İstidraç, İslâm'a göre, hakkı olmadığı hâlde ve kabiliyetsiz bir durumda olmasına rağmen, bir kimsenin çokça nimete mazhar olması ve bu sebeple küfür ya da Allah'a isyanının devam etmesidir.
İstidrâc ise inanmayan, günahkâr insanlarda ortaya çıkan bir haldir. Mutasavvıflar, kerâmetin caiz olduğuna Kur'an ve Hadislerden delil getirmişlerdir. Kerâmet maddî ve manevî olmak üzere iki çeşittir.
Bu kökten türeyen istidrâc ise “bir kimseyi bir şeye adım adım, derece derece yaklaştırmak, onu kurduğu tuzağa yaklaştırıp düşürmek, aldatmak” anlamındadır.
İSTİDRAC, Allah'a isyanda çok ileri giden insanların, Allah'ın kendilerine verdiği mal, başarı ve sıhhat gibi nimetlerle isyanların daha da artırmaları ve sonuçta helâk olmaları.
1- Peygamberlerden, meydana gelen harikalara (Mucize) denir. 2- Evliyadan meydana gelen harikalara (Keramet) denir. 3- Evliya olmayan müminlerden meydana gelen harikalara (Firaset) denir. 4- Fâsıklardan, günahı çok olanlardan zuhur edenlere (İstidraç) denir.
İlgili 22 soru bulundu
Meunet Yüce Allah'ın veli olmayan kullarına, zaman zaman darlık anında onu o halden kurtaracak bir çıkış yolu yaratması, göstermesidir. İstidrac İmansız veya çok da günahkar olan kişilerde isteklerine uygun olarak oluşan olağandışı haller. Bu gücün verilmesi inananlar için bir imtihandır.
Bir diğer açıdan bakıldığında istidat, “henüz gerçekleşmemiş imkân” olarak bir tür hiçlik mesabesindedir.
(ﺍﺷﺘﺪﺍﺩ) i. (Ar. şiddet “kuvvetli, şiddetli olmak”tan iştidād) Şiddetlenme, artma: Hikmet ümmîd-i visâlinle ferah-yâb iken âh / İştidâd-ı gam-ı hicrân ile mebhût henüz (Hersekli Ârif Hikmet). Gittikçe iştidâd ediyor bir boğuk sadâ (Tevfik Fikret).
Hayvan itlafı (itlaf, öldürmek demektir) bir grup içinde üreyebilecek olan hayvanların belirli kriterlere uygun olarak ortadan kaldırılması sürecidir.
Kuran'da. Araf sûresinde 182. âyette şu şekilde anlatılmaktadır: "Âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, biz onları bilemeyecekleri bir yerden yavaş yavaş felakete götüreceğiz." İstidraç, kerâmete benzer.
Kerâmet maddî ve manevî olmak üzere iki çeşittir.
IV- Meûnet: Halk arasında durumları gizli olan ve meczub (ilahî aşkla akli dengesi değişmiş kimse, deli) bilinen bazı kimselerden, bir iddiada bu- lunmadan meydana gelen "Hârikulâde" olaylar"dır.
İttifak etmek aynı şekilde ittifak kelimesi ile benzer anlama gelmektedir. Bu doğrultuda 'uyuşmak, bağlaşmak ya da anlaşmak' şekillerinde yorumlanır. Bu durum hem bireysel açıdan hem de devletler ya da şirketler kapsamında yapılacak olan birlikler için ele alınmaktadır.
Herhangi bir durum ya da konu ile olgu karşısında tarafların anlaşamaması gibi nitelendirilebilir. İhtilaf Nedir? İtilaf bir konu ya da farklı bir durum karşısında 'çekişme veya anlaşmazlık' olarak karşılık bulunmaktadır.
TDK anlamı nedir? Arapça kökenli bir kelime olan 'İtilaf', 'anlaşma, uzlaşma ve uyuşma' anlamına gelmektedir. TDK'ya göre ise anlamı şu şekildedir: TDK'ya göre 'İtilaf' kelimesi, anlaşma, uyuşma olarak anlamlandırılmıştır.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
Türk Dil Kurumu açısından ikram kelimesi gayretle çalışma veya sürekli uğraşma biçimde anlatılır. Bu durum bir kişi üzerinden ele alınır ve herhangi bir olay karşısında gösterdiği çabayı anlatır. Olayın üzerinden gayreti ile beraber sürekli uğraşmasını dile getirmektedir.
İnkişaf kelimesi, herhangi bir şeyin ya da durumun gün yüzüne çıkması ve anlaşılması olarak ifade edilen bir kavram olmaktadır. İnkişaf aynı zamanda, gizli olan sırların bilinir hale gelmesi ortaya çıkması anlamında da kullanılmaktadır.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
TDK kelime anlamı olarak muayyen sözcüğü, 'belirli ya da belirlenmiş' biçiminde karşılık buluyor. Herhangi bir olay ya da konuşmak için daha önceden belirlenmiş durum olarak ele almak mümkün.
İstinat kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimize Arapçadan direk olarak geçmiştir. İstinat Ne Demek ve TDK Sözlük Anlamı Nedir? İstinat kelimesinin anlamları ise; Kuvvet alma, yaslanma durumu, güvenme ve dayanma olarak TDK içerisinde yer almaktadır.
Ehl-i sünnet'in keramet hakkındaki görüşünü şöylece maddeleyebiliriz: 1. Keramet haktır ve hakikattir. Nasıl peygamberlerin mucizesi varsa, evliyanın da kerameti vardır.
Herhangi bir mümine yardımcı olmak üzere Allah tarafından yaratılan olağan üstü durumlar anlamında terim. Alışılmışın dışında tabiattaki işleyişi belirli zamanlarda bozan tabiat üstü olaylar için kullanılan terim.
Peygamber olacak kimselerde, peygamberlik gelmeden önce görülen ve peygamberliğin temellerini kuvvetlendiren olağanüstü haller. Âdetlere ve tabiat kanunlarına aykırı, tabiat ve insan gücünün üstünde meydana gelen hallere, harikulade veya olağanüstü haller denir.
(اِ تِ) [ ع . ] (مص ل .) پنهان شدن ، پنهان گشتن .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri