İstanbul'un Fethi, Kostantiniyye'nin Fethi veya Konstantinopolis'in Düşüşü (Yunanca: Άλωση της Κωνσταντινούπολης), 6 Nisan 1453 - 29 Mayıs 1453 tarihleri arasında, 53 gün süren yoğun bir kuşatmanın sonucunda Osmanlı Devleti padişahı II.
İstanbul, 29 Mayıs 1453'te, Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda fethedildi. İstanbul'un fethi ile 1500 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı, Orta Çağ bitip, Yeni Çağ başladı.
Mehmet tarafından ele geçirildi. Yapılan bu dört kuşatma, fet/ıe giden yolda, hem Müslüman Türklerin hem de Gayrimüslim unsurların zihinlerindeki fetih şartlarının oluşmasına büyük katkı sağladı.
Velhasıl, Türk tarihinin en kudretli padişahı Fatih sultan Mehmet'in cansız bedeni iktidar hırsıyla önce üç gün tamamen unutulmuş. Ardından hatırlanınca da ceset ne yazık ki çürümüş ve bu şekilde yıkanıp defnedilmişti.
Tarihi boyunca otuz iki kez kuşatılan İstanbul; şehir devleti ve Roma dönemlerinde on kez kuşatılmış, bunların altısı başarılı olmuş, üç kuşatma püskürtülmüş ve biri ise tarafların anlaşması neticesinde kaldırılmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Sultan II. Mehmed'in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda 29 Mayıs 1453'te gerçekleşen fetih ile 1500 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu yıkıldı, Orta Çağ bitip, Yeni Çağ başladı. İstanbul'un fethinin bu yıl 569. yılı kutlanacak.
Mehmed, döneminde çıkardığı kanunları ''Fatih Kanunnamesi'' adıyla kitaplaştırdı. Bu kanunla birlikte Osmanlı'ya ''kardeş katli yasasını'' getirdi. 1481'de, Anadolu'ya doğru yeni bir sefere çıkan Fatih, yolun başında hastalandı ve 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkârçayırı'ndaki ordugâhında 49 yaşındayken öldü.
Fatih'in Önemli Fetihleri
İstanbul (1453), Amasra (1459), Sinop (1460), Trabzon (1461), Konya, Karaman (1466) Doğu Anadolu (1473 Otlukbeli Savaşı). Belgrad hariç Sırbistan (1459), Mora Yarımadası (1460), Eflak (1462), Bosna (1463) Hersek (1483), Boğdan (1476), Arnavutluk (1478).
İstanbul, Müslümanlar tarafından ilk olarak, Hazreti Muhammed'i hicret döneminde evinde misafir eden Eyyüb el-Ensari tarafından 668-669 yıllarında kuşatıldı. Daha sonra birçok farklı kuşatmaya sahne olan İstanbul, Osmanlılar tarafından ise ilk kez Yıldırım Bayezid döneminde kuşatıldı ve kuşatma başarısız oldu.
1396'da Yıldırım Bayezid, İstanbul'u üçüncü kez kuşattı, ancak sonuç alamadı. 1400'de Bizans imparatorunun Avrupa ülkelerini yeni bir haçlı seferi için örgütlemeye çalışması üzerine Yıldırım Bayezid, İstanbul'u dördüncü kez kuşattı. Timur'un Anadolu'ya girmesi üzerine kuşatma kaldırıldı.
Geldikleri bu bölgede Bayan Han önderliğinde yeni bir devlet kuran Avarlar, Sasanilerle bir ittifak kurmuşlar ve 619 ile 622 yıllarında olmak üzere iki kez İstanbul'u kuşatmışlar fakat başarılı olamamışladır. İstanbul kuşatmasında yaşanan bu başarısızlık Avarları iyice zayıflatmış ve bu devlet 805 yılında yıkılmıştır.
Gemilerin karadan yürütülmesiyle gerçekleştirilen İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü kutlanırken, gemilerin karadan yürütülmesiyle ilgili olarak Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan "Fatih'in gemileri karadan yürütmesinin sebebi Şeyhülislam'ın surların dövülmesine izin vermemesi" dedi.
“29 Mayıs İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümünde tüm gün boyunca kişiselleştirdiğiniz İstanbulkart ile entegrasyona dahil olan İETT, Metro, Füniküler, Tramvay, Şehir Hatları Vapurları ve toplu taşımaya entegre özel deniz motorlarında ulaşım ücretsiz olacaktır.”
İstanbul'un fethini takip eden o hararetli günlerde Fatih Sultan Mehmed, esirler arasından 14 yaşında bir çocuğu seçip himayesi altına almıştı. Sonra ne olduysa oldu, bu çocuk bizzat Fatih tarafından öldürüldü... İstanbul'un fethine dair belgelerin çoğu fetihten yıllar, hatta asırlar sonra yazılmıştır.
Gedik Ahmet Paşa komutasındaki donanmayı güney İtalya'ya sevk eden Fatih Sultan Mehmet, 26 Temmuz 1480'de Otranto'yu ele geçirdi. Padişahlığı döneminde 25 seferi bizzat yöneten Fatih, babası 2. Murat döneminde 880 bin kilometrekare olarak devraldığı Osmanlı topraklarını, 2 milyon 214 bin kilometrekareye ulaştırdı.
Bayezid veya II. Beyazıt Osmanlıca: بايزيد ثانى Bayezīd-i Sānī, divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî; 1447/8 Dimetoka – 26 Mayıs 1512 Havsa), Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Emine Gülbahar Hatûn'dur. Yavuz Sultan Selim'in babasıdır.
Elbette ki hayır. Öyle olsa bile bu Fâtih Sultan Mehmet'in dehâ sâhibi büyük bir sultan olmasına yeter sebepti. Fakat 30 yıl boyunca birçok zaferler kazanan, Devlet-i Aliye-i Osmâniye'nin sınırlarını her yönde genişleten Sultan Fâtih Mehmet Han, 2 imparatorluk, 14 devlet ve 200 şehir fethetmişti.
Fatih Sultan Mehmet, 12 yaşında Osmanlı tahtına çıktı ve Edirne'ye gelir gelmez, babası ile anlaşma imzalayan Avrupalı Hıristiyan devletlerin, haçlı seferiyle karşılaştı.
IV. Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
İstanbul'u fethederek Orta Çağ'ı kapatıp Yeni Çağ'ı başlatan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet, askeri dehası, büyük devlet adamlığı ve entelektüel kişiliğiyle tarihin en büyük liderleri arasında yer alıyor.
İstanbul'un fethinde kullanılmıştır. İstanbul'u yıllarca birçok devlet kuşatmıştır ama hiçbiri alamamıştır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de İstanbul'un sağlam surlarıdır. Fatih bu surları aşmak için 500 kg'lık gülleler atabilen şahi toplarını döktürmüştür.
Bir tanesi İngiltere'de, bir diğeri de İtalya'dadır. Günümüzde Fatih döneminden 6 tane top kalmıştır. Bunların en büyüğü olan ve İstanbul'da, Boğazlar'da kullanılan "Şahi" bugün İngiltere'dedir. Diğer toplar ise Harbiye'deki askeri müze bahçesinde olup bunların çapı daha küçüktür.
İstanbul'un fethinde şehit olan askerin kabrinin yeri görenleri şaşırtıyor. Fatih Cankurtaran'da bulunan ve bir otele ait olan otoparkın içinde İstanbul'un fethine katılan ve şehit olan asker (ni'me'l-ceyş) mezarı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri