Finans alanında İstikraz, bir veya daha fazla kişi veya kuruluşlar tarafından diğer kişilere, kuruluşlara borç para vermektir. Alıcı (yani, borçlu) bir borca girer ve genellikle faiz ödemekle yükümlüdür. Borç geri ödenene kadar ve ödünç alınan anapara tutarını geri ödeyecektir.
Istikraz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş,ekonomi Borçlanma.
Bu şekilde; devlet ve diğer kamu tüzel kişilerince, tahvil, bono ve benzeri adlarla çıkarılan senetler karşılığında halktan ve piyasalardan borç para alınmasını sağlayan sözleşmelere kamu borçlanma (istikraz) sözleşmesi denilmektedirl5.
İkinci el piyasalarda işlem görmesi de bir başka faizli işlem olan alacak hakkının (bey'u'd-deyn) satılması kapsamına girmektedir. Dolayısıyla fıkhî açıdan tahvil, bütün yönleriyle caiz değildir.
Tahvil; bir yatırımcının devlet veya kurumsal işletmelerin finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla onlara belirli bir süre değişken ya da sabit bir faiz oranı ile borç verdiği ve vade sonunda faiz getirisi elde ettiği bir yatırım biçimidir.
İlgili 37 soru bulundu
(ﺍﺳﺘﻜﺮﺍﻩ) i. (Ar. kerh “iğrenmek, tiksinmek”ten istikrāh) İğrenme, tiksinme: Burada yetişenler artık şarka, şark hayâtına bir istikrah ile bakarlar (Hâlit Z. Uşaklıgil).
İstihza, bir şeyin veya kişinin ciddiyetini sorgulayan veya küçümseyen bir dil veya tavır içerebilir. Örnek Cümle: O, toplantı sırasında yaptığı istihza ile herkesi güldürdü. İstihza yaparak, onun gerçek düşüncelerini anlamaya çalıştı.
Türk Dil Kurumu İstikbal kelimesi için, 'gelecek' anlamı üzerinden ifade sunuyor. Bu anlam ile beraber farklı cümlelerde gündelik yaşamda değerlendirebilirsiniz. Bu cümlede söylendiği gibi geleceğini şartsız koşulsuz hiç kimseye feda etmeyeceği üzerinden ifade etmektedir.
Mücrim sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "suçlu, suç işleyen" anlamına gelmektedir.
Osmanlı döneminde, savunulan bir bölgede yapılan her türlü siper ve yol, istihkam olarak adlandırılır. Kelimenin sözlük anlamı ise, sağlam ve korunaklı yerdir.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan teşekkül kelimesi, şekil sözcüğünden türetilmiştir. Şekil bir cismin ya da yapının dış görünüşü anlamına gelirken teşekkül etmek, şekil almak, biçim kazanmak demektir. Bu kelime oluşmak anlamında da kullanılır.
İSTİHLÂK. (ﺍﺳﺘﻬﻼﻙ) i. (Ar. helāk'ten istihlāk) Kullanmak sûretiyle tüketme, sarfetme, tüketim: İstanbul'da imparatorluk dâhilindeki halk istihlâk ile paranın kısm-ı âzamının açıktan hârice akıtıyordu (Yahyâ Kemal). İstihlâkât (ﺍﺳﺘﻬﻼﻛﺎﺕ) i. (Ar. çoğul eki -āt ile) İstihlâk edilen şeyler, harcamalar.
"İstihzā," alay etme, küçümseme veya bir şeyi hafife alma anlamına gelir. Anlamı: "İstihfaf" kelimesi, bir şeyi küçümseme, alay etme veya değersizleştirme eylemini ifade eder.
''Redd'' kökünden türetilmiş olan istirdat sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Redd kelimesi bir şeyi sahibine iade etmek ve geri ödemek anlamına gelir. İstidat ise ödenen miktarı misliyle geri almak demektir. Bu kelime hukukta terim anlamında kullanılır.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Lâtife etmek, şaka yapmak.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
İktifa yetinme anlamına gelmektedir. İktifa kelime olduğu kadarını yeterli bulma, bulduğundan fazlasını istememe yani kâfi görme anlamları taşımaktadır.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
(ﺑﺎﻟﻔﻌﻞ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve fi'l “iş, hareket” ile bi'l-fi'l) Fiilen, gerçekten, nazarî değil iş olarak: “Bilfiil çalışıyor.”
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Emsal kelimesi, 'benzer olan, örnek olan ve eş biçiminde' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri