Nişanda Kurdeleyi Hangi Taraf Keser? Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Söz yüzüğü kurdelesini kim keser diyenler için bunu genellikle, damat veya gelin adayının aile büyükleri yapar.
Tek bir kurdelede bağlı olan bu yüzüklerin kurdelesi ise her iki aile tarafından da sevilen sayılan bir aile büyüğü tarafından kesilir. Yüzük kesilme esnasında aile büyüğü hem gençlere hem de söz merasimine katılan davetlilere anlamlı ve duygusal bir konuşma yapar.
Öncelikle "Söz yüzüklerini kim alır" sorusunun cevabıyla başlayalım! Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Tepside veya nişan yastığında, kırmızı kurdele ile birbirine bağlanmış söz yüzükleri ve kurdeleyi kesmek için şık bir makas bulunur. Genellikle erkek tarafından bir aile büyüğü, iyi dilekleriyle bir konuşma yaparak yüzükleri takar ve yüzükleri birbirine bağlayan kırmızı kurdeleyi keser.
İlgili 16 soru bulundu
Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Bu sorunun cevabı kültüre göre değişmekle birlikte, genellikle gelinin kız kardeşi, yakın arkadaşı veya akrabası olan bekar bir kadın tarafından tutulur. Bazı kültürlerde tepsiyi tutan kişi gelinin kız kardeşidir. Diğer kültürlerde ise tepsi gelinin yakın bir arkadaşı ya da akrabası tarafından tutulur.
Nişan gelin ve ailesi tarafından yapılır ve masrafları onlar tarafından karşılanır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Bu konuda net bir kural olmasa da nişan kurdelesini genellikle kız veya erkek tarafından yaşı büyük ve saygı duyulan bir aile büyüğü keser. Kurdeleyi kesen kişinin genellikle güzel bir evliliğinin olmasının da şans getirdiğine inanılır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
tek taş pırlanta o düğün öncesi evlenme teklifi yapılırken erkeğin bir jestidir.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Allahümme ellif beynehüma kema ellefte beyne Ademe ve Havva. Ve kema ellefte beyne Muhammedin ve Hadice-tel-kübra ve Aişe-te ümm-il müminine . Ve beyne Aliyyin ve Fatıma-tez-zehra.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Nişan, genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Düğün masrafları nasıl ki geleneklerimize göre damada aitse, nişan masrafları da yine bu geleneklerimize ve adetlerimize göre geline aittir. Ama günümüzde bu durum biraz farklılık gösterebilir.
Tepsiyi taşıyacak kişilerin bekar olmasına dikkat edilir. Erkeklerin nişan tepsisi taşıması çok şık ve istenir bir durum değildir. Çünkü nişan töreni sırasında tüm gözler tepsiyi tutan kişide olur. Bu da kızımız için şans demektir.
Nişan anında tepsiyi varsa kızkardeşin tutar,yoksa yakın bir arkadaşını ya da akrabanı görevlendirebilirsin,genelde senden küçükler tercih edilir... Kurdeleyi de kız babası keser... Ya da iki babanın da ortak kararıyla daha büyük bir aile reisi kesebilir dede gibi..
Kız isteme merasiminde öncelikli olarak her iki tarafında çekirdek ailesi ve aile büyükleri katılır. Organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme merasiminin yapılacağı evin genişliğine göre de çiftlerin yakın arkadaşları, kuzenleri gibi yakın çevreleri merasime davet edilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Nişan merasimi için kız tarafının alacakları arasında damada takılacak hediye de geliyor.
Erkek tarafı , kız tarafının evine istemeye gittiği gün güzel bir buket çiçek ve güzel bir çikolata paketiyle gider. Kız tarafı ise evi süsler, ikramlıkları hazırlar. İsteme merasimi bittikten sonra yüzükler takılır, takılan yüzükleri erkek tarafı satın alır.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri