1) Kuru Fasulye: Yüksek protein ve lif zengini ayrıca potasyum ve demir içerdiği için oldukça sağlıklı olan kuru fasulye, enerji verir ve vücudun hastalıklara karşı direncini yükseltir. 2) Nohut: Oldukça doyurucu olan nohut, özellikle diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi gereken bir besindir.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
American Journal Of Clinical Nutrition'da yayımlanan bir çalışmaya göre günde 1 porsiyon bezelye, fasulye, nohut veya mercimek gibi kuru baklagil tüketimi kilo kaybına yardımcı olabilir.
İyi bir B vitamini kaynağı olup içerdikleri B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit sayesinde sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Bunun sonucunda zihinsel performans, öğrenme ile hafıza gücü ve konsantrasyon artışı olur.
İlgili 34 soru bulundu
Kuru Fasulye Az Bilinen Faydaları
Kuru fasulye, böbrek rahatsızlıklarına karşı etkili görev görür. Vücudun organları arasında böbreğe daha çok destek sağlar. Problemlerin giderilmesinde yardımcı olur. Romatizma şikayetlerinin son bulması için düzenli kuru fasulye tüketilebilir.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
CEVAP: Su metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi oluşturması gibi işlevleriyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen su metabolizma hızını yüzde 24 gibi yüksek bir oranda arttırabiliyor.
Yumurta, yağsız süt, yağsız peynir, tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri veya ekmek çeşitleri, fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler ile taze meyveler sofrada olmalı. Örneğin tabağınıza 1 yumurtalı omlet, 1 dilim ekmek ve 1 orta boy elma koyarsanız; bu zayıflatan sihirli bir kahvaltı olacaktır.
Nohut Besin Değerleri
Nohut bitkisel protein içeriği en yüksek besinlerden biridir. 100 gramında yaklaşık 9 gram protein içerir. Nohutun içeriğinde vücudumuz için esansiyel bir aminoasit olan metiyonin az miktarda bulunur , bu nedenle tahıllar ile birlikte pişirilmesi protein kalitesini artırır .
Kalsiyum, demir, B12 vitamini dışındaki B grubu vitaminleri, E vitamini ve bakır içerikleri de yüksek olan baklagiller haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
1) Kuru Fasulye: Yüksek protein ve lif zengini ayrıca potasyum ve demir içerdiği için oldukça sağlıklı olan kuru fasulye, enerji verir ve vücudun hastalıklara karşı direncini yükseltir. 2) Nohut: Oldukça doyurucu olan nohut, özellikle diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi gereken bir besindir.
Protein içeriği bakımından et grubundaki besinlere eş değerler. Nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, börülce, soya fasulyesi gibi kuru baklagiller, bitkilerin olgunlaşmış tohumlarıdır. Olgunlaşmış tohumlar olduğundan bileşimleri karbonhidrat ve protein bakımından çok zengindir.
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen biri: 1 ila 3 arası yumurta tüketebilir.
İçerisinde barındırdığı protein, lif, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C vitamini içermektedir. Bu içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırarak sindirimi kolaylaştırır. Zayıflamaya etkisi yüksektir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
Eğer göbek bölgenizdeki yağları vermek istiyorsanız her gün düzenli olarak kefir tüketmelisiniz. Lahana, karnabahar, bürüksel lahanası, brokoli: Tüm bu sebzeler sağlıklıdır. Diyet dönemlerinde haşlanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrıca zeytinyağlı şekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalıdırlar.
Mümkün olduğunda ev yapımı ve tam yağlı yoğurt tüketilmelidir. Yağ oranı azaltılmış yoğurtlar bağırsak faaliyetlerini zayıflatacağı için; etkisini büyük oranda gösteremeyebilir. Her öğünde 1 kase yoğurt tüketmek, uzun süre tokluk sağlayacağı için kilo vermeye yardım eder.
Kuru fasulye; niasin içeriği sayesinde migren sorunlarına, baş ağrılarına karşı iyi gelmektedir. İçerdiği bol miktarda lif sayesinde uzun süren bir tokluk hissi sağlar. Böylece kişinin sık bir şekilde acıkmasını önleyerek daha kolay bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar.
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri