Her set arasında verdiğiniz dinlenme süresi, kasların toparlanıp devam edebilmesi ve gelişimi hızlandırması açısından son derece önemlidir.
Fizyolojik ve Psikolojik İyileşme İçin Dinlenmenin Önemi
Özellikle yoğun egzersizle kaslarda küçük yırtıklar oluşturur. Kaslar geliştikçe daha büyük ve güçlü hale geldiklerinden egzersiz sırasında değil dinlenme için ayrıca bir vakit ayırmak vücudun ihtiyacı olan yenilenmeyi elde etmesine yardımcı olur.
İskelet kası bölünmez ve çoğalmaz , sadece hacmen genişler. Sayıları sabit kalıyor yani. Zarar gören hücreler sadece yenisiyle değişiyor.
Egzersiz yapmak, bir nevi kaslardaki glikojen deposunu harcamak anlamına gelir. Eğer bu deponun doldurulmasına izin verilmezse, diğer bir deyişle antrenmanlar arasına dinlenme günü eklenmezse kas ağrısı yaşamak ve yorgunluk hissetmek kaçınılmaz olur.
Dinlenme günü, kas yorgunluğu ve kas ağrıları gibi sorunları engelleyebilir. Kaslarının iyileşmesini sağlar. Ara vermeden egzersiz yaptığında motivasyonunu kaybedebilirsin. Dinlenme günleri sonrasında kendini daha motive olmuş hissedebilirsin.
İlgili 27 soru bulundu
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genel bir kural olarak, çok eklemli egzersizlerde dinlenme süreleri en az 2 dakika olmalıdır. Tek eklemli ve bazı makine egzersizlerinde ise daha kısa dinlenme süreleri (60-90 saniye) kullanılabilir.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Tam kas iyileşmesini sağlamak için tahmini 48 ila 72 saatlik bir süreye ihtiyacınız var. Bununla birlikte, bir kasın sönmesinin ne kadar sürdüğünü bilmek için bu zaman dilimini de göz önünde bulundurmalısınız.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Yapılan araştırmaların çoğu, genel beden tipleri göz önüne alındığında akşam saatlerindeki egzersizlerin kas gelişimini daha fazla desteklediğini gösteriyor.
Yapılan bazı çalışmalar akşam saatinde daha iyi performans ve daha fazla kas büyümesi alınabileceğini gösterse de bu çalışmaları da kapsayan bir meta analizde günün hangi saatinde antrenman yaptığımızın en önemli şey olmadığını, kuvvet ve kas kazanımının akşam ve sabah saatlerinde benzer olduğunu gösterilmiştir.
Büyük kas gruplarının toparlanma süresi 72 saatken (3 Gün) küçük kasların toparlanma süresi 48 saattir (2 Gün). Ayrıca sırt kas grubunu çalıştırdığımızda ön kolumuz yardımcı kas grubu olarak da çalışır.
Biceps kaslarınızı vücudunuzdaki diğer kaslarınız gibi yaptığınız antrenman sonrasında 48 saat dinlenme süresinin ardından tekrar bir antrenman yapmalısınız.
Aşağıdaki görselde belirli kasların istemli aktivasyon seviyelerini görebilirsiniz. KASLAR NE KADAR SÜREDE TOPARLANIR? Birçok araştırma bir kasın toparlanma süresinin ortalama 48 ila 72 saat arasında olduğunu göstermektedir.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Öncelikle egzersiz hareketlerinin, kaslarını güçlendirerek daha esnek bir form kazandırdığını ve vücudunu rahatlattığını söyleyelim. Bu sayede yüz kasların da gevşiyor ve nihayetinde ifade çizgilerinde de yumuşama görülüyor. Üstelik gevşeyen kasların, yüzde yeni çizgilerin oluşumunu da önlüyor.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Fazla hareket, set ve tekrar uygulamak: Kol kaslarımız küçük kas grupları olduğundan dolayı onları haftada 2 defa, en fazla 3 hareket ve en fazla 4 set olacak şekilde yapmanız sizler için çok daha mantıklı olacaktır.
5x5 karın ve çevresindeki kasları inanılmaz çalıştırıyor ve doğal olarak büyütüyor çünkü. Neredeyse bütün compoundlar core bölgesini sağlam çalıştırıyor, özellikle ağırlık arttıkça.
Buradaki amaç kasların direncini arttırmaktır. 1RM'nin %40-50 aralığı ile çalışılır. Bu tekrar aralığı dayanıklılığımızı arttırmakla birlikte yağ yakımında çok etkilidir. Tüm bu sonuçlardan hepimiz kas gelişimi için 8-12 tekrar aralığında çalışmak isteyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri