Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır.
Birleşmiş Milletler'in almış olduğu bu son karar, köle ticaretinin ve köle kullanılmasının ortadan kaldırılmasında büyük rol oynamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, bu sözleşmeyi 7.7.1964 yılında onaylamıştır [4].
Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bir diğer köle kaynağı, köle ticaretiydi. Ticaret yoluyla gerçekleşen kölelik sistemi de kendi içinde üç farklı noktaya dayanmaktadır: Kaçırma, hediye etme ve bizzat ailelerin satışıyla köleleştirme.
İslamiyet köleliği yasaklamamıştır. Kur'an'da hür kişilerin sahip oldukları haklara kölelerin de sahip olduğuna ve insanlık onurunu korumak adına kölelerin haklarına yer vermiştir. Bununla beraber köle edinmeyi zorlaştırmış ve kölelerin azad edilmesini teşvik etmiştir.
Türkler tarafından İslamiyet'in kabul edilmesinden sonra da sosyal ve iktisadi sebepler ile kölelik kaldırılamamıştır. İslamiyet'in kabulü ile kölelik Türk sosyal hayatında yeni değerler ve kullanım alanları kazanmaya başlamıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Gök, yer yahut toprak ile su, kutsaldılar. Ölüler ya mumyalanır ya da gömülürlerdi.[1] Eski Türklerde kölelik ile câriyelik yoktu. Türkler, kendi toplumlarında köle yahut câriye olamazlardı. Hepsi hür (ET ozgu kurtulgu) ve savaşcıydılar (ET urungu).
Bir 'kölelik' hikayesi: Abraham Lincoln. İnsanlığın büyük sorunlarından biri haline gelen 'kölelik' Amerika'da yaklaşık 155 yıl önce kaldırıldı. Köleliği kaldıran isim ise, ABD'nin 16'ncı başkanı Abraham Lincoln.
Özet: Cariye, köle kadın demektir. Kölelik, toplumsal ve hukukî bir statü olup kendisine has bazı özel hükümleri vardır. İslâm hukukunda da cariye ile ilgili hükümler, hür kadına göre bazı farklılıklar içermektedir. İslâm, bir vakıa olarak kabul ettiği köleliğin statüsü ile ilgili önemli iyileştirmeler yapmıştır.
Avrupa'da İngiltere ve Fransa, köleliği kaldıran ilk ülkelerdir. Osmanlı Devleti, İslami nedenlerden ötürü Avrupa'da köleliği terk eden en son ülke olmuştur. Osmanlı'da kölelik sistemi, batıdan etkilenerek liberal görüşler edinen Sultan Abdülmecid döneminde 1847'de bir fermanla şeklen kaldırılmıştır.
Avrupa'da İngiltere'den sonra köleliği ilk kaldıran Osmanlı İmparatorluğu'dur. Buna rağmen İngiltere'nin Afrika'daki sömürgelerinde köleliğin devam ettiğini biliyoruz. Kölelik Sultan Abdülmecid döneminde 1847 yɪlɪndaki bir fermanla yasaklanmış ve bu yasağa tam manasɪyla uyan tek devlet Osmanlɪ Devleti olmuştur.
Kanuni Sultan Süleyman Devri'ne gelindiğinde, Osmanlı hanedanında cariyelerle evlilik bir ilke olarak kabul edilmiştir. Ancak Padişah'ın, cariye kökenli Hürrem'e nikâh kıyarak evlenmesi, halk tarafından kabullenilmemiş.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor. 3. Murat'ın eşleri arasında en dikkat çeken isimlerden biri Safiye Sultan'dır. Asıl adı Sofia Baffo olan Safiye Sultan, aslen Venediklidir.
Uzmanlara göre modern köle tüccarları, 18. ve 19. yüzyıldaki emsallerinin kazandığından 30 kat daha fazla para kazanıyor. Zorla çalıştırılan bir işçi, çalıştığı kişi için yaklaşık yıllık 8 bin dolar kar elde ederken pek çok başka alanda bu oranlar 40 bin dolara yaklaşıyor.
Başka bir kişinin malı ve mülkü olan kişiye köle, memlûk veya kul; köle sahibine ise efendi veya mevla denir.
Teksas, köle sahiplerinin olduğu konfedere eyaletler arasındaydı ve iç savaş sırasında eyaletlerin birleşmesine karşı savaşmış, Birlik Ordusu'na en son teslim olmuş, buradaki köleler en son özgürlüklerine kavuşmuştu.
Dünyada köle ticaretini yasaklayan ilk ülke Danimarka olarak bilinir. Danimarka, 1792 yılında kendi sömürgelerinde köleliği yasakladı. Amerika'da ve İngiltere'de ise 1807 yılında köle ticaretine son verildi.
Cariyeler, insan olarak kabul edilmez mal gibi alınıp satılırlardı. Genellikle fuhuş için kullanılırlar, sahiplerine bu yolla para kazandırırlardı. Cariyelerin azat edildikleri nadir görülen bir durumdu. Bir hür ve kölenin evlenmesi yasaktı.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Normal şartlarda efendinin cariyesine nikâh kıyması mümkün değildir. Çünkü efendisinin mülkiyeti altında olması cihetiyle cariyenin memlûk olması, onun nikâh cihetinden mâlik olmasına engel teşkil eder. Diğer taraftan efendi, cariyesini başka biriyle evlendirmediği sürece onunla istifrâş hakkına sahiptir.
189/805), cariyenin avret mahallinin diz ile göbek arası olduğu görüşüne yer vermiş,21 buna dair Kur'ân ve Sünnet'ten herhangi bir delil zikretmemiştir.22 Benzer durum Şafiî (öl. 204/820) için de geçerlidir. Ona göre cariyenin başı açık bir şekilde namaz kılması caizdir.
Peygamber'in cariyeleri arasında farklı bir konuma sahiptir. Mâriye'nin Hz. Peygamber'in oğlu İbrahim'in annesi olması onun ümmü veled statüsüyle azat olmasını sağlamıştır. Onun bu durumu anne olan câriyenin kölelikten azat edilmesi yönünde bir örnek teşkil etmiştir.
Müslüman dünyasındaki cariyelik, bir erkeğin bir kadınla, kadının köle bazen de özgür olduğu evlilik olmaksızın birlikte yaşadığı uygulamayı, kapsıyordu. Cariye bir çocuk doğurursa, Ümmü Veled olarak bilinen daha yüksek bir statüye kavuşurdu.
En son olarak da Muhammed (47) suresinin 4. ayetinde, savaş esirleri- nin, mecbur kalınmadığı sürece, köleleştirilmeyip salı verilmeleri; ister iyilik namına ister bir bedel karşılığı mutlaka salıverilmeleri hükmü getirilerek Asr-ı Saadette İslam toplu- munda köle edinme geleneği sona erdirilmiş oldu.
Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır.
Köleliğin kaldırılması düşüncesi öncelikle Büyük Britanya olmak üzere, Kanada, Fransa ile Rusya gibi ülkelerde destek kazanmıştır. Uluslararası Kölelik Karşıtı Örgüt(Anti-Slavery International) 1839 yılında Büyük Britanya'da kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri