İstavrit avının en verimli olduğu yöntem çaparidir. Çapari bedene peşpeşe dizilmiş 10,15 veya 20 adet kösteğin sıralandığı bir takımdır. Bu kösteklerin ve bedenin kalınlığı takımın avcılığını büyük oranda etkiler. Çapari avının yapıldığı bölgeye göre kullanılan ekipmanlar farklılık göstermektedir.
İstavrit akyem olarak kullanılan balıkların başında gelir. Yaprak, tam göz, yarım göz, şakşak, mama olarak veya canlı halde birçok ayda yem olarak kullanılır. Anüs yüzgeci bir jiletle kesilip çıkarılırsa "kuyruk altı" tabir ettiğimiz yem elde edilir.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında istavrit, lüfer, çinekop, mezgit, hamsi, barbunya ve torik balıkları avlanabilir.
İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir. Levrek, trança, lüfer ve uskumru için hareket halindeki tekneden canlı balık, rapala (sahte balık) ya da kaşık kullanılmalıdır.
Her ne kadar çaparinin kullanıldığı yer, güneşin yansıması ve ava çıktığınız saat rengi etkiliyor olsa da istavrit için en çok tercih edilen malzeme 10'lu yeşil istavrit çaparisidir.
İlgili 41 soru bulundu
İstavrit sıcak denizleri sever ve bu tür ortamlarda yaşamayı tercih eder. Gezmeyi de sevdikleri için avlanma sırasında bu balıklara sıklıkla rastlamak mümkün olur.
Gezici bir tür olan istavrit balığının yavruları planktonlarla, yetişkinleri ise hamsi, çaça ve çamuka gibi balıkların yanı sıra yumuşakçalarla da beslenirler. Hamsi, sardalya ve palamut gibi balıkların aksine, eti çok lezzetli olmasa da ekonomik bir balık olduğu için tüketim oranı yüksektir.
Cevap: Merhaba istanbul için kıyıdan kullanıma uygundur efendim 120 gr 150 gr kadar kurşun kullanabilirsiniz.
Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır. Sonbahar aylarında balık avı 12:00 ile 18:00 arasında olmalıdır.
İstavrit Çapari (9 Numara İğne)
İstavrit avının en verimli olduğu yöntem çaparidir. Çapari bedene peşpeşe dizilmiş 10,15 veya 20 adet kösteğin sıralandığı bir takımdır. Bu kösteklerin ve bedenin kalınlığı takımın avcılığını büyük oranda etkiler. Çapari avının yapıldığı bölgeye göre kullanılan ekipmanlar farklılık göstermektedir.
Balıkçılar bu konuda çok dikkatli olmalıdırlar, çünkü hiç beklenmedik bir anda istavrit çaparisi dişler arasından kayabilir, iğneler dudaklara ya da herhangi bir yere gelebilir. İstavrit çaparileri genel olarak 15-20 iğneli olsalar bile yeni başlayan amatörlere 10 köstekli çapariler tavsiye edilir.
Gece kıyıdan şamandıralı veya lrf ile istavrit avı yapılabiliyor.
Balıklar genelde yağlı eti severler bu yüzden yemlik balıklar sardalya gibi yağlı balıklardan seçilir. Bunun için benim tavsiyem tavuğun butlarını kullanmanız. Tavuğun göğüs eti de iş görüyor ancak yağsız olduğu için tavuk butu balık yakalama konusunda daha başarılı sonuçlar verir.
Ultra Hafif (UL) Kamışlar, İstavrit, İskorpit, Mırmır, Benekli Alabalık, Perch gibi küçük balıkları yakalamak için uygundur. Ağır (H) kamışlar ise genellikle derin deniz de Torik, Orkinos, Kofana, Sinarit gibi büyük ve mücadeleci balıklar için idealdir.
Kıyıdan kaç gram kurşun atılır? Hedeflenen balık türüne göre kıyıdan atılan kurşunun ağırlığı değişmektedir. Ancak ortalama olarak kurşunların ağırlığı 10 ila 50 gram arasındadır.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
12 ay boyunca İstavrit, İskorpit, Ekim-Nisan arasında Lüfer rahatça avlanabilir.
Cevap: merhaba, 8 ve 9 numara istavrit için uygundur. numara düştükçe iğne büyür, daha büyük balık için kullanılır. 12 numara en küçüktür gümüş için kullanılır.
Hava karardığında bile, ışıklandırmalı sahillerden denize vuran ışığın etkisiyle su içinde balıklar tarafından farkedilmeye devam etmektedir. Örnek olarak, İstabul Sarayburnu Sahillerini verebiliriz, yol ışıkları sayesinde geceleri de bu çapari avcılığına imkan vermektedir.
Çapari ile Hangi Balıklar Avlanabilir? Uskumru, palamut, istavrit, çinekop, torik, lüfer, kolyoz, sarıkanat, tirsi ve sardalya çapari ile avlanabilen balıklarlardan bazılarıdır. Bu balıkların haricinde çapari ile avlanan balıklar grubuna mezgit, zargana, kırlangıç, trakonya, kalamar ve ısparoz da dahil edilebilir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Genel olarak balıklar ekmek yemezler.
Kaşık yemiyle somon, alabalık,turna gibi balıkları rahatlıkla avlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri