Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı'nın hizmete açılmasıyla toplamda 32 milyar 399 milyon avronun havacılık sektörüne kazandırıldığını bildirdi.
Bulgular: Türkiye'de yer alan havalimanlarının tamamına yakınının mülkiyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı bir kamu kuruluşu olarak faaliyet gösteren Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde bulunmaktadır.
Adil Karaismailoğlu, gelecek onlarca yıl için planlanan ve kamu-özel iş birliğiyle hayata geçirilen 30 milyar avroluk yatırımların tamamının hemen hemen 2040'ta işletme süreçlerinin biteceğini ve devlete geçeceğini söyledi.
İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amirliği, İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 25.04.2019 tarihli ve 89780865-153-7925 sayılı yazısı ile 09.04.2019 tarihinde İçişleri Bakanı Oluru ile kurulmuştur.
İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın üst düzey yöneticisi (CEO) Kadri Samsunlu, geçen yıla kıyaslamalı olarak 2023'ün ilk üç ayında havalimanını kullanan yolcu sayısını sosyal medya hesabından paylaştı.
İlgili 34 soru bulundu
Türkiye Havalimanlarının işletilmesi ile Türkiye Hava Sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve kontrolü görevi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce yerine getirilmektedir.
İstanbul Havalimanı'nı inşa eden ve 25 yıl boyunca işletecek olan İstanbul Grand Airport'un (İGA) CEO'su Kadri Samsunlu, BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, yapılan yatırımın "ciddi bir kısmının" yer hareketleri için harcandığını söyledi.
Yatırım tutarı 10,25 milyar avro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar avro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar avro.
25 Ocak 2018'de İGA ile bir sözleşme yapılıyor; 2019, 2020, 2021'de Türkiye Cumhuriyeti'ne ödenmesi gereken kira bedeli 1 milyar 195 bin euro, yani 20 milyar. Bu ödemesi gereken parayı 2042, 2043 yılına kadar erteliyorlar; neden, kimin parasını ne hakla erteliyorsunuz?
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan Türk Hava Yolları'nın sermaye yapısı, Mayıs 2006'da yapılan yeni bir halka arz ile yeniden değişmiş ve hisselerin %50,88'lik kısmı Borsa İstanbul'da işlem görür hale gelmiştir. Geri kalan %49,12'lik pay ise hâlen T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na aittir.
Bunların 37'sinden uluslararası uçuşlar gerçekleştiriliyor. Havaalanlarının 53'ünü Devlet hava Meydanları İşletmesi (DHMI ) 4'ünü TAV. İşletirken Antalya havaalanını Alman Fraport IC İçtaş ortaklığı, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nı da Malezyalı Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) işletiyor.
30 Nisan 2014 tarihi itibariyle GMR Grubunun, 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle de Limak Yatırım'ın şirketimizdeki hisselerini Malaysia Airports Holdings Berhad'a devretmesiyle MAHB, hisselerin tamamına sahip oldu. Halen şirketimiz bir MAHB iştiraki olarak faaliyetine devam etmektedir.
Devlete ait olan HAVAŞ Şirketi 1995 yılında özelleştirildi. Şirketin yüzde 60'ı Turgay Ciner'in Park Yatırım Holding'ine ve yüzde 40'ı da 1998'de Swissport International Ltd. adlı İsveçli bir şirkete satıldı.
Geçen yıl 93.7 milyon yolcuya ev sahipliği yapan ABD Atlanta Uluslararası Havalimanı yolcu sayısında dünyanın en büyük havalimanı oldu. İstanbul Havalimanı (IST) 64.3 milyon yolcu sayısıyla dünyanın en büyük yedinci havalimanı sırasına yükseldi.
İstanbul, 3 havaalanına ev sahipliği yapar. (Bunlar arasında Istanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Atatürk Havalimanı yer alır.) Istanbul Havalimanı konumuna uçuşumdan ne kadar önce gelmeliyim?
İstanbul Havalimanının 2019 yılında hizmete geçmesi ile birlikte, Atatürk Havalimanı İç hat ve Dış hat terminalleri tarifeli yolcu trafiğine kapatılmıştır. Kargo terminali ve özel uçuşlar yapılan Genel Havacılık terminali hizmete devam etmektedir.
Havalimanlarında her şeyin çok pahalı olmasının nedenlerinden biri elbette yüksek işletme maliyetleri. Tipik olarak havalimanlarındaki dükkan kiraları şehir merkezinden daha yüksek. Ayrıca tüm mallar ve çalışanlar daha fazla çaba ve masraf gerektiren güvenlik kontrollerine tabi tutuluyor.
"İstanbul Havalimanı'nın hizmete açılmasıyla 10 milyar 247 milyon avro yatırım bedeli ve işletme süresince İdareye ödenecek 22 milyar 152 milyon avro + KDV kira bedeliyle toplamda 32 milyar 399 milyon avro havacılık sektörümüze kazandırılmıştır.
Yatırım tutarı 10,25 milyar euro olan İstanbul Havalimanı'nın "devletin kasasından para çıkmadan" yapıldığına işaret eden Karaismailoğlu, "Toplam alınacak kira, 26 milyar euro. Açıldığından bu yana ekonomiye katkısı, 80,7 milyar euro.
İnşaatın tüm masraflarını üstlenecek olan İGA konsorsiyumu, ihaleye göre havalimanını 25 yıl boyunca işletecek, buradan elde edilen gelirlerin tümünü alacak ve karşılığında senelik 1 milyar eurodan fazla bir kira ödeyecekti.
80 milyon metrekare alan üzerine kurulacak olan yeni havalimanı, dünyanın en geniş havalimanı olacaktır.
Yapılan tüm bu denetimlerde, ülkemizdeki havacılık faaliyetlerinin ve bu faaliyetleri yetkilendiren ve denetleyen SHGM'nin yeterliliği defalarca kanıtlanmıştır.
Türkiye'nin ilk havaalanı 1912 yılında İstanbul'da yapılmıştır. Ankara-İstan- bul arasında 1933 yılında hava ulaşımının başlamasından sonra yeni havaalan- larının inşaasına hız verilmiştir. Uçak ve yolcu kapasitesi açısından en büyük havalimanı Atatürk havalimanıdır.
Not: Güncelleme tarihi itibariyle ülkemizde sivil hava trafiğine açık toplam 62 havaalanı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri