Hacet namazı, ahireti ya da dünyası için bir dileği bulunan kişilerin Allah rızası adına kıldığı nafile namazıdır. Hacet namazı günümüzde mekruh vakitler dışında olan her vakitte kılınabilir. Bu namaz genellikle Ramazan ayında kılınmaktadır. Fakat senenin her günü de hacet namazı kılınabilir.
Hacet namazı bir istek, dilek veya kişinin duasının gerçekleşmesi niyetiyle kılınır. Kılınışı basit ve faziletli bir namazdır. Hacet namazını kılmak için belirli bir gün veya vakit yoktur. Dileyen istediği vakitte kılabilir.
Hâcet namazı dört veya iki rekât olarak kılınabilir. On iki rekât kılınabileceği şeklinde de rivayet vardır. Bu namazı dört rekât kılacak olan kişi, birinci rekâtında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Ayetü'l-kürsî, diğer üç rekâtında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur.
Hacet namazı, dilek namazı ismi ile de bilinmektedir. Bir müminin bu dünya için ya da ahiret için bir isteği bulunuyorsa Allah rızası için kıldığı nafile namaz Hacet namazı olarak isimlendirilmektedir. Bu namazın mekruh zamanların dışında kılınması gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Hacet Namazı, dünyası ya da ahireti için bir isteği, dileği bulunan kişinin kıldığı dört rekatlık bir namazdır. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte müminler mübarek ayı ibadetlerle iç içe geçirmek istiyor.
İmam Gazzâlî'ye ve Hanefî mezhebindeki başka bir görüşe göre ise hâcet namazı on iki rek'at kılınır. Bu namaz mekruh vakitler dışında her zaman kılınabilir. Namazdan sonra hâcet duası okunur ve istekler Allah'a arzedilir.
Salat-ı Tefriciye, 4444 kere okunması tavsiye olunan çok etkili dilek duasıdır. Salat-ı Tefriciye'nin (Hacet Duası) mesai ve Türkçesi: “Allahım! Bizim Efendimiz Muhammed'e (sav) kusursuz bir salât ve rahmet, mükemmel bir selâm ve selâmet vermeni diliyoruz.
Bu kapsamda dilek duasının Arapça okunuşu şu şekilde olmaktadır: "Estağfurullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh." şeklinde ifade edilmektedir. Bu oldukça etkili olan dilek duasının Arapça dilindeki okunuş biçimidir.
İşte bu Abdülehad serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.)
70 KERE OKUNAN DİLEK DUASI
(70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı. Bir seferde 70 defa okumalı, 71 olsa olmaz, yanına başka isim konsa olmaz, bu bir şifredir.
Tamamen hatalı bilgi. Hacet namazını kıldıktan sonra 3 kere okunması gereken duası vardır, sonrasında da dilerseniz uyur, dilerseniz ayakta devam edersiniz gününüze. Yok öyle bir durum. Allah kabul etsin.
Büyük belâya, haksızlığa, derde veya azaba düştüyseniz bu duayı sıklıkla okumanız tavsiye olunur. Duanızın makbul olması için sürekli okumalısınız. Duanızın kabul edileceği umuduyla, en az 40 gece okumalısınız. Büyük hacet duasını gece namazından sonra yapabiliyorsanız secdede okumaya çalışın.
Genel olarak farz namazları için öngörülen vakitlerde her bir namazı kılmak gerekir. Bu vakitlerin dışında namazların kılınması ise mekruh kabul edilmektedir.
Hacet namazı, ahireti ya da dünyası için bir dileği bulunan kişilerin Allah rızası adına kıldığı nafile namazıdır. Hacet namazı günümüzde mekruh vakitler dışında olan her vakitte kılınabilir. Bu namaz genellikle Ramazan ayında kılınmaktadır. Fakat senenin her günü de hacet namazı kılınabilir.
Değerli kardeşimiz, İkindi vaktinin girmesine beş dakika kalaya kadar öğle namazını geciktirmek hoş değise de bu vakitte öğle namazı kılınabilir ve kazaya kalmadan hemen kılınmalıdır.
'Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh. ' Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
l Sen isteyen insan, başvurduğun kapı ise Allah'ın kapısı. O halde o kapıya bir şey istemek için başvurduğunda önce bütün övgünü, hamdini, senanı O'na yönelt. Yönelt ki başvurun, “İlk defa sana işim düşüyor” ya da “Senden ilk defa bir şey istiyorum” anlamına gelmesin. Çünkü zaten her şeyini O'na borçlusun.
Madem bir insanın aczini hissedip kendisine yalvarmasını Cenab-ı Hak istiyor. Ve madem “Vermek istemeseydi istemek vermezdi.” hakikati var. Yani, Allah bize istediğimizi vermek istemeseydi isteme duygusunu da vermezdi. Öyleyse elimizin yetişmediği her türlü meşru ve müspet şeyi Allah'tan isteyebiliriz.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve, El-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi.
Peygamber efendimiz hacet namazını Ayetel Kürsi ile kılardı. Peygamber efendimizinden rivayet edilene göre namazın ilk rekatında Fatiha'dan sonra üç defa Ayete'l-Kürsi, diğer rekatlarda da Fatiha'dan sonra sırasıyla birer defa İhlas, Felak ve Nas sûreleri okurdu.
Peygamber`den gelen bir rivâyete göre hâcet namazının ilk rekâtında Fâtiha`dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtta (ya da rekâtlarda) da Fâtiha`dan sonra birer defa İhlâs ve Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûreleri okunur.
Hacet namazı, maddi ve manevi anlamda kişi kendini sıkışmış ve bunalmış hissettiğinde ya da Allah'ın rızasını kazanmak istediğinde kılınan nafile namazdır. Dinimizde daha çok gece yarısından sonra teheccüt namazı olarak kabul edilen hacet namazı, 2 yada katları olarak kılınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri