İstanbul'un en kalabalık ilçeleri sırasıyla; 891 bin 120 kişi ile Esenyurt, 770 bin 317 kişi ile Küçükçekmece ve 734 bin 369 kişi ile Bağcılar'dır. İstanbul'un en düşük nüfuslu ilçeleri sırasıyla; 16 bin 119 kişi ile Adalar, 36 bin 516 kişi ile Şile ve 72 bin 966 kişi ile Çatalca'dır.
Zeytinburnu'nun Yeşiltepe mahallesi km2'ye düsen 96binin üzerindeki nüfus ile Istanbul'un en yogun nüfuslu mahallesidir. Bunu Esenler'in Fatih mahallesi ve Güngören'in Mareşal Fevzi Çakmak mahalleleri sirasiyla 89.500 ve 86.603'lük nüfus ile izlemektedir.
1992 yılında Bakırköy'den ayrılarak kurulan Güngören, İstanbul'un en küçük yüzölçümlü ilçesidir.
(Ali Sami Ülgen, Fatih Devrinde İstanbul, İstanbul 1939, 15. Osmanlı İstanbul'unun ilk kurulan semti olan Saraçhane, bugün Fatih İlçe'nin temellerinin atıldığı ilk semti olma özelliğini de taşımaktadır. Bugün Şehzadebaşı olarak bilinen bölgede Saraçhane sınırları içerisindeydi.
Merkez ilce diye bir şey yok hiç bir büyükşehirde merkez ilçe yoktur. Tabi daha işlek merkezi ilçeler var ama İstanbul merkez diye bir ilçe yok.
İlgili 27 soru bulundu
İstanbul'un ilçeleri; Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, ...
Bu seçim bölgesinin toplam nüfusu 5.616.577 iken, çıkaracağı milletvekili sayısı 35, bir milletvekiline düşen kişi sayısı ise 160.474 kişidir. Bu bölgede 14 ilçe yer almaktadır. 2002 Türkiye genel seçimleri'nde bu bölgede 2.557.597 seçmen yer alırken, oy kullanan seçmen sayısı 1.979.397 kişi oldu.
Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, Polonlar Kanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.
Byzantion: Byzantion, İstanbul'un bilinen ilk adıdır. M.Ö. 667'de Antik Yunanistan'daki Megara kent devleti'nden gelen Dorlu Yunanlı yerleşimciler bugünkü İstanbul üzerinde bir koloni kurdu ve yeni koloniye kralları Byzas veya Byzantas'ın adı ile anılır: Byzantion. Bazı kaynaklarda Byzantium olarak da geçmektedir.
İstanbul'un tam olarak ortası Şehzadebaşı Camii'nin avlu duvarıyla Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi'nin kesiştiği yerdir.
Türkiye'nin en kalabalık ili 15.907.951 nüfus ile İstanbul olup, Türkiye nüfusunun %18,65 bölümü İstanbul ilinde yaşamaktadır. 2. sırada 5.782.285 nüfuslu Ankara ve 3. sırada 4.462.056 nüfus ile İzmir yer almaktadır.
Avrupa Yakasında 10 milyon 224 bin 323 kişi yaşarken Anadolu Yakasında 5 milyon 616 bin 577 kişi yaşıyor. 2021 nüfus sayım verilerine göre, İstanbul'da en kalabalık ilçe 977 bin 489 nüfusuyla Esenyurt, nüfusu en az olan ilçe ise 16 bin 372 nüfusuyla Adalar oldu.
nin en kalabalık ili 15 milyon 840 bin 900 kişi ile İstanbul oldu. İstanbul'u Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya izledi. Tunceli ise 83 bin 645 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Türkiye'de ikamet eden nüfus, bir önceki yıla göre 1 milyon 65 bin 911 kişi artarak 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştı.
Dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde 15. sırada bulunan İstanbul'da yaklaşık 16 milyon kişi ikamet ediyor. Yoğun nüfusa rağmen şehrin karşı koyulamayan, eşsiz yanları bir hayli fazla.
Mega kentin ilçeleri bile nüfusuyla onlarca ili solladı! Esenyurt bu yıl da rekoru omuzladı. 977 bin 489 kişinin yaşadığı ilçe 57 ilin nüfusunu geride bıraktı.
Ümraniye, İstanbul ilinin ilçelerinden biridir. İstanbul'un nüfus bakımından en kalabalık beşinci, Anadolu Yakası'nın Pendik'in ardından en kalabalık ikinci ilçesidir.
Hıristiyanlığa ihtida eden ilk imparator olmasıyla namı bilinen Roma İmparatoru Constantinus, 330 yılı dolaylarında kendi adını kentin adına koyarak şehri Constantinopolis olarak anmaya başlamıştı.
Cumhuriyetten sonra resmi olarak kullanılmaya başlanan İstanbul isminin, Rumca'dan geldiğini ve geçmişte de kullanılan bir isim olduğunu ifade eden Tonguç, İstanbul'un kelime olarak kökeninin “şehre” demek olan “stan” ve “şehir” anlamında “polis” kelimelerinin birleşiminden geldiğini anlattı.
Etimoloji ve isim
Şehir Osmanlıların eline geçtikten sonra da Konstantinopolis (Kostantiniyye) ismi kullanılmaya devam edilmiştir, bunun yanında İstanbul adı da yaygın olarak kullanılmıştır.
İstanbul 'demotic' değil
Etimolojik olarak yeni Yunanca "eis tin póli" (εισ την πόλι) yani şehir içi, iç şehir, Galata'ya kıyasla İstanbul'un sur içi bölümüne verilen ad deyiminden türetilen bir kelime olduğu konusunda oldukça güçlü bir görüş birliği mevcut.
III. Selim ise oldukça sıkıntılı bir dönemde tahta geçmesine rağmen şehirdeki hayatın İslâmî kurallara uygun olması için bir dizi “Beyaz Üzerine Hatt-ı Hümayun” yayınlamış, bu el yazılarında şehre tümüyle “İslambol” demiştir.
Yenikapı'da yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgular, İstanbul'un tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını ortaya koymuştur. Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiş ve çeşitli kültürlerin merkezi olmuştur.
Nüfus yoğunluğu fazla olan ilçelerin de yer aldığı İstanbul ikinci bölgeyi oluşturan ilçeler şöyle: Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, Türkiye genelindeki 1094 ilçe seçim kurulundan 80'i, 39 ilçesi bulunan megakentte yer aldı. Yurt içi ve dışında 191 bin 884 sandığın 30 bin 802'si İstanbul genelindeki okullara yerleştirilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri