7 Ekim 2023 günü Hamas militanları Güney İsrail sınırlarından içeri girerek Aksa Tufanı isimli bir harekat başlattı.
14 Mayıs 1948'de İsrail Devleti'nin Kuruluş Bildirgesi'nin ardından ardından Arap Birliği, Filistinli Araplar adına müdahale etmeye karar vererek kuvvetlerini eski İngiliz Filistini'ne soktu ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nın ana safhasını başlattı.
7 Ekim 2023'de birçok Hamas militanının İsrail'e sızması sonucu İsrail'in resmi olarak Filistin'e savaş ilan etmesiyle başlayan Hamas-İsrail Savaşı'na dünyanın pek çok noktasından tepkiler gelmiştir.
Yaklaşık 9:30'da (UTC+3) 7 Ekim 2023, Hamas "El Aksa Tufanı Operasyonu" olarak adlandırdığı operasyonun başladığını duyurdu ve 20 dakika içinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e 5,000'den fazla roket attığını belirtti. İsrail kaynakları Gazze'den en az 3,000 merminin fırlatıldığını bildirdi.
Arap-İsrail savaşları, Arap Birliği ülkeleri (başlıca Mısır, Suriye, Ürdün ve Filistin) ve İsrail Devleti arasındaki politik gerilim ve askeri savaşlar dizisidir.
İlgili 19 soru bulundu
Türkiye Ordusu ve İsrail Ordusu, dünyanın en güçlü ordularından ikisidir. Her iki ordunun da kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Genel olarak, Türkiye Ordusu daha büyük bir savaş gücüne sahipken, İsrail Ordusu daha gelişmiş ekipmana ve eğitime sahiptir.
İsrail ve Yehuda (~MÖ 1200 - MÖ 576)
İsrailli Ahab ile Şamlı II. Ben Hadad arasındaki ittifak, Asurluların akınlarını püskürtmeyi başardı ve MÖ 854'te Karkar Savaşı'ndan zaferle çıkıldı. En nihayetinde İsrail Krallığı, Asur Kralı III. Tiglat-Pileser tarafından MÖ 750'lerde yıkıldı.
İlk girişimler. Türkiye, İsrail Devleti'ni 1949 yılında tanıdı. Türkiye'nin İsrail'deki ilk diplomatik misyonu bir temsilcilikti ve göreve başlangıç töreni 7 Ocak 1950 tarihinde gerçekleşti ve misyon şefi Seyfullah Esin itimatnamesini İsrail Cumhurbaşkanı Chaim Weizmann'a sundu.
14 Mayıs 1948'de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti'nin kuruluşu ilan edildi. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girdiler.
Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
1973 Arap-İsrail Savaşı öncesinde ilkokul mezunu sıradan bir asker olan Mısırlı bir köylünün zekice bulduğu şifreli muhabere (iletişim/haberleşme) sistemi sayesinde Mısır ordusu, Süveyş Kanalı'nı geçerek ilk elde yenilmezlik unvanıyla övünen İsrail ordusunu yenmeyi başardı.
İsrail'in kurulmasın- dan sonra Arap devletleri İsrail'i ortadan kaldırmak için harekete geçti ve 1948, 1956, 1967, 1973 tarihlerinde dört tane Arap-İsrail Savaşı meydana geldi. 1973 savaşına kadar İsrail'in ortadan kaldırıl- ması temel hedef iken 1973'te İsrail'e kaptırılan toprakların geri alınması temel hedef oldu.
Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen İsrail, halen bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. İsrail 1979 yılında Mısır'la yaptığı 'Camp David' barışı ile Mısır'dan aldığı toprakları Mısır'a iade etti. İsrail, 1982 yılında Kudüs'ü ebedi başkenti olarak ilan etti.
Filistinli gruplar, Gazze Şeridi'nden yasa dışı Yahudi yerleşimlerine, beldelere ve kentlere 6 bin 300'den fazla roket fırlattı. İsrailli yetkililer, özellikle Gazze Şeridi'ni çevreleyen beldelerdeki yaklaşık 78 bin İsrailliyi tahliye etti. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsrailli öldü, 3 bin 968'i yaralandı.
Filistin‟in adı bilinen ilk sakinleri, Tevrat‟a göre dünyanın en eski milleti olan ve İslâm tarihçilerinin Arapların atası olarak kabul ettiği Amâlika kavmi idi.
İsrailoğulları (İbranice: בני ישראל, romanize: Bnei Yisra'ael), İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu.
Tevrat. Tevrat Tanah'ın ilk beş bölümüne verilen isimdir. Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
İsrail, aynı zamanda, vatandaşların çoğunluğunun Yahudi olduğu dünyanın tek ülkesidir. İsrail nüfusunun 2016 yılı itibarıyla %75'i Yahudi, %14'ü Müslüman, %2'si Hristiyan ve %2'si Dürzi ve geriye kalan %2'si Samiriler ve Bahâîlik gibi küçük inançlardan insanları kapsar.
AGİT'in ortak ülkelerinden biri ve NATO Akdeniz Diyaloğu üyesidir. AB'yle de “Avrupa-Akdeniz Ortaklığı” çerçevesinde Ortaklık Anlaşması bulunmaktadır. * İsrail, 1980 yılında başkentini Kudüs olarak ilan etmiş ve devlet kurumlarını bu şehre taşımıştır.
Haim Azriel Weizmann (27 Kasım 1874 – 9 Kasım 1952), Rus İmparatorluğu doğumlu Yahudi siyonist lider, politikacı ve İsrail'in ilk cumhurbaşkanı.
Kur'an'da iki yerde geçen (Âl-i İmrân 3/93; Meryem 19/58) ve Hz. Ya'kūb'un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl'den dolayı, onun soyundan gelenlere Tevrat'ta Beney Yisrael, Kur'an'da Benû/Benî İsrâîl (İsrâiloğulları) denilmektedir.
Soyu. Muhammed'in annesi Âmine ve babası Abdullah'ın, ortak ataları olan Mürre bin Kâ'b'a dayanan soy haritası. Rivayet kültürüne göre Muhammed, İbrahim'in büyük oğlu İsmail'in soyundan, Adnaniler kavmine uzanan bir soy hattından, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesinden gelmektedir.
3- Haksız yere peygamberleri öldürmeleri: Hz. Zekeriya (a.s) ve Hz.Yahya (a.s) peygamberleri haksız yere öldürmüşlerdir. Müfes- sirlerin ittifak ettiği ve nerdeyse bütün islamî kaynaklarda bu iki peygamberin hunharca katledildiği nakledilmiştir. 4- Kalplerimiz kılıflanmıştır demeleri: Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri