Ben-Gurion 14 Mayıs 1948'de İsrail Devleti'nin kurulma kararının 6 ya karşı 4 oyla kabul edilmesini sağladı.
14 Mayıs 1948'de BM paylaşım planı uyarınca David Ben-Gurion tarafından İsrail Devleti'nin kuruluşu ilan edildi. 24 saat sonra, Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Irak orduları saldırıya geçerek İsrail topraklarına girdiler.
Kur'an'da iki yerde geçen (Âl-i İmrân 3/93; Meryem 19/58) ve Hz. Ya'kūb'un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl'den dolayı, onun soyundan gelenlere Tevrat'ta Beney Yisrael, Kur'an'da Benû/Benî İsrâîl (İsrâiloğulları) denilmektedir.
Uzun yıllar yan yana yaşayan İsrailoğulları'nın on iki kavmi birbirlerinden bağımsız olarak yaşıyordu. Dışarıdan gelen tehditler karşısında Şaul'un krallığı altında bu on iki kavim birleşip MÖ 1050'de İsrail Krallığı adında tarihte ilk defa bir Yahudi devleti kurdu.
Öz: Yahudi geleneğinde on iki ata, “İsrail” olarak bilinen ata- peygamber Ya'kûb'un iki karısı (Lea ve Rahel) ve iki cariyesin- den (Bilha ve Zilpah) olan on iki oğlunu ifade eder. “İsrailoğul- ları” terimi ise, Yahudi tarihinde bu on iki atadan türeyen bir- kaç kabileyi ya da on iki kabilenin tamamını kapsar.
İlgili 44 soru bulundu
Muhammed (a. s. m) gibi peygamberlerin hiç biri İsrail soyundan gelmemiş ve Yahudilere peygamber olarak da gönderilmemiştir. İsrail kelimesi, Hz. Yakub (as)'ın ikinci ismi olarak şöhret bulmuştur.
Tanah'a göre İsraillilerin hikâyesi, bütün bir günün yarısı boyunca Tanrı'nın meleğiyle güreştiği gizemli bir olayın ardından İsrail (Y'israel) ismini alan, İbrahim'in torunu ata Yakup'a dayanır.
Beni İsrail'e Peygamber olarak gönderilen Hazret-i Musa, Tevrat'ı getirdi.
Yasin verdiği röportajda İsrail'in 2027 yılına kadar yıkılacağını iddia etmişti. Bu iddiasını Kur'an-ı Kerim'e dayandıran Yasin şunları söyledi: "İsrail zulüm ve gasp üzerine kurulmuştur. Zulüm ve gasp üzerine kurulan rejimlerin kaderi yıkılmaktır.
Böylelikle Türkiye, İsrail'i tanıyan 44. ülke olmuş ve İsrail'i ilk tanıyan Müslüman (yoğun nüfusa sahip) ülke olarak tarihe geçmiştir.
Yâkub peygamberin diğer adı ya da lakabı olan İsrâil, Tevrat'ta ve Kur'an'da Yâkub soyunu (Bene Yisrael / Benî İsrâîl) ifade edecek şekilde kullanılmaktadır.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi hatırlayın ve ahdime bağlı kalın, ki Ben de ahdinize bağlı kalayım. Ve yalnızca Benden korkun. Bakara Suresi, 47. ayet: Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere üstün kıldığımı hatırlayın.
Günümüzde Yahudiler, birinci dil olarak bulundukları ülkenin dilini konuşurlarken, ikinci dil olarak İbranice, Yidiş, Ladino, Aramice, Yahudi Arapçası gibi kendi orijinlerine uygun Yahudi dillerinden birini konuşurlar.
Bu zaman zarfında, ilişkilerde zaman zaman yaşanan sorunlara rağmen, İsrail'le diplomatik ilişkilerimiz hiçbir zaman kesilmemiştir. İki ülke arasında ülkemizin İsrail'i tanıdığı 28 Mart 1949 tarihini takiben, Türkiye'nin İsrail nezdindeki ilk diplomatik temsilciliği 7 Ocak 1950'de resmen açılmıştır.
İSRAİL'İ DEVLET OLARAK TANIMAYAN ÜLKELER HANGİLERİ
Afganistan : İsrail pasaportlarını kabul etmez. Cezayir : İsrail pasaportlarını kabul etmez. Bangladeş : İsrail pasaportlarını kabul etmez. Brunei : İsrail pasaportlarını kabul etmez.
Zekeriya (a.s) ve Hz.Yahya (a.s) peygamberleri haksız yere öldürmüşlerdir. Müfes- sirlerin ittifak ettiği ve nerdeyse bütün islamî kaynaklarda bu iki peygamberin hunharca katledildiği nakledilmiştir.
Dini açıdan da değişimler yaşamışlardır. Zaman içerisinde sığıra tapma gibi durumlar da görülmeye başlamıştır. Bu nedenle tarihte İsrailoğullarına çeşitli peygamberler gönderilmiş ve doğru yola gelmeleri istenmiştir.
Musa bin Meymun'un tespit ettiği iman esasları, Günümüzde Yahudilerin çoğunluğu tarafından benimsenmektedir. Bu esaslardan ikisi peygamberlere iman ile alakalıdır. Ona gore; peygamberlik haktır, peygamberlerin tüm sözleri doğrudur ve Musa (a.s.), peygamberlerin en büyüğüdür.
Yahudiler, Hz. İbrahim'in bütün peygamberlerin atası olduğunu kabul ederler. Malaki (M.Ö. 5. yy) ile son bulmuştur ve yeni bir peygambere ihtiyaç yoktur.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Yahudilere göre Mesih'den önceki son peygamber Malaki'dir.13 Dolayısıyla Yahudilik tarihinde peygamberlik müessesesi, Hz. İbrâhim'le başlamakta, Hz. Mûsâ ile zirveye ulaşmakta, Malaki ile son bulmaktadır.
Oğlu olan Hazreti İsmail (a.s.)'in soyundan son peygamber olan Hazreti Muhammed (s.a.v.) gelmektedir. Diğer oğlu olan Hazreti İshak (a.s.)'ın soyundan İsrailoğulları peygamberleri gelir. İbrahim (a.s.) Müslüman ve hanif olarak adlandırılır.
İsrail adı, İbranilerin atalarından biri sayılan Hz.Yakub'a verilen bir isim veya lakaptır. Yahudi Kutsal kitabı Tevrat'ın (Tora) Tekvin bölümünde anlatıldığına göre bu isim ona Tanrı Yehova tarafından verilmiştir. Kelime İbranicede, Tanrı'yla güreşen veya Tanrı'yla mücadele eden anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri