İlkbahar meyveleri, yeşil erik, çilek, çağla, elmadır.
İlkbaharda mevsimlik beslenme için ipuçları
Fıstık, bira mayası, fasulye, mercimek, fındık ve tahıl ve pirinç kabuklarında , balık, et, karaciğer, süt bezelye ve yumurtada, tahıllar, kepekli ekmeklerde bolca B vitamini bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla. İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır. Bunlar içerisinde enginarın karaciğere sağladığı faydaları ise bilmeyen yoktur.
Yaz aylarının en çok sevilen meyvesi Karpuz, İlkbaharın sonlarına doğru Mayıs Haziran aylarında hasat edilmeye başlanır ve satışa çıkarılır.
İlkbaharın sonu ile yazın başlarında yetişen kiraz gülgiller familyasındandır ve oldukça lezzetli bir meyvedir.
İlkbahar, bahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsim. Kuzey yarım kürede 21 Mart ve 21 Haziran arasıdır. İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar.
Dolayısıyla meyveleri yetiştikleri dönemde yani en doğru zamanda tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde var olan faydalarından yararlanabiliriz. Muz doğanın bize sunduğu mükemmel yiyeceklerden biridir. Protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C gibi faydalı vitaminler içerir.
Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Muz meyvesi Ülkemizde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Sonbahar mevsiminin sonlarına doğru Kasım ayı gibi başlayan hasat, İlkbahar mevsiminin Mart ayına kadar devam edilir. Muz dört mevsim de pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında bulunmaktadır.
Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Elma bir sonbahar meyvesidir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur. Mevsimlere göre meyveler ve sebzeler farklılık gösterir.
Haziran ayında tüketilmesi uygun olan sebze ve meyveler enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya, bamya, ...
Haziran'da bolca tüketeceğimiz şeftali, sindirim sistemini koruyan yaz meyvelerindendir. 100 gramında yalnızca 44 kalori bulunan şeftali, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır. Bu özelliğiyle de şeftali, kabızlık sorunu için ideal meyvelerdendir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri