İnşaat maliyet endeksi, dolar kuru ve enflasyondan kaynaklı ev fiyatlarında artışlar görüldü. Maliyetlerdeki artış durdurulamadıkça ev fiyatları da bu duruma paralel olarak artmaya devam edecek. 2020 pandemi zamanında konut kredisi faizleri indirildiği için o yaz konut satışlarında rekor kırıldı.
Konut fiyatlarında yaşanan hızlı artışın temelinde inşaat maliyetleri yatmaktadır. Dünyada artan emtia fiyatları, tedarik sorunu, yüksek döviz fiyatları nedeniyle ithalatın pahalılaşması, maliyet artışında etkili oluyor.
“Seçimden sonra ev fiyatları düşer mi” sorusuna cevap da “HAYIR” Başka bir soru soralım.
Listede Türkiye'nin üç büyük şehri yer alıyor. Ankara (yüzde 135,3), İzmir (yüzde 133) ve İstanbul (yüzde 127,3) listedeki 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı şehirler oldu.
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
İlgili 35 soru bulundu
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar.
Calculator with finance blank. Gayrimenkul piyasasının nabzını tutan hepsiemlak, Türkiye'nin En Pahalı İl ve İlçeleri'ni açıkladı. Verilere göre; Türkiye'nin satılık konutta ortalama metrekare fiyatı en pahalı ili 10 bin TL ile Muğla olurken, en pahalı ilçe 27 bin TL ile İstanbul'un Beşiktaş ilçesi oldu.
Tüm mal ve hizmetlerde olduğu gibi konut fiyatlarını da genel piyasa koşulları yani arz ve talep dengesi belirler. Konut satın alma talebinin konut arzından daha hızlı arttığı dönemlerde talep fazlası fiyatlar üzerinde yukarı yönde bir baskı oluşturur.
Ayrıntıları ile aktarmadan önce hemen belirtmeliyiz ki İstanbul'da konut fiyatları son bir yılda yüzde 229 artış gösterdi, ortalama metrekare satış fiyatı 21 bin 5 TL, ortalama konut fiyatı ise 2 milyon 415 bin 575 TL oldu.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Çoğu uzman, Türkiye söz konusu olduğunda emlak ve konut fiyatlarında bir düşüş beklentisi söz konusu olduğunda, 2022 yılında neredeyse 3 kat artan metrekare fiyatlarının 2023 yılında daha yavaş bir artma seyrine girmesinin dahi bir fiyat düşüşü olarak değerlendirilebileceğini düşünmektedir.
Satılık ev fiyatları şu an neden artıyor? Enflasyonun etkileri, dolar kuru ve inşaat maliyetlerinin yükselişi kaynaklı satılık ev fiyatları artmaya devam ediyor. İnşaat girdi maliyetlerinin sabitlenmesi mümkün olmadığı sürece de yeni ev fiyatları artmaya devam edecek.
Genel olarak deprem bölgesi dışına doğru oluşacak göçlerin oluşturacağı talep artışının konut kira ve fiyatlarını artıracağını söyleyebiliriz. Deprem riski altındaki bölgelerde ise fiyatların azalan talep nedeniyle görece gerileme ihtimali de söz konusudur.
Evlerini satmak isteyen mal sahipleri kiracılarının çıkmamasından dolayı zorluk yaşıyor. Alıcılar ise kiracısı olan evi, kiracıyı çıkartamama ihtimalinden dolayı almak istemeyebiliyor. Bu sebeple emlakçılar kiracılı evleri satmanın zor olduğunu söylüyor.
*Normal koşullarda enflasyon yükselirse konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğü nedeniyle enflasyon kadar hızlı yükselmez. Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
Döviz kuru değişimleri ile konut fiyatları arasında pozitif bir ilişki olduğu, döviz kuru arttıkça konut fiyatlarının da artacağı sıklıkla vurgulanır. Döviz kuru değişimleri ile konut fiyatları arasında pozitif bir ilişki olduğu, döviz kuru arttıkça konut fiyatlarının da artacağı sıklıkla vurgulanır.
Genelde en ucuz iller ise 93.3 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak oldu. Bu illeri 94.9 ile Hatay, Maraş, Osmaniye; 95.3 ile Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde izledi.
İsterseniz bu dosyaya başlarken önce en çok merak edilen “İstanbul'da En Pahalı Evler hangi semtte?” sorusuna bakalım. İstanbul'un en pahalı ilçesi neresidir sorusunun yanıtında zirvede Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Bakırköy bulunuyor. En pahalı konutlar ise Beşiktaş'ta yeralıyor.
İstanbul değerlendirmesi yapıldığında en pahalı konutlar Beşiktaş, Sarıyer, Kadıköy ve Bakırköy'dedir. Tabi ki bu bölgeleri takip eden ilçeler de bulunuyor. Bebek ve Etiler her zaman pahalı konutların bulunduğu bölgeler arasında yer alıyor.
➔Böylesi bir artış da uluslararası kabul görmüş kriterlere göre konut fiyatlarında balon yaşanmakta olduğunu gösteriyor. ➔Nobel Ödüllü Prof. Dr. Robert Shiller'in bu teorisine göre son 5 yıllık reel gayrimenkul fiyat artışı yüzde 100'ü geçtiğinde o piyasada balon olduğu söylenebilir.
Enflasyon, genel olarak fiyat seviyelerindeki sürekli bir artış olarak tanımlanır. Dolayısıyla, enflasyonun düşmesi, fiyat artışlarının yavaşlaması veya durması anlamına gelir. Enflasyonun düşmesi durumunda, bazı mal ve hizmetlerin fiyatları düşebilir.
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. yaklaşık 876 bin kat artmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri