Bunun üzerine Mimar Sinan, İstanbul'un dışındaki suları Kâğıthane civarında belli yerlerde topladı. Oradan da dere içlerine büyük geçitler yaparak, İstanbul'a getirdi; şehrin belirli meydanlarında umumi çeşmeler inşa ederek suyu akıttı. Tam 40 adet çeşme kurulduğu için, adına "40 çeşme suları" denildi.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra ortaya çıkan su sorunu için Mimar Sinan'a İstanbul'a su getirmesi için görev verilir. Sinan bu görev için İstanbul'un çevresini karış karış gezer ve bir çok yerden Kağıthane'ye su getirir. Bu suları da İstanbul'a değişik yerlere çeşmeler yaparak götürür.
Yapımına III. Ahmet döneminde başlanmış ancak 1731'de I.Mahmut zamanında ilk aşaması hizmete alınmıştır.
Sinan'ın yaptığı su tesislerinin en önemlileri İstanbul'dadır. Fetihten ön ce İstanbul'a su getiren tesislerin hemen hepsi geç Roma devrine aittir. Geç Roma devrinde İstanbul' un suyunun bir bölümünün Vize- Pınarhisar'da bulunan kemerler üzerinden getirildiği sanılmaktadır.
Osmanlı döneminde insanların su temin etmesinin iki yolu vardı. Su ihtiyacı ya kuyulardan ya da sokak çeşmelerinden karşılanıyordu. Evlere su şebekesi sisteminin kurulması ancak 19. yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmeye başladı.
İlgili 28 soru bulundu
Her türlü yaşamın kaynağı olan su, 4,5 milyar yıl önce Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra yabancı bir madde olarak, donmuş parçalar halinde uzaydan geldi dünyaya.
"Ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 2021 yılı için yaklaşık 1346 metreküp. Bu değerin 2040 yılında 1.116 metreküpe düşmesi öngörülüyor. 2050'de ise 1069 metreküp.
Bozdoğan Kemeri ya da başka adı ile Valens Su kemeri (Yunanca: Άγωγός του ὔδατος, Agōgós tou hýdatos; anlamı: "su kemeri"), Romalılar tarafından İstanbul'da yaptırılan su kemeri. Roma İmparatoru Valens tarafından 4. yüzyılın sonlarında tamamlandı.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, İstanbul Büyük Şehir Belediyesine bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz bir kuruluştur. İSKİ personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabidir.
Teknik olarak, İstanbul'da musluk suyu içilebilir. İstanbul'da musluktan akan su; Avrupa Birliği (EC), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) öngördüğü kriterlerin üstünde içilebilir kalite, lezzetli ve sağlıklıdır.
Tarihin en büyük dahilerinden Mimar Sinan'ın kafatası 87 yıldır kayıp. Böylesine önemli bir değer, mezarında başsız bir şekilde yatıyor. 1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı.
Sergilenmesi düşünülürken kaybolan kafatasının nerede olduğunun hâlâ bir sır olduğuna dikkat çeken Hakan Sökmen, Mimar Sinan'ın kafatasıyla ilgili şu çarpıcı bilgileri paylaştı: "Çıkarılan kafatası tekrar mezara konulmamış, bunun yerine açılacak Antropoloji Müzesi'nde sergilenmesine karar verilmiştir.
Ancak Fatih'in cami için gönderdiği büyük sütunlardan birini uzun olduğu için kestirir. Fatih buna çok kızar. Mimar, “Burası DEPREM bölgesidir, bu sütunu taşımaz” deyince Fatih'in kızgınlığı öfkeye dönüşür. Ve bu öfkeyle Atik Sinan'ın ellerini bileklerinden kestirir.
Mihrimah Sultan 17'sine basınca Hürrem Sultan tarafından koca adayları belirlenmiştir. Biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa'yken diğeri Başmimar Koca Sinan'dır. Mimar Sinan'ın 50 yaşında ve evli bir adam olduğu için Mihrimah, Hürrem Sultan'ın kararıyla Rüstem Paşa'yla evlendirilmiştir.
Mimar Sinan'ın Avusturyalı, Macar, Bulgar, Rum, Ermeni asıllı olduğu iddiaları farklı kişiler tarafından ortaya atılmıştır. Ancak Mimar Sinan, Karamanlı denilen Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türkler'dendir. Osmanlı döneminde devşirilip, Müslüman olmuştur.
İstanbul'un yüzyıllar boyunca su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiş ve bir kısmı günümüze kadar ulaşmış 6 su yolu bulunuyor: Halkalı, Kırkçeşme, Üsküdar, Taksim, Hamidiye ve Terkos.
Fatih ilçesi Saraçhane bölgesinde Doğu Roma dönemi MS 378 yılında tamamlanan su kemeri. Tamamı 250 Km civarında olan, Valens su kemeri olarak da bilinmektedir.
Su kemerleri ile ilgili merak edilen en önemli sorulardan biri; su kemeri nasıl su taşır şeklindeki sorudur. Kemerler, su kaynağı ile taşınacak nokta arasındaki eğimden yararlanarak su taşımaktadır. Yani bu yapılar, sadece bir akış yolu oluşturmak için kullanılmaktadır.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri