cihadın anlamı, imanlı olmak ve salih ameller işlemek içerisinde yer almaktadır.
Herkes, işlediği amellerin, kazandığı sevapların, yüklendiği günahların karşılığını görür. Onlara haksızlık edilmez, zulmedilmez. Allah gökleri ve yeri hak üzere yarattı. Öyle ki her cana kazandığının karşılığı verilsin.
22. Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ikisinin de düzeni bozulurdu. Demek ki, Arş'ın Rabbi Allah onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer yerde ve gökte Allah'tan başka tanrılar bulunsaydı, yer ve gök, (bunların nizamı) kesinlikle bozulup gitmişti. Demek ki Arş'ın Rabbi olan Allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir. Bu âyet, Allah'ın birliğini gösteren en güçlü delillerden birini ortaya koymaktadır.
Enbiya Suresi, Kur'an'ın 21. suresidir. Sure 112 ayetten oluşur. Enbiya peygamberler anlamına gelir. Sure, 18 peygamberin dini yayma faaliyetlerinden ve çeşitli özelliklerinden bahsettiği için, Enbiya (peygamberler) Suresi adını almıştır.
Adını, yirmi sekizinci âyette geçen ve “diz çökmüş” veya “bir araya gelmiş” anlamlarına gelen câsiye kelimesinden alır.
Câsiye, diz üstü çöken demektir. Sûrede başlıca, Kur'an'ın indirilmesi, dış âlemde Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren deliller, Allah'ın kullarına bahşettiği nimetler, İsrailoğullarının kendilerine verilen nimetlere inkâr ve isyanla karşılık vermeleri konu edilmektedir.
Mü'minûn suresinin 91. ayeti de Allah'ın birliğine vurgu yapan bir delildir: “Allah ne bir çocuk edinmiştir ne de O'nunla birlikte O'na ortak bir tanrı vardır.
Nisa suresi 3. ayete dayandırılan nikâh hükümlerine göre bir erkeğin gücü yetiyorsa ve eşlerine karşı adaletli davranacaksa; birden fazla 2, veya 3, veya 4 kadınla evlenebileceğine izin verilmekle birlikte, bir erkeğin tek kadınla evlenmesinin onun için daha hayırlı olacağı tavsiye edilmiştir.
Peygamber Efendimizin her gece İsra ve Zümer Surelerini okuduğu rivayet edilmektedir. İsra Suresi'ni okuyan kişi kendisine karşı yapılan kıskançlıktan, nazardan ve hasetten korunur. Bu sureyi okuma alışkanlığı edinenlerin başkalarına karşı hasede ve kıskançlığa düşmeyeceği de bilinir.
İkinci tanımlamaya göre Allah Teâlâ her bir insan için tıpkı bedeni gibi bir de nefis yaratır, Şah Veliyyullah'ın “neseme” adını verdiği bu nefis, insanın hayatı boyunca yapıp ettiklerine göre mânevî bir yapı ve kişilere göre farklı özellikler kazanır.
Peygamberler kendi varlığıyla Allah'ın varlığını kanıtlamıştır. EVLİYA Evliyalar Peygamberlerin varlığını dolayısıyla Allah'ın varlığını kanıtlar. Enbiya velinin çoğuludur. Veli, Allah'ın çok sevdiği dostu demektir.
ENBİYÂ (ﺍﻧﺒﻴﺎﺀ) i. (Ar. nebі'nin çoğul şekli enbiyā') Nebîler, peygamberler: Enbiyâ vü evliyânın serveri (Süleyman Çelebi).
3. O ki, birbiri ile âhenktar yedi göğü yaratmıştır. Rahmân olan Allah'ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk göremezsin. Gözünü çevir de bir bak, bir bozukluk görebiliyor musun?
Casiye Suresi'nde Allah'ın kudretinden, vahyin öneminden, vahye inanmanın gereğinden, yeniden dirilişi inkâr edenlerin durumundan, Kıyamet Günü'nden, inananlar ve inanmayanların aynı değerde olmadığından bahsedilir.
Mekke döneminde inmiştir. 37 âyettir. Sûre, adını 28. âyette geçen “Câsiye” kelimesinden almıştır. Câsiye, diz üstü çöken demektir.
Sure, ismini 21. ayetinde geçen “Âd” kavminin yaşadığı Yemen'de bir bölgenin adı olup, uzun ve kıvrımlı kum yığınları anlamına gelen “Ahkaf” kelimesinden almıştır.
Çerağ Farsça kökenlidir ve ilk anlamı kandildir. Kelimenin sözlük anlamı ''yakılan ve ışık veren şeydir.'' Osmanlı döneminde aydınlatma gereçlerinin tamamına çerağ denirdi. Mevleviler ışığı söndürmek yerine çerağı dinlendirmek tabirini kullanırdı. Kelimenin üçüncü anlamı ise alev ve ateştir.
Cemâl, (Arapça: جَمَال) bir erkek ismidir ve kökeni Arapça olup, "yüz güzelliği" anlamına gelmektedir.
âyetlerde, vahyin gerçekliği ve buna bağlı olarak Hz. Muhammed'in hak peygamber olduğu, Kur'an'ın şüphe götürmez üstünlüğü, iman davasının haklılığı, müşriklerin bile bile gerçeği kabule yanaşmadıkları anlatılır. 15-20. âyetlerde, imanın iyilik ve ahlâkla, inkârın da kötülük ve ahlâksızlıkla olan ilişkisi konu edilir.
enbiya suresinin 30. ayetinde (bkz: enbiya 30) geçen, "ve her canlıyı sudan var kıldık" mealinde, tarihi çeşme ve sebillerin birçoğunda hattı işlenmiş bulunan bir cümle.
1.İnsan (henüz) anılır bir şey değilken (yaratılmamışken) üzerinden uzunca bir zaman geçti. 2.Şüphesiz biz insanı, karışım halindeki az bir sudan (meniden) yarattık ve onu imtihan edeceğiz. Bu sebeple onu işitir ve görür kıldık. 3.Şüphesiz biz onu (ömür boyu yürüyeceği) yola koyduk.
“Geceleyin ve gündüz Rahman olan Allah'ın, dünyadaki gazabından-cezasından, ahiretteki azabından sizi kim koruyacak?” de. Bunu bilerek Allah'a yönelecekleri yerde, onlar Rablerini zikirden, Rablerinin övünç kaynağı Kur'an'dan, Kur'an'ı tebliğden yüz çeviriyorlar, şeriatı engelleme tedbirleri alıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri