Millî marşımız, işte bu devletin, adına medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı “İstiklâl Marşı”dır. Onun için manzume İstiklâl'le başlar ve İstiklâl'le biter.
Onun için adı “İstiklâl Marşı”dır. Onun için manzume İstiklâl'le başlar ve İstiklâl'le biter. Ayrıca şiirin başka kıtalarında, başka mısralarında İstiklâl kelimesi geçmese de zikredilmemiş bir istiklâl değişik motiflerle kendini hissettirir: “Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısraında olduğu gibi.
Son kıtası beş mısra olmak üzere dörder mısralık on kıtadan oluşur. Dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşmaktadır. Dikkat edilirse kırk bir mısra olduğu görülür.
· İstiklal Marşı söylerken ve dinlerken herhangi bir şeyle meşgul olmamalıyız. · Marş söylerken gülmemeli ve saygısızlık etmemeliyiz. · Marşımız okunduğu sırada arkadaşlarımızla konuşmamalı, marşımıza eşlik etmeliyiz. · Bu kurallara uymayanlar varsa onları marş bittikten sonra uyararak dikkat etmelerini söylemeliyiz.
İstiklal Marşı toplamda 10 kıtadır. Özel günler ve törenlerde İstiklal Marşı'nın ilk 2 kıtası okunur. Sözleri ve okunuşu açısından Türk milletinin ruhunun derinliklerine işleyen İstiklal Marşı milli marş yarışması sonucunda kabul edilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Toplamda 10 kıta olan İstiklal marşı'nın tüm 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10. kıta sözleri ile detayları.. İstiklal Marşı milli şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış ve Osman Zeki Üngör tarafından beslenmiştir. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli marşıdır.
İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 dizeden müteşekkil olan, Türk milletinin egemenliğini ve bağımsızlığını sembolize eden bir marştır. Türk askerlerine ithafen yazılan İstiklal Marşı'nın kabulü 12 Mart 1921'de gerçekleşmiş, bu eşsiz eser TBMM tarafından milli marş olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı sadece bir şiir değil Türk insanının vatan sevgisinin ve varoluş mücadelesinin simgesidir. Milli marşlar hürriyet özgürlük kahramanlık ve coşkuları ifade eden eserlerdir. Resmi tören ve toplantılarda önemli günlerde milli marşlar çalınarak ve söylenerek bu duygular ifade edilmiş olur.
İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 beyitten meydana gelmektedir. Epik ve lirik şiir özellikleri taşıyan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Aruz ölçüsü kullanılarak yazılan İstiklal Marşı'nın tüm mısraları tam kafiyelidir. Sadece onuncu kıtanın dördüncü dizesi serbest ölçüde yazılmıştır.
Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.
İlk Hamdullah Suphi Tanrıöver okudu
Meclis, 1 Mart 1921'de tarihi günlerinden birini yaşadı. İstiklal Marşı, ilk kez dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından Meclis kürsünden okundu.
Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Bu, marşın yeni bir düzenlemesi değil orijinal tonundan (sol minör) 1,5 ton aşağıya aktarılmış (mi minor) şekli olup, orkestralamada sazların ses sınırları ile ilgili birkaç küçük zorunlu değişiklik dışında, ezgisel veya armonik yapıda hiçbir değişiklik taşımamaktadır.
Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde öğrenci yetiştirdi. 50 civarında bestesi ve müzik üzerine çok sayıda makalesi bulunur. Rıfat Bey Mehmet Âkif Ersoy'un Ordunun Duası adlı şiirini besteledi. Ardından 1921'de Akif'in resmi marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın ilk bestesini yaptı.
Genel olarak incelediğimizde; İstiklal Marşı'nda "Toprak" kelimesi iki kez geçerken "Kan", "Yurt" ve "Vatan" kelimeleri üç kez geçmektedir. Dolayısıyla, "On kıtadan oluşan İstiklal Marşı'nda hangi kelime diğerlerinden daha az geçmektedir?" sorusunun cevabı "Toprak" olacaktır.
“Korkma”, ileride yazacağı İstiklal Marşı'nın da ilk kelimesiydi.
Herşeyin din gününde açık edileceği itikadıyla yaşadı Türkler. Müslümanlık Türklüğün sığdığı ve sığındığı yegâne melce idi. İstiklâl Marşı Ankara'da yazıldı; ama ilk defa Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde okundu.
İstiklal Marşı Neden Yazıldı? İstiklal Marşı; Maarif Vekâleti ya da bugünkü ismiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın istiklal mücadelesine milli bir ruh kazandırmak ve ulusun ortak duygularını canlı kılacak bir marş yazdırmak amacıyla 1921 yılında düzenlediği bir yarışma neticesinde ortaya çıkmıştır.
Ulusların bağımsızlığını bayraklar temsil eder. Özgür ve bağımsız olan her ülkenin bayrağı ve ulusal Marşı vardır. Aynı şekilde biz de hem özgür hem de bağımsız bir ülke olduğumuz için, bayrağımız ve marşımız bulunmaktadır. Bizim bağımsızlığımız ile özgürlüğümüze temsil eden en önemli unsurlardır.
Bütün kıtalarını kısa kısa özet şeklinde açıklayacağız. İstiklal Marşının ilk kıtasında şair Mehmet Akif Ersoy, zorluk içerisinde bağımsızlığını koruyan ve onu yücelten Türk milletine Korkma diye sesleniyor.
İstiklal Marşı'nın 2.
Şair ikinci kıtada bayrağımızın o zaman ki kırgın, küskün, öfkeli halini dile getiriyor. Türk vatanının bazı parçaları, işgal edilmiştir. Bu yüzden bazı bölgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine düşman bayrakları asılmıştır. Kaş çatmak öfke halini ifade eder.
şiirlerini yazarken kuran'ı kerim'den ilham alan mehmet akif, istiklal marşı'nı kaleme alırken; peygamber efendimiz'in mekke'den medine'ye hicreti sırasında müşriklerden saklandıkları sevr mağarası'dan yanında bulunan hazreti ebubekir'e "korkma ya ebubekir, allah bizimledir" dediği aklına gelir. istiklal marşı'nı da " ...
Türk milleti için önemli tarih ve günlerde okunan İstiklal Marşı 10 kıtadan oluşmaktadır.
Yapay epik şiirler ise, bir şairin, topluma etki eden önemli bir vakayı, doğal epiğe benzetme yaparak ifade etmesi sonucu oluşan şiirlerdir. İstiklal Marşımızın dörtlüğü, epik şiire örnek olarak verilebilir: Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Marşı'nda, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri