Karşılıklı ticaret (Countertrade), mallarını dünya pazarlarında serbest döviz ile satmakta zorluk çeken ülkeler tarafından tercih edilen ve en basit ifadeyle alıcı ve satıcı arasındaki değişimin, karşılıklı olarak ürün, hizmet veya teknoloji transferi yoluyla gerçekleştirildiği ticari bir işlemdir.
Malların yurt dışına satılmasına İhracat, yurt içinde yabancı malların satılmasına ise İthalat denmektedir. İç ticarette, toptan ticaret ve perakende ticaret olmak üzere iki tür vardır. Toptan Ticaret yapana toptancı, perakende ticaret yapana da perakendeci denir.
Karşı Alım (Counterpurchase)
İki taraf arasında aynı anda gerçekleştirilen iki ayrı işlemi içerir. Karşı satın alma kapsamında, başka bir ülkedeki bir şirkete, belirli bir malı gelecekte satın almayı taahhüt eden bir şirket tarafından mal ve/veya hizmet satışı söz konusudur.
Dünyada hiçbir ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda kaynağa sahip olduğu söylenemez. Ülkelerin ihtiyaç duyduklarından fazlasını israf etmesi ise söz konusu olamaz. Bu sebeple ülkelerin kendilerinde fazla olan malları satıp, az olanları satın almaları uluslararası ticarette bulunmaktadır.
Bağlı ticaret, iki ülke arasında ticari sözleşme gereğince yapılan ticarettir. Bağlı ticarette ihracatçı ülke, ithalatçı ülkeden ihracat bedeli için döviz dışında bir mal veya hizmet talep eder. Bağlı ticarette, karşıdan mal alınabilmesi için diğer ülkenin de eşdeğer bir mal veya hizmet alması şartı söz konusudur.
İlgili 43 soru bulundu
Geleneksel sistemler, Takas, Kliring, Karşılıklı Satın Alma (Bağlı Muamele), Aktarma Ticareti (Switch), Değiş-Tokuş (Swap), Geri Satın Alma (Buy- Back), Dengeleme Anlaşmaları (Offset) ve Satın-Al-Sat (Buy-sell) gibi sistemlerdir.
Ticaret genel olarak, iç ve dış ticaret olmak üzere ikiye ayrılır. Dış Ticaret, malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir. Dış ticaret alım satım işlemlerinin teslimi açısından ithalat ve ihracat olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.
Dış Ticaret İstatistiklerine göre, 2024 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke 1.761.989.000 dolar ile Almanya oldu.
Bulgular, Türkiye'nin ihracat ve ithalat yaptığı ülkelerin 2 kümeye ayrıldığını göstermektedir. İhracatta Almanya, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya A sınıfı ihracat yapılan ülkeler olarak belirlenirken; Çin, Almanya, Rusya ve ABD ithalat yapılan A sınıfı ülkeler olarak gruplanmıştır.
Ülkemizin hali hazırda 23 ülke ile (EFTA, İsrail, Makedonya, Bosna ve Hersek, Filistin, Tunus, Fas, Mısır, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, Sırbistan, Şili, Morityus, Güney Kore, Malezya, Moldova, Faroe Adaları, Singapur, Kosova, Venezuela, Birleşik Krallık ve BAE) STA'ları yürürlüktedir.
Sınır illerimizdeki ticari faaliyetin (iç ticaretin) arttırılması ve sınır komşusu olan ülkeye yönelik ticaretin (dış ticaretin) canlandırılması suretiyle bölgede ek istihdam sağlanması ve gelirin tabana yayılması amacıyla sınır ticareti yapılabilmektedir.
E-ticaret, Türkçede elektronik ticaret yani sanal ticaret ifadesinin kısaltmasıdır. İnternet üzerinden yapılan her türlü işlemi kapsayan genel bir terimdir. E-ticaret kavramı, kıyafet gibi fiziksel ürünlerin satıldığı perakende mağazaları ve siber güvenlikten otel rezervasyonuna kadar her türlü hizmet satışını kapsar.
İhracat bir ülkede üretilen malların başka ülkelerde ki alıcılara satılan mal ve hizmetlere ihracat denir. Diğer bir ifadeyle ihracat, bir ülkeden ürün veya hizmetin yurt dışına döviz karşılığında satılması olarak tanımlanmaktadır.
Marmara Bölgesi'nde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir. Bölgedeki en gelişmiş sanayi İstanbul-Bursa-Kocaeli şehirlerinde olmakla birlikte bölgenin diğer yörelerinde de yaygın sanayi faaliyetleri vardır.
Türkiye'nin ilk çeyrekte ülkeler bazında gerçekleştirdiği ihracat 54.3 milyar dolara yükselirken, en fazla dış satımın 4.9 milyar dolarla Almanya'yı, 2.97 milyar dolarla ABD, 2.9 milyar dolarla İtalya, 2.76 milyar dolarla Birleşik Krallık, 2.48 milyar dolarla Fransa ve Rusya, 2.43 milyar dolarla İspanya izledi.
Ticaret, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlar. Ticaret, kar amacı gayesiyle yapılır. Ticarette her zaman üretici ile tüketici karşı karşıya gelmez. Çoğu zaman üreticiler ve tüketiciler arasında aracılar görev alır.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
En fazla üretilen ürünlere bakıldığında, ilk sırayı tarla ürünlerinde buğday, yaş sebzede domates, meyvede de üzüm aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl yaklaşık 7,9 milyon hektar alanda 19 milyon ton buğday üretildi.
Sektörler özelinde kimyevi maddeler ve mamulleri 33,5 milyar dolarla 2022'nin ihracat şampiyonu oldu. Otomotiv endüstrisi 31 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 21,2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
2021 yılında Hayvan Yemi (4.779 milyon dolar), Bitkisel Yağ (3.077 milyon dolar), Un (2.669 milyon dolar), Kakao-Çikolata (706 milyon dolar) ile Tütün ve Mamülleri (513 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Ülkemiz, 2022 yılında AB'nin toplam ihracatından aldığı %3,9'luk pay ile 5. sırada yerini almıştır. AB, 2022 yılında 103,1 milyar dolar ile ihracatımızdan %40,6 oranında pay almakta olup toplam ihracatımızda ilk sırada yer almaktadır.
B2B satış, genel olarak iki farklı kuruluşun kendi aralarında yaptıkları satış anlamına geliyor.
B2B'nin açılımı Business to Business'tır. İşletmelerin son müşteriler yerine diğer işletmelerle ticaret ve işlem yaptığı ticaret yapma yöntemidir. Bu, bir işletmenin ürünlerini doğrudan tüketicilere satmak yerine başka bir işletmeye sunması durumudur.
Fiziksel bir anlam taşımayan mal ve hizmetlerin internet üzerinden pazarlanma şekline doğrudan e-ticaret adı verilmektedir. Bu mal ve hizmetlere örnek olarak bilgisayar programları, eğlence ve müzik, görsel olarak ya da işitsel olarak değere sahip olan eserler, danışmanlık ve yardım hizmetleri verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri