Bu nedenle kulak zarı delikleri çok şiddetli yakınmaya neden olmasalar bile eğer gerektiği gibi korunmaz ve tedavi edilmezlerse sadece işitme kaybı değil, bas dönmesi, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi önemli hastalıklara neden olabilirler.
İşitme azlığı ve akıntıyla kendini belli ediyor
Nasıl ki evimizdeki pencere açık olduğu zaman dışardan tozlar, mikroplar içeri girer; kulak zarı da delik olduğu zaman dışardaki mikroplar beyine ve iç kulağa yayılıp; menenjit, beyin iltihabı gibi ciddi, ölümcül sorunlara neden olabilir.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak zarı, yırtılma sonrası 3-6 ay içerisinde iyileşmezse işitme kaybına neden olabilir.
Zardaki delikler nedeniyle orta kulak enfeksiyonu başlayabilir. Enfeksiyon olduğunda kulakta akıntı başlar. Bu hastalarda kulak zarının delik olmasına bağlı olarak 20-30 dB civarında işitme kaybı mevcuttur. Eğer orta kulaktaki kemikçiklerde de hasar varsa işitme kaybı daha fazla gözlenir.
İlgili 17 soru bulundu
Kulak Zarı Delinmesi Nasıl Belirti Verir, Nasıl Teşhis Edilir? Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir.
Kulak zarı onarımı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir. Operasyon sırasında yüz sinirlerinin zarar görmesi, orta kulak kemiklerine verilen zarara bağlı işitme kaybı, kulak zarındaki deliğin eksik iyileşmesi, kulak zarı arkasında anormal cilt büyümesi bu komplikasyonlara örnek verilebilir.
Yırtılmış kulak zarı: Orta kulağı bakterilerden koruyan bir zar olan kulak zarı yırtıldığında kanayabilir. Yüksek sesler, şiddetli kulak enfeksiyonları ve travma, delinmiş veya yırtılmış bir kulak zarına neden olabilir.
Kulak zarı yırtılmasının nedeni enfeksiyon olabilir
Ancak tedavi gecikir veya yetersiz kalırsa, yırtılan zar kendini tamir edemez ve açık olarak kalır.
Bazı kimseler kulak zarının delik olduğundan haberdar olmayabilirler. Eğer kulak zarı delik ise, bu kullanılacak damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabilir, uygun biçimde kullanılmazsa enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Bu nedenle kulak zarı delikleri çok şiddetli yakınmaya neden olmasalar bile eğer gerektiği gibi korunmaz ve tedavi edilmezlerse sadece işitme kaybı değil, bas dönmesi, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi önemli hastalıklara neden olabilirler.
Kronik orta kulak iltihabında iltihap beyne ulaşarak beyin dokusunda ve çevresinde enfeksiyona yol açabilir ve bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için hastalık belirtileri hissedildiği anda Üsküdar Özel Hürrem Sultan Hastanesi'ne başvurabilirsiniz.
Ameliyat genel anestezi altında ağrısız yapılmaktadır. Ameliyat süresi ameliyatta yapılacak işlemlere bağlı olarak 1-3 saat arası sürebilmektedir. Kulak çevresinde bulunan kas kılıfı (fasya) ve kıkırdak gibi dokulardan faydalanılarak kulak zarındaki delik onarılır.
Kulak zarı delinmesi, özellikle zardaki hasarın büyük olduğu durumlarda, şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu ağrılar, başın ağrıyan kulağın bulunduğu tarafında ya da tamamında hissedilebilir. Baş ağrısı olarak hissedilebilecek bu durum, kulak zarının tedavi süreci boyunca devam edebilir.
Dr. Ozan Seymen Sezen, “Daha önceden kulak zarında delik olduğu tespit edilen bireyler daha dikkatli olmalıdır. Kulak zarı delik olan bireylerin, denize ya da havuza girdiklerinde kulaklarına su kaçırmamaları gerekir çünkü kulağa su kaçması enfeksiyon meydana getirir ve kulak akıntılarına neden olabilir.
Yamanın kulak zarı ile kaynaşıp bütünleşmesi yaklaşık 2-3 hafta sürer. Kulak zarı ameliyatı genellikle başarıyla sonuçlanan bir operasyondur. Ancak delik kapanmazsa tekrarı gerekebilir. İşitmenin düzelmesi ortalama 2-3 ay sürer.
Kulak çöpünün normalde kulak kepçesinin kıvrımlarını temizleme amacıyla üretilmiştir. Temizleme çubuğunu bilinçsiz bir şekilde kulak kanallarının içine sokmak, mantara ya da kulak zarında oluşabilecek delinmeye, enfeksiyona ve işitme kaybına kadar birçok hastalığa yol açtığı gözlemleniyor.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Kulak zarı çizilmesinden sonra zar hızla iyileşir. Kulak zarının çizilmesi veya yerleştirilmiş olan tüpün atılmasından sonra kulak zarındaki deliğin kalıcı olma ihtimali son derece azdır ancak kulak zarı delik kaldığı takdirde ameliyatla kapatılması gerekebilir.
Kulak zarı ameliyatı, delinen kulak zarının kendini onaramadığı durumda yapılmaktadır. Kulak arkasına atılan bir kesi yoluyla ya da kulak deliğinden gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ancak hastanın kulak deliği küçük ise kulak arkasına kesi atma yolu tercih edilmektedir.
Kulak Tümörü Belirtileri
İşitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi, dolgunluk hissi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulak çınlamaları ve kulaktan ses gelmesi gibi belirtiler tümör belirtisidir. Kulak kepçesi çevresindeki lenf bezeleri de önemlidir.
Bu tamamen normaldir. Ses dalgaları orta kulağın üç kemiğinden geçerken, üzengi kemiği kulağın orta ve iç kulağı sınırlayan kısmı olan oval pencereye çarpar. Üzengi kemiği oval pencereyi harekete geçirdiğinde, iç kulaktaki sıvı hareket etmeye başlar ve bu da ses işleme sürecini başlatır.
Tecrübeli ellerde 45 dakika gibi kısa bir zamanda zar tamiri yapılabiliyor. Dikiş, sargı tampon olmadığı için hastanın ağrısı neredeyse hiç olmuyor ve yaklaşık 2 gün gibi çok kısa zamanda normal hayatına dönebiliyor.
Diğer bir deyişle, iltihap olamayan durumlarda sadece kulak zarına işlem yapılıyorsa, bu işleme miringoplasti adı verilir. Ameliyatın yapılabilmesi için orta kulakta bulunan kemikçiklerin sağlam olması, kulakta iltihap bulunmaması ve hastanın 3 yaşından büyük olması gerekir.
Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Banyo Yapılır mı? Ameliyat gerçekleştikten 1 hafta sonra iç kulağa su gelmemesine dikkat ederek banyo yapmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri