İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
Aynı kanunun “Süreli Fesih” başlıklı 17 inci maddesinde ise, “İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra fesih edileceği” hükmü mevcuttur.
İşçi bu bildirimi yapmaksızın derhal işten ayrılırsa veya bu sürelere uygun biçimde bildirim yapmazsa, söz konusu sürelere göre hesaplanacak ücret tutarında tazminatı işverene ödemekle yükümlü olacaktır.
İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
Kişi eğer ihbar süresini beklemeden işten ayrılmak istiyorsa uygun şartlar da sağlanıldıysa derhal fesih hakkı kullanılabilir. İhbar süresini beklememe durumu net bir şekilde belirtilerek dilekçe yazılmalıdır. (Örn. ihbar süresi içerisinde yeni bir iş bulma ve o işe başlama, askerlik, emeklilik, evlilik vb.)
İlgili 20 soru bulundu
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir. Bildirim yükümlülüğüne uymayan taraf karşı tarafa ihbar süresi ile belirlenecek ihbar tazminatı ödeyecektir.
Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.
İşten ayrılmak (istifa) isteyen işçi, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri haklı nedenler dışındaki işten ayrılmalarda işverenine bildirim süresini dikkate alarak yazılı bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
“Şu tarihte başladığım şu pozisyondan, şu tarihte kendi isteğimle ve gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum. Gereğinin yapılmasını rica ederim” diyerek, tarih ve imzayı atarak süreci tamamlayabilirsin.
Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün, Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün, Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün, Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.
İşçinin devamsızlığı sebebiyle işverenin derhal feshi de İş Kanunu'nun 25/II-g bendinde düzenlenmiştir. Bu durumda işverenin, devamsızlık sebebiyle fesih hakkını kullanırken kanunda düzenlenen 6 günlük süreye riayet etmesi gerektiği söylenebilir.
İşçi ile işveren deneme süresinde, iş akdini bildirim süresine gerek duymadan tazminatsız olarak fesih işlemi gerçekleştirilebilir. İşçi ya da işveren feshi fark etmeksizin, işçi çalıştığı günlerin ücretini almaya hak kazanmakla birlikte bildirim süresi söz konusu olmamaktadır.
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Bahse konu maddenin 1 inci fıkrasına göre, “İşçi, haklı sebep olmaksızın işe başlamadığı veya aniden işi bıraktığı taktirde işveren, aylık ücretinin dörtte birine eşit bir tazminat talep etmem hakkına sahiptir. İşverenin ayrıca ek zararların giderilmesini talep hakkı vardır (Süzek, İş Hukuku, s.739).
Sonuç olarak, sözleşmenin tarafları deneme süresi içinde herhangi bir tazminat ödeme yükümlülüğü olmaksızın, iş sözleşmesini feshedebilirler. Yargıtay'ın yerleşik kararına göre, belirli süreli iş sözleşmesinde iki taraflı olarak kararlaştırılmış cezai şart hükmü deneme süresi içinde tarafları bağlamaz.
Elbette işlemez; çünkü böyle bir sicil yoktur. Yani işçi hakkında işyerinde tutulan tutanakların, işçinin işten ayrılış sebeplerinin, aldığı maaşın vb. bilgilerin yazılı olduğu bir sicil yoktur.
İşçinin gerçek irade beyanıyla yaptığı istifa (yazılı olmalıdır) hukuki değerliliğe sahip olup, işveren tarafından yasal ve hukuken kabul etmeme durumu söz konusu olamaz. Kaldı ki, işveren tarafından işçinin istifasının kabul edilmemesi halinde, işçi gerekirse istifa ettiğini noter kanalıyla işverene ulaştırmalıdır.
İşçi haklı nedenlerle istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı ve feshe bağlı olmayan fazla mesai, yıllık izin, hafta sonu tatili alacakları gibi diğer haklarını mahkemeye başvurmak suretiyle alabilir. 4857 sayılı İş Kanunu ile birlikte 1475 Sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Sessiz istifa, bir çalışanın mutsuz olduğu iş yerinde işten ayrılmak yerine inisiyatif almayı bıraktığı ve sadece beklenen en az çabayı sarf ettiği bir senaryoyu tanımlamak için kullanılan yeni bir terimdir.
İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer. İstifanın işverence kabulü zorunlu değilse de, işverence dilekçenin işleme konulmamış olması ve işçinin de işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde gerçek bir istifadan söz edilemez. Şarta bağlı istifa ise kural olarak geçerli değildir.
Aynı şekilde haklı bir sebep olmaksızın işten ayrılmaya karar veren işçinin de işvereni bundan haberdar edip hemen işten ayrılamaz, yani işvereni ortada bırakamaz. İhbar süresi dolana kadar çalışması gerekir ki bu süre zarfında da işveren yerine yeni eleman bulabilsin, işleri aksamasın.
Kanun maddesi incelendiğinde her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin işveren tarafından feshedilemeyeceği açıkça ifade edilmiştir. Bu noktada işçinin istifa etmesi veya haklı nedenle sözleşmesini fesih etmesinin önünde bir sakınca bulunmamaktadır.
4857 sayılı İş Yasası haklı fesih nedenlerini üç başlık altında toplamış. Birincisi sağlık sebepleri, ikincisi ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri. Üçüncüsü de zorlayıcı sebepler olarak sıralanmış.
Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak. Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri