İnsan gerçekten kendisini değiştirebilir mi yoksa değişim tamamen imkansız mıdır? Değişmek zor bir süreçtir fakat imkansız değildir. Değişimi etkileyen bir çok faktörden söz edilebilir. Bunlar arasında, kişilik yapısı, aile yapısı, çevre, olumlu ya da olumsuz yaşam olayları, biyolojik faktörler vs. sayılabilir.
Eğer gerçekten çaba gösterilirse herhangi bir insanın değişebilmesi mümkündür. İnsanların hayatlarında değişiklik yapabilme yeteneğini etkileyen birkaç önemli faktör vardır. Bunlar; genetik, motivasyon ve kişiliği içerir.
İlgili 35 soru bulundu
Değişim, insanın kendisine verdiği emeğin ve gelişiminin göstergesidir. Var olan bir şeyi, bir uygulamayı, bir yapıyı ya da bir sistemi daha önce olduğundan farklı bir hale dönüştürmektir. Değişim, farklılaşmadır; yeni yollar, yeni çözümler, yeni baş etme mekanizmaları aramaktır.
Maddelerin renginde, şeklinde ya da büyüklüğünde değişim olması fiziksel değişimdir. Tebeşirin kırılması, mumun erimesi, buzun eriyip suya dönüşmesi ve kağıdın yırtılması fiziksel değişime örnektir. Fiziksel değişime kumaşın kesilip bir ürün ortaya çıkarılması ve odundan talaş elde edilmesi de örnek verilebilir.
Olumlu değişme, gelişme sürecinde ilke, yöntem ve süreçlerde daha etkin duruma gelmeyi, olumsuz değişme ise gelişmenin kontrol edilemediği durumları ya da hiçbir müdahale olmaksızın bir durumun aslından uzaklaşması olarak ortaya çıkarak, dağılmaya ve etkinliğin azalmasına neden olan değişmedir.
Gelişim: Doğum öncesinden başlayıp ölüme kadar devam eden sistemli ve olumlu davranış değişikliği. Gelişme: Gelişim süresi içerisinde ortaya çıkan üründür. Büyüme: Boy kilo artışıdır. Organizmada yaşanan somut nicel ,fizyolojik gözüken artıştır.
Bir çocuğun 2 kilo alması büyümedir, ancak rahatsızlığı sonucu 2 kilo vermesi tabi ki büyüme olarak ele alınamaz. Büyümenin en hızlı olduğu dönem anne karnındaki (doğum öncesi) dönemdir. Doğumdan sonra en hızlı olduğu dönem bebeklik ve ergenlik dönemidir.
Değişim kaçınılmazdır,gelişim ise bir seçenek. Dış dünyanın uyaranlarına rağmen içimize bakmayı,kendimizi tanımayı ve geliştirmeyi seçersek muhakkak karşılığını alırız zira ne ekersek onu biçeriz.
Katı maddenin ısı alarak sıvı hâle gelmesine erime denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı hâldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktüğümüzde çikolata ısı kaybeder, donar ve tekrar katı hâle gelir.
Meyvedeki nemle birlikte ısıyı serbest bırakan kimyasal bir reaksiyon meydana gelir ve olgunlaşma sürecini hızlandıran asetilen gazı üretilir.
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir. Fiziksel değişim maddelerin yapılarında herhangi bir değişiklik meydana gelmeden dış görünüşlerinde olan değişiklikleri içermektedir.
Pasif değişim, örgütün dış çevresinde gelişen koşullara uyum sağlamak için kendi yapısında gerçekleştirdiği değişimi ifade eder.
Değişim körlüğü, görsel uyaranın bir değişiklik tanıtıldığında ve gözlemci bunu fark etmediğinde oluşan şaşırtıcı bir algısal fenomendir. Örneğin, gözlemciler genellikle bir görüntüde oluşan, kapatılıp tekrar açılan büyük farklılıkları fark etmede başarısız olurlar.
Çaya limon sıkılması fiziksel mi kimyasal mı birçok kişi tarafından araştırılan bilgilerden biridir. Çaya limon sıkıldığında çayın rengi değişir ve bunun sonucunda da çayın kimyasında bir değişiklik olur. Çay bir daha eski sade çay haline döndürülemediği için çaya limon sıkılması durumu kimyasal bir değişim örneğidir.
Etin kıyma haline gelmesi bir fiziksel değişim örneğidir. Çünkü et kıymaya döndüğünde etin yalnızca görüntüsünde bir değişiklik olur ve iç yapısı aynıdır. Fiziksel değişimlerde yalnızca görüntüde değişiklik olur.
Saç boyamada boyanın cinsi önemlidir. Piyasada satılan saç boyaların çoğu kalıcıdır, kimyasallar içerir ve saçın yapısını bozar. İçlerinde bulunan peroksit, amonyak gibi maddeler kimyasal değişime neden olur.
Düzensizlik artarken entropi artar, düzenlilik artarken azalır.
Isı enerjisini kullanır. Hâl değişimi, bir maddenin moleküller arası potansiyel enerjisinin ISI ALARAK ya da vererek değişmesi sonucu meydana gelen olaya denir. Örnek olarak ısı enerjisi verilen buz eriyip suya dönüşür.
Tüm hal değişimleri fizikseldir. Bunun dışında, fiziksel değişime odundan talaş yapılması ya da kumaşın kesilmesi de örnek olarak verilebilir. Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir.
Olgunlaşma, öğrenme yaşantılarından bağımsız, biyolojik olarak kalıtım tarafından kontrol edilen değişmedir. Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır.
Gelişim Psikolojisi döllenmeden ölüme kadar uzanan zaman boyutunda, yaşa bağlı olarak görülen düzenli ve birbirini izleyen değişimlerdir. Gelişme ve değişmenin şekil değiştirerek de olsa yaşamın her döneminde devam ettiği araştırma bulgularıyla kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri