Toz alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ancak alerjiler yönetilebilir ve alerjiye neden olan etkenleri önlemek için adımlar atılabilir. Evcil hayvanınız varsa onları yatak odanızdan uzak tutun. Toz tutacak halı ve perde gibi eşyaları minimumda tutun, olanların iyice temizlendiğinden emin olun.
Özellikle tuzlu su karışımını kullanmak bu konuda burun deliklerini açarak kişinin rahatlamasına fırsat tanır. Toz alerjisinin geçmesi için mutlaka uzman bir doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması gerekir. Tabii bu durum doktora bağlı olarak ve aynı zamanda teşhis üzerinden ele alınır.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Halıları mümkün olduğunca sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece gereklidir. Bu yüzden soğuk suyla yıkama işlemi fayda sağlamayacaktır. Kuru temizleme tüm toz akarlarını öldürür ve ayrıca toz akarlarını kumaşlarda yaşamaktan uzaklaştırmak için de iyidir.
İlgili 31 soru bulundu
– Akarları azaltmaya yönelik kimyasal ve fiziksel yöntemleri astım semptomlarını azaltmada çok fazla etkili değildir. Bu nedenle ev tozu akarı öldüren sprey, toz veya sıvı kimyasal maddeleri çok fazla tavsiye edilmez.
Akarlar hangi kokuları sevmezler ? Toz akarları; hemen hemen diğer tüm haşarelerde olduğu gibi karanfil, okaliptüs, lavanta, nane ve biberiye kokusundan hoşlanmazlar.
Dr. Şahiner, "Alerjik hastalıkların doğal seyrini etkileyen ve alerjik hastalıkları tam anlamıyla ortadan kaldıran tek yöntem, alerji aşı tedavisidir." dedi.
Biraz su ve sirke ile yıkadığınızda bakterilerin burnunuza girmesine engel olursunuz. Bu üç esansiyel yağın karışımı doğal bir antihistamik etkisi gösteriyor ve alerji ile ortaya çıkan inflamasyon riskini ortadan kaldırıyor.
Zeytinyağı, üzüm çekirdeği, ısırgan tohumu, ve çörek otu karışımının da alerjiye çok iyi geleceğini söyleyen Kunak, karışımı on beş gün beklettikten sonra süzüp kaşınan bölgeye sürülmesi gerektiğini açıkladı.
Hırıltı veya nefes darlığı hızla kötüleşirse veya minimum aktivite ile nefes darlığı yaşanırsa zaman kaybedilmeden sağlık kuruluşuna gidilmesi önemlidir. Toz alerjisi tedavisinde ilaç olarak anihistaminikler, dekonjestanlar, kortikosteroidler, kromoglikatlar, lökotrien antagonistleri kullanılır.
Ev tozu akarları alerjik astım bronşite yol açabildiği gibi alerjik nezleye de neden olabilmekte; çoğu zaman solunum sistemi bir bütün olarak tutularak alerjik astım ve alerjik nezle bir arada görülmektedir.
Toz alerjisine karşı kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirli zamanlarda bu alerji farklı bireylerde mevsimsel olarak da görülebilir. Bununla birlikte uzman bir hekim kontrolünde çeşitli çözüm yolları önerilebilir. Bilhassa ilaç tedavisi ile birlikte burun spreyi ve benzeri yöntemler tercih edilebilir.
Diğer alerjik hastalıklarda olduğu gibi toz alerjisinde de genetik miras önemli bir rol oynar. Ailede astım, toz alerjisi veya alerjik rinit taşıyan bireylerin olması, gelecek nesillerde de alerji oluşumunu destekleyen önemli faktörlerdendir. Bunun yanında toz akarlarına aşırı maruz kalmak, alerji oluşumunu tetikler.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Su içmek alerjiye iyi gelir mi? Alerjisi olan kişiler fazlaca su tüketimi sağlamalıdır. Bu sayede burun içerisinde mukus üretimi daha çok olur. Su içmenin yanı sıra meyve suyu ve bitki çaylarının tüketimi de önem taşır.
- Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir. - Sirkeli su kolesterolü de düşürmeye etki eder. - Sirkeli su tok tuttuğu için diyet listelerine de mutlaka eklenmelidir. - Sirkeli suyu düzenli bir şekilde içmek kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
Elma Sirkesi
Bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bu karışımı tıkalı olan burun deliğinizden çekin. Elma sirkesinin asidik yapısı sayesinde burundaki bakteri ve virüslerden kurtularak tekrar mukus üretiminin önüne geçin.
Günümüzde sadece polen (bahar) alerjisi aşısı, ev tozu alerjisi aşısı, alerjik astım aşısı, arı alerjisi aşısı, küf mantarı alerjisi aşısı ve kedi alerjisi aşısı ve köpek alerjisi aşısı yapılmaktadır. Alerji aşısı kaç yaşında yapılır?; Alerji aşıları 5 yaş üzerinde tüm çocuk ve yetişkinlerde yapılır.
Alerjenlere maruziyet azaltılmalı
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Aşı tedavisinin yararı, kişiden kişiye değişiklik gösterir, bazı hastalarda tam iyileşme sağlanırken, bazı hastalarda az veya hiç iyileşme olmayabilir. Ancak, uzman hekimler tarafından seçilmiş hastalarda, çoğu kez şikayetlerde ve ilaç ihtiyacında kayda değer bir azalma görülür.
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır.
Bu tür evler için yüksek sıcaklıkta, yüksek basınçlı buhar veren buhar kazanlı ütüler gerekiyor ki mikroplar öldürülebilsin.
Bu sorunun cevabı evettir. Uyuz rahatsızlığını atlatan birçok kişi sirkenin uyuz belirtilerini hafiflettiğini deneyimlemiştir. Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri