88: De ki: “Bütün insanlar ve cinler şu Kur'an'ın bir benzerini getirmek üzere bir araya gelseler ve bu hususta güçlerini birleştirip birbirlerine yardımcı da olsalar, imkânı yok, asla onun bir benzerini getiremezler.
İsrâ suresi 8 ayet tefsiri
Eğer tekrar üçüncü kere veya daha çok fesat yapmaya dönerseniz, biz de tekrar sizden intikam almaya ve sizi cezalandırmaya döneriz. Cehennemi, Allah`a karşı isyan eden kâfirler için hiç çıkamayacakları ebedî olarak yatacakları bir yer yaptık.
Sure ismini ilk ayetinde geçen ve 'gece yürüyüşü' anlamına gelen 'isra' kelimesinden alır. Surenin ilk ayetinde Allah'ın bazı ayetleri göstermek için peygamberi bir gece Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya götürdüğü ifade edilir. İnanca göre bu eylem miraç gecesinde olur ve sonrasında göğe çıkış gerçekleşir.
Peygamber Efendimizin her gece İsra ve Zümer Surelerini okuduğu rivayet edilmektedir. İsra Suresi'ni okuyan kişi kendisine karşı yapılan kıskançlıktan, nazardan ve hasetten korunur. Bu sureyi okuma alışkanlığı edinenlerin başkalarına karşı hasede ve kıskançlığa düşmeyeceği de bilinir.
İşte sizi yaratan Rabbiniz, kimin daha doğru bir yolda olduğunu en iyi bilendir. De ki: “Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar. Bu durumda kimin doğru bir yol tuttuğunu Rabbiniz en iyi bilendir.” De ki: «Herkes, kendi huyuna göre iş görmededir, doğru yolu tutanı Tanrınız çok iyi bilir !»
İlgili 23 soru bulundu
Göklerde ve yerde bulunanların tümü kendisine ait olan Allah'ın yoluna (hidayet ediyorsun). İyi bilin ki işler sonunda, Allah'a döner. Yani, göklerdeki ve yerdeki her şeyin yegâne sahibi olan Allah'ın yoluna.
Gerçeğe götüren doğru yol anlamında bir Kur'an tabiri. Son ilâhî din. Gerçekliğini ve etkinliğini daima koruyan dosdoğru din anlamında bir tabir.
Miraç Hadisesinin Kuran-ı Kerim'deki kanıtı olan İsra Suresi, Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in aktardıklarına göre 'Her kim kıskanç ve haset kimselerin şerrinden korunmak için yedi kere bu İsra Sureni okusun. İsra Suresini okuma alışkanlığı edinen kişiler kötü kimselerin şerrinden korunmuş olur. '
Ve bil hakkı enzelnahu ve bil hakkı nezel, ve ma erselnake illa mubeşşiren ve nezira. *** Onu hakk ile indirdik. Ve hakk ile indi. Seni, müjdeci ve uyarıcı olmandan başka bir şey için göndermedik.
Bu sureyi okuyan kişiler için Allah'u Teala'nın yerler ve dağlar kadar sevap yazdığı söylenir. Bu ayet okunan evlere afet ve hırsız girmeyeceği söylenir.
Yeryüzünde böbürlenerek (gücüne, güzelliğine, servetine, etiket ve rütbene ve çevrene güvenip kibirlenerek) yürüme!.. Çünkü sen (ağırlık ve azametinle) ne yeri yarabilir, ne de dağlarla ululuk yarışına girişebilirsin. Yeryüzünde kibirlenerek yürüme; çünkü ne yeri yarabilirsin, ne de boyca dağlara ulaşabilirsin.
İsra suresinin 82. Ayeti ise, okuyan kişiyi stresten, depresyondan ve ruhsal hastalıklardan korur. Üzüntüyü ve buna neden olan etkenleri ortadan kaldırır, kişiye ferahlık sağlar.
Hz. Muhammed'in (S.A.V) Cebrail Aleyhisselam tarafından mucizevi bir şekilde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya getirilmesi olayı İsra olayıdır. İsra kelimesinin sözlük anlamı gece yürüyüşü, yürütmek ya da gece seferi yapmak anlamlarındadır. Mescid-i Aksa kutsal yer olarak da kabul edilir.
1. Bir gece, kendisine delillerimizden gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya1 (en uzak mescide) yürüten Allah yücedir. Şüphesiz ki O duyandır, görendir.
Cimrilik de savurganlık da aşırılıktır, bu sebeple haramdır. İkisinin ortası cömertliktir. Ahlâk kitaplarında savurganlık ifrat, cimrilik tefrit olarak nitelenir.
İsrâ suresi 105. ayeti faziletli olması ile bilinir ve bu faziletler arasında şunlar yer alır: İsrâ suresini okuyanların ağrılarından kurtulacağı ve hastalıklarına Allah'ın izniyle şifa bulacakları söylenir. Üzüntü ve sıkıntıdan kurtulmak için İsrâ suresi 105. ayetin okunması buyrulmuştur.
Kuran-I Kerim Duaları
İhlas suresi, Fatiha suresi, ve Kurana başlama duaları yapılarak Bu yüce kitabın okunmaya başlanması uygun olmaktadır. Tüm dualar ve surelerin tamamı Kuran-ı Kerim ayetleri içerisinde yer almaktadır. Bu anlamda bu surelerin hem Kuran okurken hem de bittikten sonra okunması önerilmektedir.
"Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel..." diye başlayan bir dua var. Bu duayı Kuran okumadan önce okuyan herkese Allah (c.c) harf başına elli bin sevap verileceğini Peygamberimiz (S.A.V.) haber vermiş.
"(105) Biz Kur'an'ı sadece gerçeğin bilgisi olarak indirdik, o da (sana) yalnız gerçeği söyleyerek geldi; seni de ancak müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik. (106) Biz onu, insanlara aralıklarla okuyasın diye okumaya elverişli bölümlere ayırdık, peyderpey indirdik."
İsra Suresini ezberden abdestsiz bir biçimde okumakta bir sakınca yoktur.
İSRA Suresi.80. Ayeti Kerimesinin Fazileti Nedir. Girilen yerde en iyi kabul olur ve her işi hallolur.. Meleklerde devamlı yardımcı olurlar... Ayeti Kerime Olduğuından Abdestli Olarak Okunmalı.
İsrâ suresi 32 ayet tefsiri
Zinadan sakının! Ona teşvik eden şeyden de uzak durun. Şüphesiz zina son derece çirkin bir iştir. Soyların birbirleriyle karışmasına ve Allah`ın azabına götüren kötü bir yoldur.
Arapça sözlüklerde istikamet kelimesiyle ilgili olarak genellikle “dinî ve ahlâkî hükümlere uygun bir hayat sürme, her türlü aşırılıktan sakınma, Allah'a itaat edip Hz. Muhammed'in sünnetine uyma” şeklinde özetlenebilecek açıklamalar yapılmıştır.
Sırat-ı Müstakim ifadesi, Fatiha Suresinin 6. ayetinde ''İhdinessirâtal mustakîm'' şeklinde geçer. Türkçe karşılığı ''bizi doğru yola ilet, bize doğru yolu göster'' olan sure, en faziletli dualardan biridir.
Kur'an-ı Kerim'de kullanım bakımından da yanlış ve aşırılıklardan uzak, dengeli ve orta yol anlamına gelmektedir. İbn-i Hanbel'den aktarıldığı üzere Hz. Muhammed bir gün önüne çizgi çizer ve “Bu Allah'ın dosdoğru yoludur.” der.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri