İğneli vatozun iğnesi, avını ele geçirmekten çok savunma amaçlıdır. Örneğin, bu iğnesini kendisine saldıran köpek balığının etine batırarak deler ve dışarıdan basınç uygulamak suretiyle keskin iğnelerini daha derine batırırlar.
Vatoz, üzerine doğru yaklaşan bir balığı saklandığı yerden hızla fırlayarak altına alıp enli ve yassı vücuduyla örter sonra da dişleriyle parçalayarak yer. Genellikle gündüz vakti dipte dinlenen ve tembel tembel yatan vatozlar geceleri avlanırlar.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Deniz Alası, köpek balığı, Mersin balıkları, Deniz kaplumbağaları, Ot sazanı, Deniz çayırları, Yağlı balık, Beni balığı, Orfoz, Lagos, Vatoz, Yunus balığı avlanması yasak olan türlerdir.
İlgili 22 soru bulundu
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
Pek çok kişinin korkulu rüyası olan ve vatoz balığı saldırır mı diye merak ettiği bu tür kendini tehlikede hissettiği an zehrini kullanabilir. Onun dışında genellikle canlılara saldırmamasıyla bilinse de duruma göre çoğu dalgıca saldırdığı da biliniyor.
İğneli vatozun iğnesi, avını ele geçirmekten çok savunma amaçlıdır. Örneğin, bu iğnesini kendisine saldıran köpek balığının etine batırarak deler ve dışarıdan basınç uygulamak suretiyle keskin iğnelerini daha derine batırırlar.
vatozlar sadece ölü balıkları yerler muhtemelen ölü balığınız iç filtre dış filtre dekor vs. bir yerde duruyordur iyice kontrol edin yoksa suyu zehirler. bir vatoz asla bir balığı öldürmez. Vatoz, canlı balığı yer ama yavru olması gerekir. Erişkin boyda sağlıklı veya sağlıksız hiç bir balığa bulaşmaz.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
Vatoz Balığı Eti Yenir mi? Vatoz balıklarının karın ve sırt kısmında kemikli dikenler yer alır. Vatoz balıklarının eti; belli bölümleri ayrıştırıldıktan hemen sonra tüketilebilir.
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Vatoz hasta sağlam ayırt etmeden gücünün yettigi tüm balıklara yapışır. Ayrıca cüce vatozlarda yapışır.
Bazı vatozlar diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptirler. Bu elektrik vücutlarındaki özel bir organdan sağlanır ve ölümcül tehlikelere yol açar.
Hem etçil hem de otçul olan vatozlar, diğer balıklardan arta kalan yemler ve yosunlarla beslenseler de yeme ihtiyaç duyarlar. Yani daha çok bitkisel gıdalarla beslenirler.
Bitki ve vatoz bulunan tanklarda tuz kullanılmaz.
Vatoz balıklarını sadece kuru yem ile beslemek kesinlikle yanlış olur. Kırmızı biber, kabak, salatalık, ıspanak, pazı, karpuz kabuğu ve sarımsak gibi sebzeler de verilebilir.
Sarımsağı olduğu gibi balıklara vermek
Su içindeki bakteriler öldürür, vatozlar ve lepistesler de sarımsaklı yemi yiyebilir.
Dikenli vatoz veya rina (Latince: Dasyatis pastinaca), Dasyatidae familyasından, kuzeydoğu Atlas Okyanusu'na ve Akdeniz'e özgün bir balık türüdür. Madeyra ve Fas'tan Britanya Adaları'na, Norveç'in güneyinden Baltık Denizi'ne, Atlas Okyanusu'ndan Akdeniz ve Karadeniz'in tamamında yaşar.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
Cüce vatozlar yeni doğmuş lepistes yavrusu yer mi? Hayır. Hiçbir zararı olmaz. Vatozlar yavrularınızı canlıyken yemezler ancak ölürlerse yerler.Güvenle bir arada besleyebilirsiniz.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
Vatozları hemen hemen bütün balıklarla besleyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken bir nokta varki oda boyutu. Sıklıkla karşılaşılmasada bazı büyük vatozlar şuursuzca balıklarınızı kovalayabilir, bişey yapacağından diil öylesine.
Bende derin bir oh çektim. Neticeye gelirsek ; Vatozun vücudu nemli kalmak kaydı ile 24 saat canlı kalabiliyor sanırım En azından ben bunu tecrübe ettim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri