Malum olunduğu üzere tarih boyunca Hz. Ali ilmin kapısı olarak tavsif edilmiştir.
Ayrıca Hz.Ali'nin Resûl-i Ekrem'in “ilim hazinesi, ilim kabı olduğu”41, Hz.Hasan'ın minberde halka hitap ederken, dedesi Resûlullah (s.a.)'in “Ben ilim şehriyim. Ali onun kapısıdır.
Peygamber'in, Hz. Ali'nin ilmî ve ahlaki üstünlüğünü, “Ben ilmin şehriyim, Ali onun kapısıdır” sözüyle teyit ettiğini ve böylece Hz. Peygamber'den sonra ilim ve hikmet kaynağının Ali olduğunu belirtti.
İmam Gazâlî (k.s), İhyâü Ulûmi'd-Din adlı eserinin "İlim Kapısı"nda, ilim öğrenmenin ibadet,müzakere etmenin tesbih, ondan bahsetmenin cihad, bilmeyenlere öğretmenin sadaka, ehli olana bolca vermenin Allah'a yakınlık, dinde delil, sıkıntı ve darlık halinde sabır sebebi olduğunu söyler.
“Ben ilmin şehriyim ve Ali onun kapısıdır” hadisini reddedebilecek hangi delil vardır?! Bu hadisi zayıf sayanlar, “Ben ilmin şehriyim ve Ali onun kapısıdır” hadisinin kesin ve sahih senetleri karşısında hiçbir delil ve kanıt sunamamışlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Malum olunduğu üzere tarih boyunca Hz. Ali ilmin kapısı olarak tavsif edilmiştir. Ona nispet edilen metinlerden oluşan Nehcü'l-Belâga, onun edebî, hikmetli ve veciz sözlerini ihtiva eden bir eserdir.
Ali'nin yanına vararak, “Ya Ali! İlim mi yoksa mal mı daha değerlidir?” diye sormuş. Hz. Ali ona, “İlim maldan daha değerlidir” diye cevap vermiş.
Cennetin Kapılarının Anlamları
Cennetin kapıları Firdevs, Cennatün Naim, Cenneti Adn, Cennetül Meva, El Makamün Emin, Darül Huld, Firdevs, Darüs Selam olarak sıralanmaktadır.
Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar. [1] Cömert insan muhtaçları gözetir, yardımda bulunur. Allah da onların bu fedakarlıklarına fazlasıyla mükafat verip cennetine koyar.
Evliyanın büyüğü, vilayet yolunun reisidir. Her tarikatta herkese Vilayetin feyzleri ve marifetleri Hazret-i Ali'den gelmektedir. Sırf bu hadis-i şerifler bile Hazret-i Ali'nin Cennetlik olduğunu göstermektedir.
Hamza bin Abdülmuttalib ( y. 568 – 23 Mart 625), İslam Peygamberi Muhammed'in amcası ve süt kardeşidir. Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Künyesi Ebu Umare ve Ebu Ya'la olup, lakâbı "Esedullah", yani "Allah'ın Aslanı"dır.
“İlim Çin'de bile olsa gidip onu alınız” sözü Hadis-i Şerif ise şöyle değerli bir anlamı da vardır; Çin'den alınacak ilim dini bir bilgi olmayacağına göre dünyevi bilginin elde edilmesinde ilmin sahibi bakımından herhangi bir dini mensubiyet ölçüsü gözetilmemiş demektir.
Ali'nin annesi, Peygamberimizin dedesi olan Abdülmuttalib'in (Şeybe bin Haşim) kardeşi olan Esed bin Haşim'in kızıdır. Hz. Ali'nin babası, Kureyş'in mutlak liderliğini babası Abdülmuttalib'den (Şeybe bin Haşim) devralan Ebu Talib idi.
Hz. Ali'den rivayet edildiğine göre, kendisine “Eynellah = Allah nerededir?” diye sorulduğunda (mealini verdiğimiz hadisin manasına paralel olarak) şu cevabı vermiştir: “Eyn'i (“nerede?” sorusunun ihtiva ettiği yeri) yaratan Allah için “Eyne = Nerede?” sorusu sorulur mu?”(bk. Kitabu Kavafili'l-cariye, s. 2).
Yaklaşık ağırlığı 400 ton. Eseri, 3 parça olarak taşıyacağız." dedi. Bu eseri önceki tarihi eserlerden farklı bir sistemle taşıdıklarını anlatan Kösalı, şöyle devam etti: "Bu eseri her zaman taşıdığımız metottan farklı bir şekilde taşıyacağız.
Cennette ırmaklar gördüm: Sütten, sudan, şaraptan, baldan... Her köşke bu dört ırmaktan kol ayrılıyor; o köşklerin içine akıyordu: Kâfurdan, beyaz, baldan tatlı, kokusu miskten güzel. Orada çeşmeler gördüm: Rehiykten, selsebilden, tesnimden... O ırmakların ve çeşmelerin kenarları altın, inci, gümüş ve yakuttandı.
Bunlar, “Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur.” Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır. “İlliyyûn” ifadesi cennetin bir adı olup bu rivayette geçmektedir.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır.
Bunlar, Firdevs, Adn Cennet'i, Nâim Cennet'i, Daru'l-Huld, Me'va Cennet'i, Daru's-Selâm ve İlliyyûn'dur. Bu tabakalardan her birinde, müminlerin yaptıkları iyi işler karşılığında girecekleri veya yükselecekleri derece veya mertebeler vardır.
Cennet'e Hesapsız Girecek Müminlerin Özellikleri
Peygamber Efendimizin ümmetinden 70 bin kişi Cennet'e hesapsız-azabsız girecek.
- Âdem (a.s) cennetten çıkarıldığında, bu isim hürmetine mi affolmuştur? - “Ben, cennetin kapısında 'Lâ ilâhe illallah, Muhammedün rasûlüllah' yazısını gördüm. İsmi, senin İsm-i Şerifi'nin yanında anılan biri, senin yanında en kıymetli olmalıdır.” şeklinde cevap vermiştir.
Şîʿa ve Alevî inancına göre Ali, Müslümanlar arasında ilk inanan, 'Kâbe'de dünyaya gelen tek insan'dır. Sünnî kaynaklara göre ise, Hatice'den sonra, ikinci müslümandır.
Ali (ra)'in resminin çizilmesi, hüküm olarak diğer insanların resminin çizilmesi gibidir. Ama hürmeten bilhassa dört halifenin resimlerinin çizilmemesi tavsiye edilir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri