Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır. İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasındaysa 25 yıl sigortalı kalma süresinin dolması, 60 yaş şartının karşılanması ve 4500 gün prim ödenmesi gerekir.
İsteğe bağlı sigorta oranı %32'dir. 12.000 x 0,32 = 3.844 TL prim tutarı bulunur. Yani bir dönemde 12 bin Türk lirası gelir elde eden ve isteğe bağlı sigorta primi kategorisinde bulunan kişi için yapılması gereken ödeme tutarı 3.844 TL olarak hesaplanır.
İsteğe bağlı emeklilik günü sayıları, en az 3600, en fazla 9000 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ödenecek prim günü sayıları şu şekildedir: 1999 yılından önce isteğe bağlı emeklilik primi ödeyenler, 3600 prim günü ile emekli olabilir. Bunun için önceki sigortasının 10 yıl olması gerekir.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir.
İsteğe bağlı sigortalının sona erme talebinde bulunduğu ayın primi ödenmiş ise talep tarihinde, primler ödenmemiş ise talep tarihinden önceki primi ödenmiş ayın sonunda isteğe bağlı sigortalılık sona erer.
İlgili 26 soru bulundu
Sonuç olarak; 12 ay boyunca prim ödemesi olmayanların İsteğe bağlı sigortalılığı iptal olur. İsteğe bağlı sigortanın iptal edilmesinin ardından tekrar başvuru yapılarak tekrar isteğe bağlı sigortalı olunabilir. Belirtmek gerekir ki, iptal olan primler ödenemeyen aylara ait primler olacaktır.
İSTEĞE BAĞLI PRİM 2023 NE KADAR OLDU? İsteğe bağlı sigortalılıkta ödenecek prim tutarını kişi kendi belirlese de primin üst ve alt sınırı var. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor.
İsteğe bağlı sigortalılıkta bir ay ara ile veya iki ay ara ile yapılan prim ödemelerini sonradan ödemek her zaman mümkündür.
O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor.
Posta gazetesinin haberine göre; İsteğe bağlı sigortalılar 1 Ekim 2008 sonrası 4B (Bağkur) kapsamında değerlendiriliyor. Bağkur kapsamında SSK'lılara göre daha uzun süre prim ödeyerek emekliliğe hak kazanılıyor.
İşsizlik maaşı alan birisi isteğe bağlı bağkur ödeyebilir mi? Ödeyebilir. İşsizlik ödeneğinin kesilmesi için gelir geitirici bir çalışma söz konusu olmalı. Aynı şekilde, isteğe bağlı primin ödenememesi için de sigortalı olarak çalışmaya başlamak gerek.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
4500 Günden Emekli Olan Ne Kadar Maaş Alır? 25 yıl sigortalık süresi ve 60 yaş kriterini sağlayan vatandaşlar, emekli maaşına yapılan son zam ile birlikte 4500 günden alacağı emekli maaşı 2023 yılı için en düşük 7,500 TL'dir.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK TOPLU ÖDEME NE KADAR? Mevcut tutar üzerinden devletin ev hanımlarının emekli olabilmesi için ödeyeceği aylık prim tutarı bin 67 lira 52 kuruş olacak. Ev hanımları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
İSTEĞE BAĞLI -GSS PRİM ÖDEYENLERE İNDİRİM
Bu kişiler primlerini en fazla 360 günle sınırlı olmak üzere peşin olarak erken ödeyebilir.
Esasen çalışanların sosyal güvenliğini sağlama amacı olmakla birlikte, isteğe bağlı sigorta primi ödenmek suretiyle emeklilik hakkının kazanılması da mümkündür.
1 Temmuz 2023 tarihi itibari ile prime esas günlük alt gelir sınırı 447,15 TL, üst gelir sınırı 3.353,63 TL; en düşük indirimsiz sigorta primi 4.628,00 TL, en yüksek indirimsiz prim tutarı ise 34.710,07 TL'dir.
Sosyal Sigortalar Kanununun 4842 sayılı Kanunla değişik 85/C-b hükmüne göre: “İsteğe bağlı sigorta primlerinin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi zorunludur. Ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmeyen primler için, bu tarihten başlanarak 80. madde hükmüne göre gecikme zammı uygulanır”.
İsteğe bağlı sigortalı iken işe girenin isteğe bağlısı sona erer ama kişi buna rağmen isteğe bağlı sigortaya prim ödemeye devam etmiş ise ödediği isteğe bağlı sigorta primleri geçerlidir… SSK tarafından iptal edilmesi hatalı olup, ödenen bu primlerle SSK'dan emekli de olunabilinir…
5510 sayılı Kanunda prim alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi Kanunun 93. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
İsteğe bağlı sigortanızı kapattırmak istiyorsanız talebinizi dilekçe yazarak SGK'ya bildirmeolisiniz. Dilekçelerin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten önceki primi ödenmiş ayın sonu itibariyle, aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinde son erer.
4B sigortalı olarak çalışanlar, eskiden Bağ-Kur kapsamında olan ve bağımsız şekilde kendi mesleğini icra eden kişilerdir. İşyeri sahipleri ile esnaf ve sanatkârlar bu kapsamdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri