Solunum kapasitesini geliştirmeye yönelik evde yapılacak bir diğer egzersiz ise balon şişirmektir. Balon şişirmek dinamik bir egzersiz olarak hem akciğer solunum ve fonksiyonlarını geliştirir hem de evde en keyifli aktivite olarak düşünebiliriz.”
Özel Trakya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Turgut Terzi, günde 2-3 defa balon şişirmenin, akciğerlerin tam kapasite ile çalışmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Balon şişirmek özellikle yanak bölgesindeki kasların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Yanakların daha gergin durması ve kasların gelişmesi için en kolay olan egzersizlerden bir tanesi balon şişirmektir.
Tedavi altında bile hava yolu darlığı giderek artabilir. Rezektör Balonla uygulanan yöntem, genel anestezi altında yaklaşık 1-2 saatlik bir girişim. Hava yollarına rezektör balon ile genişletme yapılır ve hava yollarında birikmiş balgamlar temizlenir. Yaklaşık 60-90 hava yolunda genişletme uygulanır.
KOAH hastalığının bütün evrelerinde (hafif orta, ağır, çok ağır) balon tedavisinin uygulanabildiğini dile getiren Dr. Mahir Kotuk, balon tedavisinden 1-2 gün sonra hastaların akciğer kapasitesinin an az %50 arttığını söyledi. Dr.
İlgili 25 soru bulundu
Alerjik astımı olanlar günde 3 litre ılık su içmeli
Bu sayede hem bronşların kuruması, hem de su soğuk etkisi yaratmayacağı için kasılması engellenecektir. Astım hastalarının kendilerini hava değişimlerinden korumaları da çok önemlidir.
Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır. Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır.
Nefesi Tutma: Egzersiz nefes alındıktan sonra birkaç saniye boyunca nefesin tutulması ve sonra yavaşça verilmesi şeklinde uygulanır. Akciğerlerin kapasitesini artırmak ve vücuda daha fazla oksijen almasına yardımcı olmak için kullanılır.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Süslemelerde Balon Tercihi ve Balonların Dayanma Süresi
Yapılan balon süslemeleri dış mekan için 1-2 gün dayanır.Hava şartlarına göre bu sürede artış ya da azalış gözlemlenebilir. Yine kullanılan renklerin açık ya da koyu oluşu dış mekan için bir dayanıklılık kriteridir.
Çoğunlukla balon uçuşları ağaç boyu seviyelerinden başlayıp bir kaç bin feet'e kadar çıkabilir. Ulaşılabilecek yükseklik o günün hava koşullarına göre belirlenir. Sivil Havacılık Otoritesi'nin balonların çıkabileceği max yükseklik için belirlediği sınırlar hafta içinde 6000 feet; hafta sonunda ise 8000 feettir.
şişirebilir sonra yine aynı şekilde indirip. saklayabilirsiniz ....
Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.
Bal vücuttaki milkrop üremesini önler. Bal göğsü ve ciğerleri temizler. Balın hazmı kolay, atığı yoktur.
Akciğer egzersizleri
Yüzeysel nefes alışverişi ve akciğer egzersizlerinin ihmal edilmesi, bu durumu güçleştiriyor. Akciğerleri güçlendirmek ve temizleyebilmek için, egzersiz yapmak oldukça önemli.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
Pnömotoraks tipi akciğer sönmesi durumlarında uygulanır. Akciğerin etrafındaki baloncuklu bölüm çıkartılır. Cerrahi işlem sırasında akciğer zarının bir kısmı da çıkarılır. Atelektazi tipi akciğer sönmesinde ise tedavi genellikle bronkoskopi ile yapılır.
Sigarayı bıraktığınızda akciğeriniz kendi kendini yenilemeye başlar. Bu durum kişiden kişiye değişse de yaklaşık 10 yıldır tek kötü alışkanlığı sigara olan, sağlıklı bir beslenme ve düzenli hayat tarzını benimsemiş 30-35 yaşındaki bir kişi sigarayı bıraktığında akciğerinin kendini yenileme süreci yaklaşık 6 aydır.
Her gün rahatlatıcı banyo yapmak toksinleri dışarıya attığından, akciğerler daha rahat nefes alabiliyor. Mümkün olabildiğince bol oksijen bulunan ortamlara haftada 1 kez olsa bile gitmek akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Bunun için doğa yürüyüşleri veya doğa kampları alternatif olarak kabul ediliyor.
İlkbahara geçiş döneminde sık görülen alerjik astımın daha çok polen kaynaklı olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ekinci, hastaların bu dönemde eve gidince mutlaka duş almaları ve kıyafetlerini hemen değiştirmeleri önerisinde bulundu.
-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir. -Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir.
Alerjik astım belirtileri genellikle kuru öksürük krizleri, nefes darlığı, hırıltılı solunum, nefes alıp verirken ıslık sesi çıkması, göğüs ağrısı veya göğüste baskı hissi gibi semptomlar içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri