Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır.
Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur. Şüphesiz, İstanbul'un tarihi ile ilgili en göze çarpan özelliği, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik yapmış olmasıdır.
Konstantinopolis'i küresel şehir kabul etmenin en önemli nedenlerinden biri yeni Hristiyan imparatorluğun başkenti olarak üstlendiği kültürel ve toplumsal işlevdir. Konstantinos, şehri başkent yaptığında yeni dinin buradaki kurumlarının sağlam temellere tutunmasını sağladı.
Sakin ve hafta için mesai saatleri içerisinde daha rahat gezebileceğiniz İstanbul, aynı zamanda iki yakada kurulan ve içinden deniz geçen tek şehirdir. Bir yanı Avrupa kıtasında, bir başka yanı da Asya kıtasında yer alır. İki kıta arası ulaşım köprüler, vapur ya da Marmaray yani boğaz tüneliyle gerçekleşir.
Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır. İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
İstanbul'a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
29 Mayıs 1453'te şehrin Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentlik dönemi başlar. Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler.
Dünyanın en güzel şehirleri açıklandı: Paris zirvede, listede İstanbul da var.
İstanbul, Türkiye'nin en kalabalık şehri olmasının yanısıra dünyanın en önemli kültür ve finans merkezlerinden biridir. Bir koluyla Asya'ya, diğeriyle Avrupa'ya uzanarak iki kıtayı da kucaklayan, iki kıtada da toprağı olan tek büyükşehirdir.
İstanbul, muhteşem doğal güzellikleri, gökyüzüne uzanan minareleri, altın yaldızlı kubbeleri, sarayları, köşkleri, müzeleri, park ve bahçeleri, anıtları, kuleleri, kültürü ve çok daha fazlasıyla ziyaretçilerini büyülemektedir. Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren özelliğiyle de dünyada eşsizdir.
Etimoloji ve isim
Şehir Osmanlıların eline geçtikten sonra da Konstantinopolis (Kostantiniyye) ismi kullanılmaya devam edilmiştir, bunun yanında İstanbul adı da yaygın olarak kullanılmıştır.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Tarih öncesi dönem
İlk belirgin yerleşim sahiplerinin Megaralılar olduğu kabul edilmektedir. Megaralılar, bugünkü Kadıköy'e yerleştiler ve buraya "Khalkedon" adını verdiler. Ayrıca Kadıköy'e bağlı Fikirtepe'de de çeşitli buluntular ortaya çıkmıştır.
İstanbul, Türkiye'de toplanan tüm vergilerin %40'ına katkıda bulunur ve Türkiye'nin milli hasılasının %27,5'ini üretir. Türkiye'nin büyük üretim tesislerinin çoğu şehirde bulunmaktadır. İstanbul ve çevresindeki ilde pamuk, meyve, zeytinyağı, ipek ve tütün üretilmektedir.
İstanbul Time Out dergisinin yayınladığı Dünyanın En İyi 53 Şehri 2022 listesinde 50. sırada yer aldı.
Dr. Haluk Dursun'un "İstanbul'da Yaşama Sanatı"adlı kitabındaki'Bayramda Sinan'ın İstanbul'u'başlıklı yazısına düştüğü şöyle bir dipnot göze çarpar: İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
Tam bir kültür mozaiği olan bu şehrin en bilinen yerleri arasında dünyaca ünlü Aya Sofya Camii, Süleymaniye Camii, Sultan Ahmet Camii, Eyüp Sultan Camii, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Çırağan Sarayı, Hürrem Sultan Hamamı, Emirgan Parkı, Gülhane Parkı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul ...
İSTANBUL'UN ALTINDA NE VAR
Çoğu kişinin bildiği Yerebatan Sarnıcı da işte bu geniş yer altı örgüsünün bir parçası aslında. İstanbul'un eski semtlerinin neredeyse tamamının altında dehlizler, mahzenler, sarnıçlar, ayazmalar, zindanlar ve yeraltı kiliseleri bulunuyor.
Cumhuriyetten sonra resmi olarak kullanılmaya başlanan İstanbul isminin, Rumca'dan geldiğini ve geçmişte de kullanılan bir isim olduğunu ifade eden Tonguç, İstanbul'un kelime olarak kökeninin “şehre” demek olan “stan” ve “şehir” anlamında “polis” kelimelerinin birleşiminden geldiğini anlattı.
İstanbul ise araştırmada 185'inci sırada yer buldu. Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlarına göre; Zürih, Cenevre, Basel, Bern ve Kopenhag 2023'te expat çalışanlar için dünyanın en pahalı lokasyonları arasında ilk 10 arasında yer alan 5 Avrupa şehri oldu. Bu şehirlerin 4'ü İsviçre'de bulunuyor.
Japonya / Tokyo: 37,2 milyon nüfus
Turistik açıdan da Japonya'nın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yer alan ve dünyada “Doğunun Başkenti” olarak yer edinmiş olan Tokyo; 37,2 milyonluk nüfusu ile aynı zamanda dünyanın en kalabalık başkentleri listesinin de başında yer alıyor.
İlk belirgin yerleşim sahipleri olarak Megaralılar kabul edilmektedir. İstanbul, bu dönemde adı Byzantion olan antik bir Yunan şehir devleti olarak kuruldu. Kısa zaman sonra gelişip güçlendi. Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi.
Tarihî yarımada ya da Suriçi; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi ile çevrili olan; İstanbul şehrinin ilk kurulduğu ve geliştiği bölgeye verilen addır. Tarihî yarımadada ilk yerleşim yeri MÖ 685 yılında Megara'dan gelen Yunanlar tarafından Byzantion adıyla kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri