İşten ayrıldığın gün itibariyle sağlık sigortan iptal olur ve güvencen sona erer. Ayrılma nedenin fark etmeksizin iptal işlemi yapılır. Bu nedenle iş değişikliği ya da başka bir nedenle işi bırakırsan sağlık güvencenin devam etmesi için farklı bir özel sağlık sigortası yaptırman gerekir.
İşten kendi rızası ile ayrılanların ya da işten çıkarılanların eğer çıkış yapılan tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi yapılmışsa 100 gün doktor muayenesi ve eczane hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. İstenen prim gün sayısı doldurulmamışsa bu süre 10 güne kadar kısalır.
Anılan statüde istihdam edilenlerin sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihte sona erer ve bu tarih idare tarafından on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile SGK ya bildirilir.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder.
Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (l) bendi kapsamında sigortalı çalışanlar için görevlerinden ayrıldıkları tarihten itibaren 3 ay içerisinde, Kuruma verilmek zorundadır. ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilen kimlik numarası yazılır.
İlgili 35 soru bulundu
İşçi işten çıkış belgesini internetten görebilmek için, ya e-devlet üzerinden sorgulama yapmalıdır ya da tercih ettiği herhangi bir SGK şubesine şahsen giderek, konu hakkında bilgi edinmelidir.
SGK ekranında sigorta durumu aktif demek, kişinin aktif olarak sigortasının yattığını, yani kişinin sigortalı bir işte çalıştığını ifade eder. Çok da zor bir anlamı yok gördüğün gibi.
ALO 170 aracılığıyla sigorta sorgulaması için şu adımları takip etmeniz yeterli: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi olan 170'i arayın. Ardından operatörün yönlendirmelerini takip ederek "Sigortalılık hizmet süresi" hakkında bilgi almak için 2'yi tuşlayın.
Şöyle ki; İşten ayrıldığınız tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta priminiz bildirilmiş ise işten ayrıldıktan sonra ilk 9 gün içinde istirahat raporu almanız halinde, istirahat süresine göre SGK'ya başvurarak her gün için geçici iş göremezlik ödeneği alabilirsiniz.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır. İşçinin işten çıkış bilgilerine e devlet üzerinden sorgulayarak da öğrenilebilinir.
İşten Ayrılış kodlarını öğrenmek için bu kodların daha önceden işveren kurum tarafından sisteme girilmiş olması gerekmektedir. Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
SGK gün sorgulama yapmak için www.sgk.gov.tr ya da e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Gerekli kimlik bilgilerinizi ve T.C. numaranızı kullanarak www.turkiye.gov.tr adresinden şifresiz olarak SGK gün sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
Evet işsizlik sigortanız devam eder.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Yani işçi iş sözleşmesi sona erdiği gün sonra 1 ay içinde ibranameye imza atmışsa geçersizdir. İşçi dava yoluyla haklarını alabilir.
Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlar pasif sigortalıdır.
Sigortamın durumunu sorgulama e devlet üzerinden ya da SGK sitesi üzerinden yapılabilir.
Sigortanızın yatıp yatmadığını öğrenmenin 2 farklı yolu vardır. Bu yollar; e-Devlet üzerinden sorgulama ve Alo 170 SGK hattı ile sorgulamadır.
İsteğe bağlı sigortanızı kapattırmak istiyorsanız talebinizi dilekçe yazarak SGK'ya bildirmeolisiniz. Dilekçelerin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten önceki primi ödenmiş ayın sonu itibariyle, aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinde son erer.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz.
e-Devlet sitesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidin. e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızı girerek kimlik bilgilerinizi doğrulayın. Sitede “4A Hizmet Dökümü” alanına tıklayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri