Serverlar, bir ağı yönetmek, dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak gibi amaçlarla kullanılabilirler.
Server; bilgisayar ağlarında kullanıcıların kullandığı ve paylaşıma açık olan kaynakların ya da e-posta, web sitesi gibi çeşitli servislerin çalıştıran bilgisayar birimlerine verilen isimdir. Server'lar verileri saklar, düzenler ve kullanıcıya sunarlar.
Sunucular veri toplama, iletme, web sitelerini ve online oyunlar gibi uygulamaları barındırma, bir ağdaki birden çok bilgisayarın veri paylaşmasını sağlama gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir.
Genellikle Server(Sunucu) olarak ifade edilebilen sunucular, her türlü veriyi depolayabileceğiniz daha yüksek kapasiteli bilgisayar sistemleri olarak ifade edilebilir. İhtiyaca göre yüksek performans sunan bilgisayarlar aracılığı ile pek çok bilgi ve belgeyi tek yerde toplayabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Bilişim sektöründe önemli bir yere sahip olan sunucular bugün internet teknolojilerinde önemli bir yere sahiptir. İletişim çağında bilgisayarların ve dolayısıyla kullanıcıların ortak noktada buluşmasını sağlayan bu ağlar, kesintisiz bir erişim sağlamak için kurulmaktadır.
Sunucular Nerede Bulunur? Sunucular veri merkezi denilen çok yüksek hızlı internet bağlantısının ve üst düzey güvenlik önlemlerinin olduğu merkezlerde bulunur. Bu merkezin büyüklüğüne göre aynı anda birden fazla sunucu çalışabilir. Kendilerine tanımlanan görevler için kullanılırlar.
Ağ terminolojisinde sunucu ya da server, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayardır. Genellikle, bir sunucu birkaç istemci için yalnızca birkaç şey yapar. Bir sunucunun yaptığı şeylere hizmet denir.
Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir.
Sunuculara Neden İhtiyaç Duyulur? Sunucuların işlevlerinebakıldığında; veri toplama, iletme, web siteleri ve online oyunlar gibi farklı uygulamaları barındırma, bir ağ üzerinde birden çok bilgisayarın veri paylaşmasına olanak sağlamak gibi kullanımları vardır.
Server /sunucu işletim sistemleri, ağ üzerindeki istemcilerin ve diğer donanımların birbirleri arasında data alıp göndermelerini sağlayan ve kaynakların paylaşımını yöneten işletim sistemleridir.
Client-Server mimarisini anlamak için temel terimler: Client: Girdiyi aldıktan sonra istemciye istek gönderen yazılımdır. Server: İstemcilerden gelen istekleri alan ve işleyen yazılımdır. Sunucu, diğer bilgisayarların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmetleri çalıştırmaya yönelik çalışır.
Server odası, bilgisayar sistemleri ve bunlara ait haberleşme ve depolama cihazları gibi ürünlerin bulunduğu tesistir.
Sanal Sunucu, bir donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. İngilizce açılımı Virtual Dediicated Server (VDS) dir. Her VPS birbirinden bağımsız ve dedicated bir sunucu gibi çalışır.
İşlemciniz 1GHz hızından yüksek olduğu sürece her işlemci küçük sunucunuzda akıcı çalışır. Direkt olarak grafik gerektiren bir oyun sunucusu gibi bir program sunmayacaksanız ekran kartına hiç dokunmayalım, zaten fazla ihtiyacımız olmayacak. Ortalama 512MB yeterli olacaktır.
Tek bir bilgisayarda birden çok sanal makine çalıştırabilirsiniz ancak bulut ortamında çalıştırdığınız sanal makinelere bulut sunucusu adı verilir. Sanal makineleri bulutta çalıştırmak, kuruluşların kaynakları paylaşması ve ölçeklendirmesiyle ilgili maliyet verimliliğinden yararlanmasına olanak tanır.
Adım #1: Başlat menüsüne tıklayıp "Windows Yönetimsel Araçları" sekmesine gelin. Adım #2: Hyper-V Manager sekmesini seçin. Adım #3: Başlatmak istediğiniz sanal makineyi seçip Connect butonuna tıklayın. Adım #4: "The Virtual Machine Connection" ekranında Start tuşuna basın.
Veri merkezi (İngilizce: datacenter), bilgisayar sistemleri ile telekomünikasyon ve veri ambarı sistemleri gibi ek sistemleri barındıran bir tesistir. Sunucu odası veya sistem odası olarak da adlandırılan bu tesisler işletmelere ait sunucu ve veri ambarlarının bulunduğu alanlardır.
Fiziksel sunucular kısaca, sanal sunuculardan daha farklı çalışma prensibine sahip olan ve donanım paylaşımına ihtiyaç duymadan özel sunucu satışı yapmakta olan firmalardan kiralayabileceğiniz sunucu tipleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri