Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

İşten istifa ettikten sonra geri dönebilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » İşten istifa ettikten sonra geri dönebilir mi?

Henüz aday memur iken istifa eden kişiler yalnızca istifa ettikleri kuruma başvurabilir, adayken görevden istifa edenlerin başka bir kuruma yeniden memur olmak üzere başvuru hakları yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

İstifa ettikten sonra ne zaman dönebilir?

Memurluktan “çekilme” ile “çekilmiş sayılmak” aynı şeyler değildir. Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ktu.edu.tr

İstifa eden işçi işe geri dönebilir mi?

Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: personel.iyte.edu.tr

İşçi istifasını geri alabilir mi?

Öncelikle istifa tek taraflı bir hukuki işlem olup istifa dilekçesinin işverene ulaşmasıyla geçerli hale gelmektedir. Dilekçede istifa nedeni belirtilmişse işçi bu nedenle bağlı olmak durumundadır. Dolayısıyla istifa sebebi sonradan değiştirilememektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ey.com

İstifa verdikten sonra iptal edilir mi?

Yargıtay verdiği bir kararında bu hükümden yola çıkarak, “makul sürenin bir yıl olarak belirlenmesini kararlaştırmıştır. İşçinin istifa tarihinden itibaren yaklaşık iki yıl sonra açılan davada , irade fesadının ileri sürülmesi için aranan makul sürenin geçtiğini kabul etmiştir”.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

İşten Nasıl İstifa Edilir? İhbar Süresi Nedir? Nelere Dikkat Etmelisiniz? Haklarınız Nelerdir?

İlgili 41 soru bulundu

Soru cevap kısmı

İşçi istifa ederse ne olur?

Genel kural olarak haklı bir sebebi olmadan iş yerinden kendi isteğiyle ayrılan yani istifa eden işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. Bu işçi, kıdem tazminatı alamayacağı gibi istifa etmeden önce yazılı olarak işverenine bildirim yapmamışsa bir de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alkankarakurt.com

İstifa süresi kaç gündür?

İhbar bildirim süresi hesaplama

6 ay ile 1,5 yıl arasında hizmet veren bir işçi için bu süre 28 gün olarak belirlenir. Eğer çalışan 1,5 yıl ile 3 yıl arasında bir süre hizmet vermişse, ihbar süresi 42 gün olur. 3 yıldan uzun süre çalışan bir işçi içinse, bu süre 56 gün, yani 8 hafta olarak hesaplanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elogo.com.tr

Çıkılan işe tekrar girebilir mi?

Yani bir süre çalışıp işten çıkarılan ya da işten ayrılan işçi belli bir süre geçtikten sonra tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlayabilir, işçi ve işveren bunu karşılıklı olarak kabul ettikten sonra hukuken bunun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

İşçi istifa ederken nelere dikkat edilmeli?

Bu yazımızda istifa ederken nelere dikkat edilmeli konusunu hem işçi hem de işveren açısından ele alacağız.
  1. İstifa El Yazısı İle Yazılmalı ...
  2. Hafta Tatili Hakkı Gözetilmeli. ...
  3. İhbar Süresi Sorumluluğu Unutulmamalı ...
  4. Deneme Süresine Dikkat. ...
  5. İstifanın Nedeni Tazminat Hakları Açısından Önemli. ...
  6. Kullanılmayan İzinler. ...
  7. İşsizlik Ödeneği.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

İstifa ne zaman sonuç doğurur?

Tek taraflı irade beyanını içeren istifa kabule bağlı değildir ([2]). İstifa aslında tek taraflı fesih beyanı olup, anında hüküm ve sonuç doğurur. Ancak, uygulamada söz konusu istifa dilekçelerinin işverenler tarafından işleme alınmadığı gibi durumlarla karşılaşılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vizyongrubu.com

İstifa sonrası geri dönüş nasıl olur?

İstifa eden memur geri dönmek istediği kuruma dilekçe ile başvurmalıdır. Başvuru neticesinde kurum kişinin memuriyete yeniden alınmasına karar vermek idarenin takdir yetkisine bağlıdır. Kurum kişinin atanması yönünde karar alacak olursa atama yapılacak kadro için açıktan atama izni alması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Usulsüz istifa nedir?

Görevine kesintisiz olarak mazeretsiz şekilde 10 gün devam etmeyen kişiler usulsüz istifa etmiş sayılırlar. Mazereti olmadan görevini terk eden memur usulsüz istifa etmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dhy.doktorbun.com

Bir çalışan istediği zaman istifa edebilir mi?

Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: incirogludanismanlik.com

En erken ne zaman istifa edilir?

Ayrılacağınız işyerinde 6 aydan az süredir çalışıyorsanız en az 2 hafta önce, 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışıyorsanız 4 hafta önce, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışıyorsanız 6 hafta önce, 3 yıldan fazla çalışıyorsanız 8 hafta önce istifa mektubunu vermeniz ve bu süreleri çalışarak geçirmeniz gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kariyer.net

İstifa dilekçesi kabul edilmezse ne olur?

İstifa iki tarafın onayına bağlı değildir, işçinin tek taraflı işten ayrıldığını beyan etmesi, istifa etmesi halinde anında hüküm doğuracaktır. Burada, işverenlerin işçinin ihbar öneline uymadığını tespit etmesi halinde işçiden ihbar tazminatını talep etmeleri gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proventus.com.tr

İstifa eden kişi hemen ayrılabilir mi?

İşten çıkmak isteyen işçilerin aklına gelen sorulardan biri de işten çıkmadan kaç gün önce işverene haber vermeleri gerektiğidir. İstifa etmek isteyen işçi sağlık nedenleri, işin durması, ahlak kurallarına aykırılık gibi benzer durumlar yüzünden haklı nedenle derhal işten ayrılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

İstifa edince yıllık izin ne olur?

Sözleşmenin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece, iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı izin alacağına dönüşür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eyavuz.av.tr

Neden noterden istifa edilir?

İşten ayrılmak istediğinizde, resmi bir belge sunmanız gerekebilir. Bu belge, işvereninize yazılı olarak istifa ettiğinizi ve sözleşmenizin sona erdiğini bildirmenin yanı sıra, iş ilişkisinin sonlandırılmasında bir kanıt niteliği taşır. İşte bu noktada, noter onaylı istifa dilekçesi devreye girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okeanostercume.com.tr

Eski işe dönülür mü?

İstifa nedenine bağlı. Eğer tartışmadan veya anlaşmazlıktan ötürü ayrıldıysan sen istesen dahi iş yeri sahibi istemeyebilir. Fakat diyelim ki askerlik veya başka mazur görülebilir sebeplerden dolayı anlaşmalı olarak ayrıldıysan elbette dönebilirsin. Böyle bir şey mümkün.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Girdi çıktı yapıp tazminat alınır mı?

İşçi çalışmasına devam ederken işveren kıdem tazminatı ödemesi yapabilir. Bu noktada yasada bir engel yoktur lakin işçinin çalışmasının devam ediyor olması bu ödemelerin avans ödemesi olarak sayılmasına neden olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emreulusoy.av.tr

İşveren girdi çıktı yapabilir mi?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesinde; "İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toptashukuk.com

Kaç istifa hakkı var?

657 sayılı Kanunun 92'nci maddesinde memurların bu kanun çerçevesinde çekilmelerine sınırlama getirilmiş olup, iki defadan fazla istifa edenlerin tekrar memur olarak atanamayacakları belirtilmiştir. Devlet memurları kanununda istifa memura tanınmış bir haktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sagliksen.org.tr

İstifa edince hangi haklar alınır?

İşçinin istifa etmesi durumunda, kullanılmamış yıllık ücretli izin, hafta tatili ve fazla çalışma ücreti gibi hakları varsa, işveren bu hakları ödemekle yükümlü olur. İşçinin işten ayrılması durumunda hak ettiği ancak kullanmadığı yıllık izin günleri, işveren tarafından ödenmesi gereken bir hak olarak kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: akademikhukuk.org

14 günlük ihbar tazminatı ne kadar?

Bu işçinin 5 aş çalıştığını varsayarsak, 5 aya karşılık gelen ihbar süresinin gün sayısı (2 hafta x 7 = 14 gün) bu tutarla çarpılarak ihbar tazminatının bürüt tutarı bulunur. Bu örnekte bürüt tazminat tutarı 50,00 x 14 = 700,0 TL olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ihbar-tazminati-hesaplama.hesabet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT