İstimâlet Osmanlılar'ın uyguladığı meylettirici ve uzlaştırıcı fetih siyaseti için kullanılan tabir. Osmanlı kroniklerinde “halkı ve özellikle gayri müslim tebaayı gözetme, onlara karşı hoşgörülü davranma, raiyyetperverlik” mânasında kullanılmıştır.
Osmanlı Devleti uyguladığı meylettirme anlamındaki istimalet (hoşgörü) politikası ile fethedilen bölgelerdeki gayrimüslim halkın yerlerini terk etmesinin önüne geçmiş ve bu çerçevede uygulanan dini serbestiyet, can ve mal güvenliği, vergi muafiyeti ile askeri ve idari sistemin içerisine katılmalarını sağlamıştır.
İskan ve istimalet politikası nedir; Osmanlı devletinin fethettiği yerleri imarı ve halkına karşı uygulanan hoşgörü politikasıdır. İskan ve istimalet politikasının amaçları; Temel amaç fethedilen yerdeki halkın dini ve kültürünü korumak, kendi kültür ve dinini yaşamalarını kolaylaştırmaktır.
İstimalet politikası ilk hangi Osmanlı padişah
Osmanlı Devleti'nin Rumeli'de alınan toprakları Türkleştirmek ve İslamlaştırmak amacıyla uyguladığı stratejidir. Politikayı ilk olarak uygulayan padişahın Orhan Bey olduğu bilinmektedir. Osmanlı Devleti, bu politikayı uzun yıllar boyunca devam ettirmiştir.
Fethedilen yerlere cami, çeşme, yol, köprü, medrese, hastane gibi yapılar inşa edilerek bölgeye Türk-İslam kimliği kazandırılmıştır.Fethedilen bölgelere Anadolu'dan göç ettirilen Türkler yerleştirilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
İnsanların belirli bir yerde yaşayarak, hayatlarını sürdürmeleri için oraya yerleşmelerine iskan denilir. Osmanlı Devleti, oldukça başarılı bir iskan politikası yürütmüştür. Fethedilen topraklara, genellikle Osmanlıdaki Türkler yerleştirilmiş ve fethedilen topraklar, böylece Türkleştirilmeye çalışılmıştır.
İstimalet politikası Osmanlı'nın hoşgörü politikasının adıdır. İstimalet sözcüğünün anlamlarından birisi de zaten "gönül alma"dır. Osmanlı'nın halkı özellikle de gayrimüslim halkı gözetme, onlara karşı hoşgörülü davranma anlamında kullanılmaktadır.
Osmanlı devleti fethetmiş olduğu toprakları Türkleştirebilmek adına iskan politikası uygulamış ve kendi ülkesinde bulunan Türkleri yeni fethettiği bölgelere yerleştirmiştir.
Türk-İslam devleti olması nedeniyle İslam hukukuna dayanan Osmanlı Devleti, aynı zamanda eski Türk devlet geleneği ve fethedilen yerlerin daha önceki uygulamalarını da içine alan bir devlet yönetim anlayışına sahipti.
Kapıkulu Piyadeleri; Acemi Ocağı, Yeniçeri Ocağı, Cebeci Ocağı, Topçu Ocağı, Top Arabacılar Ocağı, Humbaracı Ocağı, Lağımcılar, Sakalar, Solaklar Kapıkulu Süvarileri ise Silahtar, Sipahi, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler'den oluşmaktaydı.
Bu sistem sayesinde, padişah sıkı bir elemeden, uzun bir eğitim ve deneme döneminden sonra kendisine bağlı, devleti yönetmeye en uygun kimseyi bulup iş başına getirebilmekteydi. Kul sistemi, imparatorluğun merkezi olan saraydan ülkenin sınır bölgelerine kadar her tarafta etkisini gösteren bir uygulamaydı.
Kuzey Bulgaristan, Batı Arnavutluk ve Mora Yarımadası tarafındaki Güney Arnavutluk'u, veya diğer bir ifadeyle içerisinde İstanbul ve Selanik, Trakya ve Makedonya'nın dâhil olduğu bölgeleri ifade eder.
Çeşitli gerekçelerle izlenen uzlaşmacı barış siyasetinin aksine, Osmanlı Devleti'nin sınırlarını genişletmek için yeni topraklar zapt etme anlayışının genel ismidir.
Millet Sistemi, birçok dini, etnik ve kültürel grupları bünyesinde bulunduran Osmanlı Devleti'nde farklı dinlere mensup toplumları barış içerisinde yaşatmayı hedefleyen ve aynı zamanda bu dine mensup milletlerin örf ve adetlerini de muhafaza etmelerini sağlayan sitemin adıdır.
Osmanlı Devleti'nde uygulanan iskan politikası ilk kez Orhan Bey döneminde gerçekleşmiştir. 1353 yılında Bizans İmparatorluğu'nda yaşanan taht kavgaları sırasında Kantakuzen, Orhan Bey'den yardım istemiş ve bu yardım karşılığında ise Gelibolu'da bulunan Çimpe Kalesi'ni Osmanlılara bırakmıştır.
1934 İskân Kanunu (veya 2510 sayılı kanun), göçle ilgili temel ilkeleri belirlemek amacıyla 14 Haziran 1934'te Türkiye'de yürürlüğe giren bir kanun. Yasayla birlikte Türk olmayan azınlıklara yönelik toplu ve zorunlu yeniden yerleştirme yoluyla yeni bir asimilasyon politikası yürürlüğe girdi.
Kavramsal açıdan imar planlaması, yasal açıdan yetkili olanlar ile yerleşim biçiminin gelecekteki halinin belirlenmesinde sorumluluk sahibi olan idarenin, bölgede yaşayanların yararlarını gözetecek şekilde bölgede fiziksel olarak yaptığı değişiklikler ve işlemler olarak açıklanabilecektir3.
İslamcılık (siyasal İslam ya da İslami köktencilik), modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.
Milli Devlet açısından Gayri Türk unsurlar yani azınlıklar da millileştirilmesi gereken topluluklar arasındadır. İşte Türkleştirme denilen bu süreç ya da politika, azınlıkların ya da başka bir deyişle gayrimüslim unsurların Türk milletine dahil edilmesi, entegrasyonu veya asimilasyonu anlamında kullanılmaktadır.
Dirlik: Devlet tarafından gerek hizmet erbabına ve gerekse savaşlarda başarılı askerlere maaş karşılığı olarak geliri bırakılan toprak parçalarıdır. Bu da büyüklüğüne göre üçe ayrılır. Has: Yıllık geliri 100.000 akçeden fazla olan arazilerdir. Zeamet: Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.
İskan politikası kavramının anlamı beşeri açıdan yerleşme demektir. İskan politikası ile fethedilen bölgelere Anadolu'dan göç ettirilen Türkler yerleştirilmiştir. Bu sayede de bölgede; kalıcılık, güven ve huzur oluşturulmaya çalışılmıştır. İskan politikasından en çok etkilenen bölge Rumeli ve Balkanlardır.
14. yüzyıl ortalarında Osmanlı Türklerinin Çimpe Kalesi'ni alarak Rumeli'ye geçişi Balkanlar'ın tarihinde oldukça önemli bir dönüm noktası olmuştur. Belgelerde kalenin adı “Cinbi”, “Çinpi” olarak da geçer.
Sancak sisteminde şehzadeler 10-12 yaşlarına geldiklerinde ülke içerisinde sancak olarak belirlenmiş yerlere gönderilirlerdi. Sancakta şehzadeler ilmi ve fikri alanda eğitilirlerdi. Bu eğitimde çeşitli sporlar ile silah kullanımı öğretilir ve askerlik sanatı ile siyaset bilgisi verilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri