Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir.
Fransızca kökenli olan baraj kelimesi su bendi, büget ve engel olarak açıklanmaktadır. Genellikle gövde yüksekliği 15 m'den fazla olan su depolayan yapay yapılara baraj denilmektedir.
Orman, göl, plato, akarsu gibi unsurlar çevremizin doğal özellikleri arasında yer alır. İnsan eli değmeden oluştukları için bu ismi alırlar. Beşeri unsurlar ise köprü, baraj ve park gibi yapılardır.
İşte insanların doğal çevrenin bir benzeri olan ve ellerindeki malzemelerle oluşturdukları ortama yapay çevre deniliyor. Yapay çevreye örnek verecek olursak; parklar, bahçeler, göletler, havuzlar, yürüyüş yollarını sayabiliriz.
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir.
İlgili 25 soru bulundu
Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir. Şehirler, köyler, okullar ve mahalleler birer yapay çevredir.
Doğal çevre kavramı, aşağıdaki bileşenlerine göre incelenebilir: Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Çünkü havuzlar yapay su kütleleridir ve durağandırlar. Başka bir su kaynağına bağlı olmayan ve akıntı ile temizlenmeyen bu alanları düzenli olarak çeşitli yöntemler kullanarak temiz ve hijyenik tutmamız gereklidir. Farklı havuz türlerinde bu işlem için farklı yöntemlerden yararlanılır.
Mağaralar oluşum şekillerine göre; Doğal ve Yapaya Mağaralar olarak iki gruba ayrılır. Kaya mezarları, volkanik tüf veya marnlarda açılan yer altı şehirleri, kaya evleri ve tapınaklar gibi insan eliyle kazılarak oluşturulan mağaralar yapay mağaraları oluşturur.
Yapay göl, doğal yollar yerine insanlar tarafından oluşturulan göllerdir. Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür.
Diğer akarsular ise; Sofraz, Ziyaret, Çakal, Kalburcu, Eğri, Akdere, Keysu ve Şepker çaylarıdır. Gölbaşı, İnekli, Azaplı Abdulharap Gölleri doğal Atatürk Barajı ise suni göldür. Bu coğrafi yapı içerisinde Adıyaman ilinin : Deniz seviyesinden yüksekliği 669 metredir.
Depremler, canlı-cansız varlıklar üzerinde büyük zararlara yola açan doğal olaylardır.
Baraj Nedir ? Barajlar, genellikle dağların arasına, nehir sularının yolunu keserek arkasında göl oluşturmak amacıyla inşa edilirler. Barajlar nehir sularını kontrol için yapılırlar. Barajlar toprak dolgu, kaya dolgu veya beton olabilirler.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur. Kapadokya'da birçok çeşit Peri Bacası görmek mümkün. 1 ile 15 metrelik büyüklüklerde bulunan Peri Bacaları eğer 1 metreden küçük veya 15 metreden büyükse bu yapı Peri Bacası olarak sayılmıyor.
Çökelez Dağı' nın güney yamacında, büyük bir kristalin kitlenin hemen önündeki kalker katmanların arasından çıkan termal sular, ülkemizde doğal bir anıt olan Pamukkale'yi oluşturmaktadır.
Kış mevsiminde mağara içi, yan duvarlarına göre daha sıcaktır. Dışarıdan gelen soğuk hava ile sıcak havanın karşılaşması sonucu mağara duvarlarında yoğunlaşma ve buna bağlı olarak buz kristalleri oluşur. Benzer durum yaz mevsimlerinde de görülür. Bu mevsimde mağaralar, mağara dışına göre daha soğuktur.
Yapay çevre ise insanların ihtiyaçları doğrultusunda doğal çevrenin değiştirilmesiyle oluşan çevrelerdir. Havaalanları, köprüler, yollar, fabrikalar yapay çevreye örnek verilebilir.
Gölet; doğal ya da yapay olarak kurgulanmış küçük göllerdir. Biyolojik gölet ya da ekolojik gölet diye adlandırılan sistemler, herhangi bir kimyasal kullanmaksızın kendi kendini temizleme yeteneğine sahip yapay göletlerdir.
İnsan elinin değmediği her şey gibi ova ve yaylalarda tamamen doğal çevreye örnektir.
İçinde yaşadığımız dünyada iki çeşit çevre vardır. Bunlara ''Doğal Çevre'' ve ''Yapay Çevre'' denir. Ormanlar, ağaçlar, göller doğal çevrenin içerisinde yer alır. Parklar, bahçeler ve binalar ise doğal çevrenin içinde bulunur.
Botanik bahçeleri doğal bitkilerin, canlı bitki koleksiyonlarının olduğu, bitkilerle ilgili bilimsel araştırmaların yapıldığı (sistematik, botanik, bahçe bitkileri, peyzaj vb.), bitki sergilerinin bulunduğu, soyu tehlikede olan bitkilerin koruma altına alındığı yerlerdir.
Dere kavramı genel olarak küçük ölçekli akar su yatağı olarak tanımlanmaktadır. Yapay dere ise istenilen alanda istenilen yönde ve boyutta zengin doğal görünümlü tamamen doğal unsurlarla üretilmiş yapay su yataklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri