İstavroz, diferansiyel içinde olan iki ve dört adet dişlilerden oluşan bir parçadır. Diferansiyelin doğru şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Diferansiyel, aracın arka lastiklerinin birbirinden bağımsız şekilde dönebilmesini sağlamaktadır. Böylelikle aracın yol tutuşu ciddi anlamda artmaktadır.
İstavroz Dişlisi, diferansiyelin içinde bulunan iki ve dört adet dişli parçalarıdır. İstavroz kutusunun içinde aks dişlileri ile birlikte çalışırlar. İstavroz dişlisi araç viraj alırken yükü akslara dengeli şekilde aktarır.
İstavroz dişli hareketi aks dişlilerine iletirken, iki aks dişlisinin (yani iki tekerin) farklı hızlarda dönebilmelerine de imkan verir. Bu sayede savrulmadan, tekerlekler kaymadan virajların dönülmesi mümkün olur. Bu bakımdan istavroz dişlisi bir dengeleme dişlisidir.
Bu arıza aynı zamanda diferansiyelden gelen ses bozukluğu olarak da anılmaktadır. Arabalara ilgi duyanların bildiği üzere araç döndüğü zaman aks ve istavroz dişlileri devreye girerek çalışmaya başlarlar. Eğer ki aracın dönüşü sırasında ses duyuyorsanız bu dişliler hasar görmüş veya kırılmış olabilir.
Dişli Kutusu (İstavroz Taşıyıcı): Diferansiyel içinde bulunan ve dişlilerin taşındığı bir kutu parçasıdır. Bu parça, dişli hareketlerini yönlendirir ve düzgün bir şekilde dönmesini sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
İstavroz dişlisi diferansiyelin içerisinde bulunan 2 veya 4 dişliden oluşur.
İstavroz Mafsalının görevlerinin arasında otomobil için vites kutusunun çıkış milleriyle kardan mili yani şaftı birbirine bağlamaktadır. Arka dingil ve vites kutusu arasındaki yol şartlarından dolayı oluşan açıyı karşılamak ve iki milin farklı eksenlerde bulunan dönüş hareketlerini iletmektedir.
Görevi; araç viraj alırken yükü akslara dengeli şekilde aktarmaktır, şayet istavroz dişlileri olmasaydı, tekerler patinaj yapmaz veya her iki teker dört çekerse hepsi birden aynı anda patinaj yapar...
Aracınız rölanti devrinde iken fazlaca titriyorsa bu kuvvetle muhtemel volant arızası titremesidir. Volant arızasını direkt anlamak mümkün olmasa da marş vururken oluşan sesten anlaşılabilir. Bunun yanı sıra volan vidaları gevşer veya herhangi bir sebepten dolayı yamulur ise aracınızda çok fazla titreme olur.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
İstavroz takozu da araç kullanılmakta olan ve genel bir sistem olarak bilinmeyen parçalardan. Sistemsel olarak bakıldığında istavroz takozu bir denge ve sabitleme hizmeti sunmaktadır. Bu yazın sistem sitemi olarak çalışması durumlarında denge ve yükün korunmasını sağlamak adına bir işlem sağlamak.
Aracınızda yer alan ayna mahruti dişlisi kırılması, aracın kaldırabileceğinden daha fazla bir yükle yüklendiği anlamına gelmektedir. Bu durumda dişli ağırlığı kaldıramaz ve birbirine sürterek kırılma meydana gelir.
Aracın vites takılmaları ve zor vites geçişleri, vites geçişlerinde oluşan metalik sürtünmeler sonucu, bakım onarım ihmalkârlığı yapıldığından dolayı şanzıman dişlisi kırılma arızası yaşayabilirsiniz. Şanzıman kontrol ve bakımı güvenli sürüş açısından önemlidir.
- Volant dişlileri aşınırsa, araç birkaç marşta çalışır veya marş basar ama hiç çalışmaz. - Volanttan gelen ses ve gürültüler olur. - Kontağı kapattığınızda, motor bölmesinden gıcırtı şeklinde bir ses duyar ve motor biraz sallanarak stop eder. - Debriyaj pedalında vuruntu ve aşırı titreme olur.
Arızalanan volant dişlisini tamir edebilmek ne yazık ki pek mümkün değildir. Bu sebeple volant dişlisinin arızalanması genellikle dişlinin değiştirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkarır.
Volan dişlisinin ömrü ortalama olarak 100.000 kilometredir ve bu 100.000 km dolduğunda ise değiştirilmesi gerekir. Volan dişlisi neden bozulur diye merak edecek olursak, parçanın değiştirilmediği durumlarda volan üzerinde çatlamalar veya kırılmalar meydana gelebilir.
Teknik olarak itiraz edeceklere, evet çok suda kalırsanız volant kısmına su girer ama bu aracı yolda bırakmaz ve ciddi sorun oluşturmaz. Zaman ile pas kısmı geçer. En fazla şanzıman yağına su karışır, yağı değiştirirsiniz en kısa zaman o kadar.
Volan, içten yanmalı motorlarda ve otomatik marş sistemine sahip otomobillerde kullanılır.
Volanı ters takarsanız bu sefer marş dişlisi volan dişlisine denk gelmez. Volan dişlisini ters taksanızda değşimez, dür dişlidir nihayetinde ve volanı ters takmanız zor olay çünkü takılan yüzeyi kademelidir. volant'tır onun orjinali, volan değildir.
Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir. Aracınız özellikle virajlarda döndüğü esnada ses duyuyorsanız bu ses dişlilerin hasar gördüğüne ya da kırıldığına işaret olabilmektedir.)
Diferansiyelden uğultu, vuruntu ya da sürtünme gibi sesler gelmesi durumunda aracınızda bir arıza durumu söz konusu olacaktır. Bu arıza ayna ve mahruti arasında yer alan boşluğun olması gerekenden fazla olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda aradaki boşluğun normal değerine getirilmesi gerekmektedir.
Pprc İstavroz Te NEDİR; Pprc İstavroz te tesisat yapılırken döşenen boruların birçok farklı alanda kullanılan tesisat borularında farklı ölçüdeki pprc borularının te biçiminde birleştirilmesini sağlayan bağlantı parçasıdır.
Ayna mahruti dişlisi, birbirleri ile arasına 90 derece olan iki eksen arasında hareket sağlayan dişlilere denmektedir. Görevi ise çekici tekerlerin aynı yönde dönmesini sağlamak diyebiliriz. Ayna mahruti dişlilerinin iç çeşidi vardır. Bunlar: düz, helis, konik dişli.
Diferansiyel dış muhafaza, istavroz taşıyıcı, yağ tapası, mahruti dişli, aks dişlileri, istavroz dişliler ve ayna dişliden oluşur.
Ayna mahruti dişliler, birbiri arasında 90 derece olan iki eksen arasında hareket ve moment iletimi sağlayan dişlilerdir. Eksenler arasındaki açı uygulamaya göre değişikliğe uğrayabilir. Ayna mahruti dişli konik şekildedir. Eksenlerin kesiştiği noktada birbiri ile temas eder ve hareket sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri