İSTANBUL'U KİM FETHETTİ? İstanbul'un Fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde dönemin Osmanlı padişahı 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet (Sultan 2. Mehmet) ve komutasındaki Yeniçeri Ordusu tarafından gerçekleştirilmiştir.
Sadece Roma ve Bizans İmparatorluğuna değil Latin İmparatorluğuna da başkentlik yapmış olan Konstantinopolis, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedildi. İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi, 15. yüzyılın en önemli olayı olarak kabul edilmiştir.
Mehmed komutasındaki Osmanlı ordusunun Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmesidir. Olayın sonucunda 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu yıkılmış ve Osmanlı Devleti, bir imparatorluk hâline gelmiştir.
Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı.
Latin egemenliğinden sonra Konstantinopolis daha sonra tekrar 1453'e kadar Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet'in Konstantinopolis'i ele geçirmesiyle şehir Osmanlı Devleti'nin başkenti olmuştur.
İlgili 39 soru bulundu
29 Mayıs 1453'te şehrin Fatih Sultan Mehmed tarafından fethi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun başkentlik dönemi başlar. Müslümanlarca Konstantiniyye olarak adlandırılan şehri, Rumlar 'E Stin Polis' (Başkente/Şehirden) olarak anmışlardır. Osmanlılar da bu ismi kullandılar ve İstanbul şekline getirdiler.
Orhan Bey ve I. Murat zamamnda henüz İstanbul'u kuşatacak güce erişememiş olan Osmanlılar bu gücü kendilerinde ilk defa I. Bayezit zamamnda buldu ve bu hükümdar zamamnda şehir iki kez kuşatıldı. Daha sonra Musa Çelebi ve II. Murat tarafından birer kez kuşatılan İstanbul, 1453 'te II. Mehmet tarafından ele geçirildi.
İstanbul'a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur.
İstanbul ilinin en eski ismi Konstantinopolis adıdır. Bu isim 1930 senesinde resmi olarak tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Görüldüğü gibi şehir ilk olarak Byzantion ismiyle anılmıştır.
Arabic vapuruna binen son İngiliz subay ve askerleri 2 Ekim 1923 günü İstanbul'u terk etmişlerdi. İyi de neden 6 Ekimde kutlanıyor. Sebebi basit: 2 Ekim günü İstanbul Kumandanı olan hakiki bir Osmanlı karakterine sahip Selahaddin Adil Paşa'ya zaferden hisse vermemek için.
Onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisiyle müjdelediği fethi 29 Mayıs 1453 yılında Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet Han gerçekleştirdi. İstanbul'un fethine tanıklık eden noktalardan biri de tarihi kapılar. Büyük komutan Fatih Sultan Mehmet İstanbul'a Kerkoporta Kapısı'ından girdi.
Karargâhını Romanus kapısının karşısına Maltepe'ye kuran Mehmed son defa teslim çağrısında bulundu ancak imparator kabul etmedi. 6 Nisan sabahı ilk atak başladı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla 53 gün devam etti.
Fatih'in Önemli Fetihleri
İstanbul (1453), Amasra (1459), Sinop (1460), Trabzon (1461), Konya, Karaman (1466) Doğu Anadolu (1473 Otlukbeli Savaşı). Belgrad hariç Sırbistan (1459), Mora Yarımadası (1460), Eflak (1462), Bosna (1463) Hersek (1483), Boğdan (1476), Arnavutluk (1478).
Tarihi boyunca otuz iki kez kuşatılan İstanbul; şehir devleti ve Roma dönemlerinde on kez kuşatılmış, bunların altısı başarılı olmuş, üç kuşatma püskürtülmüş ve biri ise tarafların anlaşması neticesinde kaldırılmıştır.
Georges Sphrantzes'e göre, Osmanlı ordusu 200.000 kişiden oluşuyordu, lakin modern tarihçiler daha gerçekçi bir rakam olan 60-80.000'i tercih ediyor. Ordu 2 Nisan 1453'te Konstantinopolis surlarında toplandığında, Bizanslılar Mehmed'in toplarını ilk kez gördüler.
İlk ciddi muhasara teşebbüsü Eylül 1394'te İstanbul'u fethederek hem kendisinden önceki halife ve sultanlarını hem de ecdadını geçmek amacından olan Yıldırım Bayezid tarafından gerçekleştirildi.
Tarih öncesi çağlar
İstanbul'un tarihi üç yüz bin yıl önceye kadar uzanmaktadır. Küçükçekmece Gölü kenarında bulunan Yarımburgaz Mağarasında yapılan kazılarda insan kültürüne ait ilk izlere rastlandı.
Yenikapı'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, İstanbul'un tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koymuştur. Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur.
III. Selim ise oldukça sıkıntılı bir dönemde tahta geçmesine rağmen şehirdeki hayatın İslâmî kurallara uygun olması için bir dizi “Beyaz Üzerine Hatt-ı Hümayun” yayınlamış, bu el yazılarında şehre tümüyle “İslambol” demiştir.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Dr. Haluk Dursun'un "İstanbul'da Yaşama Sanatı"adlı kitabındaki'Bayramda Sinan'ın İstanbul'u'başlıklı yazısına düştüğü şöyle bir dipnot göze çarpar: İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
İstanbul'un Kralı Süleyman Çakır'dır. - YouTube.
1396'da Yıldırım Bayezid, İstanbul'u üçüncü kez kuşattı, ancak sonuç alamadı. 1400'de Bizans imparatorunun Avrupa ülkelerini yeni bir haçlı seferi için örgütlemeye çalışması üzerine Yıldırım Bayezid, İstanbul'u dördüncü kez kuşattı. Timur'un Anadolu'ya girmesi üzerine kuşatma kaldırıldı.
Yapılan bu dört kuşatma, fetih giden yolda, hem Müslüman Türklerin hem de Gayrimüslim unsurların zihinlerindeki fetih şartlarının oluşmasına büyük katkı sağladı.
Avar topraklarına yönelen Bizans saldırıları, VII. yüzyılın başında Avar imparatorluğunda tehlikeli ayaklanmalara yol açmıştır. 626 yılında Avar kağanı, Avar-Slav-Gepid ve Bulgar kavimlerinden oluşan ordusuyla İstanbul'a doğru harekete geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri