Ustaların motorun durumuna bakmak için yağ dolum kapağını açmaları motora zarar verebilir yani. Çalışan motorda kapağı açmak mekanik risk içermez de.
Araç çalışır vaziyetteyken yağ kapağı açılır ve kapak sıkmadan üstünde bırakılır. Eğer kapak alttan gelen havayla düşer ya da fırlarsa motor üflemesi vardır. Diğer bir kontrol yöntemi ise yağ çubuğuyla yapılır. Yağ çubuğu çekilir, conta kısmına sıkıştırılmadan bırakılır.
normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır. Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan.
Etrafa fışkırttırır. Yağ ısındıkça sıçrar ve motor yağsız kalır. Denildiği gibi içine toz, taş vb. şeyler girebilir.
yağ atma durumu varsa ya yağ fazla geldiği için kapağı atınca atar,ya da üfleme yapınca basınçla atar.üfleme yapıyorsa sıkıntı,motorun sonuna yaklaşmış olabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir. Açılmış motor yağlarımız kimyasal yapıları gereği havayla temasları halinde reaksiyona girerek oksidasyona uğramaktadır.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır. Bu şekilde mevcuttaki yağ süzülerek daha doğru değer verecektir. Yağ kontrolü ise yağ kontrol çubuğu ile yapılır.
Motor çalışırken yağ çubupunu çekip beklersen tabiki yağ atar.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Aracınızda yağ kontrolü yapmak için en iyi zaman, motor soğukkendir. Bu sizin için basit bir cevap yada uygulama olabilir. Bununla birlikte, yağ kontrolünü motor sıcakken de yapabilirsiniz, ancak motoru stop ettikten 15 dakika sonra.
Yağa su karışması, aracın performansını ciddi şekilde etkileyebilir ve motor hasarına neden olabilir. Bu nedenle, yağ seviyesinin ve soğutma sıvısı seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın periyodik bakımlarının yapılması ve yağa su karışması durumunda aracın hemen servise götürülmesi önemlidir.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.
Tüm Sıvılar Değiştirilmeli
Aracınız 1 ay gibi kısa bir süre beklediyse; yağ değişim zamanına çok varsa çok da gerekli değildir. Ancak araç 3 ay veya daha fazla yattıysa tüm sıvıların değişimi önerilir.
Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Motor Yağının Son Kullanma Tarihi Var Mı? Motor yağının son kullanma tarihi vardır. Bazı motor yağlarında son kullanma tarihi ambalajın üzerindeyken bazı motor yağlarında ambalajın üzerinde yalnızca dolum tarihi yazmaktadır. Yalnızca dolum tarihi belirtilen motor yağları için önerilen son kullanma tarihi 3 yıldır.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Motorun Bitik Olması ve Motorun Yağ Yakması
Ancak tamiri mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri