İstanbul genelinde 328,70 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır.Toplam sistem içerisinde 215,15 km. uzunluğundaki 18 hat ile her gün 2,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.
Sistemde toplam 270 istasyon vardır. Hatların toplam uzunluğu 400 kilometredir. Bu uzunlukla Şanghay metrosundan sonra dünyanın en uzun ikinci metrosu sistemidir. Sistemin %45'i yeraltı tünellerinden oluşmaktadır.
Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor. Yani İmamoğlu'nun yıllık ortalaması 13,3 km.ye tekabül ediyor.
Raylı sistem yolculuğuna 18 yıl önce 11.7 km hat uzunluğu, 10 istasyon ve 45 araçla çıkan İzmir Metrosu, bugün Fahrettin Altay-Evka 3 istasyonları arasında 20 km. hat uzunluğuna, 17 istasyona ve 182 araçlık filoya ulaşmış durumda.
İBB Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Abdullah Özdemir de İstanbul'da 2004 yılına kadar olan raylı sistemin 44 kilometreden 300 kilometreye çıkarıldığını belirterek "AK Parti döneminde, 44 kilometre olan raylı sistemlerin uzunluğu, imal edilen metrolardaki ilerleme oranlarını da dahil edersek yaklaşık 300 kilometreye ...
İlgili 36 soru bulundu
Bakanlıktan elde edilen verilere göre; 3 buçuk yıldır görevde olan CHP'li İmamoğlu, yıllık ortalama yalnızca 2,07 kilometre metro inşa etti. İmamoğlu görevde kaldığı süre boyunca toplam 7,24 kilometre metro inşa etti.
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
14.661 m. hat uzunluğu ve 12 istasyondan oluşan Ankara Metrosu Kızılay-Batıkent (M1) hattı, tek yönde saatte 70.000 yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Ankara Metrosu M1 hattının 1.731 m.'si hemzemin, 2.088m.'si yarma, 3.025 m.'si delme tünel, 2.591m.'si aç-kapa tünel, 3.210 m.'si ise viyadük şeklinde inşa edilmiştir.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Ulaştırma Bakanlığı da, en fazla metro hattı yapan İBB Belediye Başkanı olarak İmamoğlu'nu gösteren tablonun aksini gösteren başka bir tablo yayınladı. O tabloya göre de Kadir Topbaş'ın yıllık 10,58 km'lik metro inşaatıyla zirvede yer alıyor.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mahmutbey-Esenyurt metro hattı şantiyesinde incelemelerde bulundu. Hattın ilk etabı olan Mahmutbey-Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi arası bölümün 2026'da tamamlanması planlanıyor.
Yaklaşık 390 kilometre uzunluğunda raylı sisteme sahip New York metrosunda hala 80 yıl öncesinin teknolojisi kullanılıyor. "Dünyanın en harika şehri" olarak nitelendirilen New York'ta metroyu kullananlar günlük ulaşımda zorluklar yaşıyor.
Pahalı ve yer bulması bir o kadar zor park alanı nedeniyle çok sayıda insan ulaşımda metroyu tercih ediyor. 380 kilometre uzunluğa sahip New York Metrosu, dünyada en çok durağa sahip metro olarak bilinir. New York'ta tam 424 metro istasyonu bulunmakta.
Arka planda Fuji Dağı ile Japonya'daki Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı demiryolu hattı. Tokyo ve Osaka şehirlerini birbirine bağlayan Tōkaidō Shinkansen, dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattı da dahil edildiğinde yeni hatlarla birlikte İstanbul'da sürücüsüz metro hattı sayısı 10'a çıkacak. Bu özelliğiyle İstanbul, sürücüsüz metro sistemlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olacak.
İstasyon yapısı 3 katlı olarak zeminden 20 m derinlikte ve otopark yapısı ise 12 m derinlikte yeraltında tasarlanmıştır.
İzmir Metrosu; F. Altay, Poligon, Göztepe, İzmirspor, Hatay, Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, Hilal, Halkapınar, Stadyum, Sanayi, Bölge, Bornova, Ege Üniversitesi, Evka 3 istasyonları ile hizmet vermektedir.
Sonrasında ise Ankara'nın metro sistemi olan Ankaray'ı kullanabilirsin. Ankaray'da Tandoğan durağında inip, meydandan Anıttepe'ye doğru 300 metre kadar yürüyerek Anıtkabir'e ulaşabiliyorsun.
Ankara metrosu, Türkiye'nin başkenti olan Ankara'da hizmet veren metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da açılan ilk hatla birlikte Ankara metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de açılan ikinci metro sistemi olmuştur.
Bu liste, dünya çapındaki metro sistemleri listesidir. İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikinci metro ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel (füniküler) hattıdır.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul'da devam eden metro hatlarının toplam uzunluğunun 91 kilometreye ulaştığını belirterek "Ayrıca 13,5 kilometrelik iki yeni raylı sistem hattına da başlıyoruz. 2023'te hepsini bitiriyoruz." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri