İşçi istifa etmiş olsa da deneme süresi içinde iş sözleşmesi sona erdirilmiş olsa da işveren işçiye ödenmeyen ücretini ve ücret kapsamında değerlendirilen fazla çalışma ücretini ödemek durumundadır.
2 aylık çalışan deneme süresini geçtiyse yani ihbar süresi işlemeye başlar. Herhangi bir deneme süreci uygulanmıyorsa ihbar süresi çalışmaya başlanan ilk gün de işlemeye başlar. Bu durumda süreye uymayan taraf tazminat öder.
2- Deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi: Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir. Bu kodun seçilmesi halinde yine işçiye tazminat ödenmeyecek ve işsizlik maaşı ödemesi yapılmayacaktır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi İş Kanunu'na göre işçi deneme süresi 2 ay ile sınırlandırılmıştır. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Buna karşılık, deneme süresi içinde işçiye eğitim verilmiş ve belirli bir çalışma tamamlanmadan işçi istifa ederse ve eğitim giderlerinin geri alınacağı da kararlaştırılmışsa, işçinin istifası deneme süresi içinde dahi olsa, işverenin eğitim giderlerini talep hakkı doğar.
İlgili 36 soru bulundu
İşçinin Deneme Süresi Sonrası İşten Ayrılması / Çıkarılması
Kural olan açıkça fesih yoksa sözleşme hükümlerinin devam etmesidir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim sürelerine uymaksızın ve tazminatsız feshedebilir.
Deneme süresi bitmişse ihbar tazminatı hakkı doğar | Ekmek ve Gül. Deneme süresi sona eren işçi, haklı fesih dışında işten çıkarıldığı takdirde işveren ya ihbar süresi kadar önce haber vermek ya da ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
En fazla 2 ay olabilen bu süre zarfında işten çıkarma gerçekleşmesi durumunda ihbar tazminatı ödenmez. Deneme Süresinde İşten Çıkarma Dilekçesi hazırlandığında imzalanarak gerekli birimlere verilmesi gerekir. Sürenin dolmasından önce işçi işten ayrılabileceği gibi işveren de işçinin işine son verebilir.
EN AZ 2, EN FAZLA 4 AY. Hem işçi hem de işveren açısından daha başlangıçta yaşanabilecek sorunların önüne geçebilmek için 'deneme süresi' uygulaması düzenlenmiş durumda. Buna göre, iş sözleşmelerine 2 ayı geçmemek üzere deneme kaydı konulabiliyor.
Deneme süresi işçinin ve işverenin birbirini tanıması, her iki tarafın karşılıklı uyumunu görmek açısından çoğu zaman ihtiyaç duyulan bir süredir. Bu süre İş Kanununa göre en fazla 2 ay uygulanabileceği gibi, toplu iş sözleşmeleriyle en fazla 4 aya kadar çıkarılabilir.
İŞKUR işsizlik maaşı alınabilmesi için karşılanması gereken şartlar arasında 120 gün çalışmış olma şartı da vardır. Kişinin hizmet akdinin feshinden önce 120 gün (4 ay) boyunca çalışmış olması gerekir.
İşçi ile işveren deneme süresinde, iş akdini bildirim süresine gerek duymadan tazminatsız olarak fesih işlemi gerçekleştirilebilir. İşçi ya da işveren feshi fark etmeksizin, işçi çalıştığı günlerin ücretini almaya hak kazanmakla birlikte bildirim süresi söz konusu olmamaktadır.
Bazı uyanık işverenler ise bu süre içerisinde deneme süresi içinde olan işçileri sürekli değiştirerek sigortasız işçi çalıştırmakta. Fakat deneme süresi içerisinde olan işçinin diğer işçiler gibi sigortasının yapılması zorunludur.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 15. Maddesi “taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak, deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
İşçi kendi dahi istifa etmiş olsa, işveren işçiye ödenmeyen ücretini ve varsa fazla çalışma ücretini ve yine işçi hak kazanmış ve kullandırılmayan yıllık izin ücreti alacağını da ödemek durumundadır. Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir.
Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün, Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün, Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün, Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.
İşçi istifa etmiş olsa da deneme süresi içinde iş sözleşmesi sona erdirilmiş olsa da işveren işçiye ödenmeyen ücretini ve ücret kapsamında değerlendirilen fazla çalışma ücretini ödemek durumundadır.
Deneme süresi içerisinde işçinin çalıştığı günler için ücreti ödendiği gibi sigortalı işe girişi yapılarak sigorta primi de ödenir.
ÖNEMLİ: Çalışanların sosyal güvenlik haklarını düzenleyen ve koruyan bakımından deneme süresi kesinlikle yoktur. İşçi işe girmeden en az 1 gün önce işverence veya muhasebe hizmet sözleşmesi imzaladığı muhasebecisi tarafından SGK'ya bildirimi yapılmak zorundadır.
4857 sayılı İş Yasasının 15. maddesine göre; “Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresinde ihbar süresi
Deneme süresinde iş sözleşmesini ister işçi ve isterse de işveren feshetmiş olsun, ihbar süresi yükümlülüğü olmayacaktır. Dolayısıyla işçi ya da işveren deneme süresinde ihbar süresini çalışmadan ve derhal işi bırakabilir ya da işçiyi çıkarabilir.
Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.
Deneme süresi çalışma süresinden sayılır. Bu nedenle işçinin sigorta primi, ücret, yıllık ücretli izin, ihbar ve kıdem tazminatı sürelerinin hesaplanmasına dahildir.
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Sonuç olarak, sözleşmenin tarafları deneme süresi içinde herhangi bir tazminat ödeme yükümlülüğü olmaksızın, iş sözleşmesini feshedebilirler. Yargıtay'ın yerleşik kararına göre, belirli süreli iş sözleşmesinde iki taraflı olarak kararlaştırılmış cezai şart hükmü deneme süresi içinde tarafları bağlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri