Kamulaştırma Bedeline İtiraz Edilebilir mi? Kamulaştırılacak olan taşınmaz için idare tarafından açılan bedelin tespiti ve tescili davasında belirlenen kamulaştırma bedeli, mülkiyet sahibi tarafından kabul edilmediği takdirde kamulaştırma bedeline itiraz mümkündür.
İstimlak Bedeline İtiraz
Belirlenen bu bedeli haklı bulayan mülk sahibinin buna itiraz etmesi mümkündür. Kamulaştırma bedeline itiraz, 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak yapılır.
Bu aşamada, açılan kamulaştırma bedeli tespit davasıyla bilirkişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ile belirlenen bedele mülkiyet sahibi tarafından kamulaştırma bedeline itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
Kamulaştırma işlemine karşı idarî yargıda dava açıldığında, bu dava asliye hukuk mahkeme sinde bekletici mesele yapılmalıdır. Sadece yürütmenin durdurulması kararı verilmesi halinde bekletici mesele yapılması birçok sorunu beraberinde getir mektedir.
Kamulaştırma kararı, hukuki yollarla iptal edilebilir. Kamulaştırma, devletin belirli bir amaç için özel mülkiyet hakkını sınırlı bir süre boyunca veya tamamen devralmasıdır. Kamulaştırmanın yapılmasından memnun olmayan taraflar, kamulaştırma kararının iptalini talep edebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler. Bedelin hiç ödenmemesi veya geç ödenmesi durumlarında şahsın dava açma hakkı bulunmaktadır.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Kanun koyucu tarafından, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davalarının taşınmazın bedeli ne olursa olsun Asliye Hukuk Mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
(Değişik ikinci ve üçüncü cümleler: 10/9/2014 - 6552/100 md.) Bu duyurma üzerine mal sahibi veya mirasçıları, kamulaştırma bedelini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte üç ay içinde ödeyerek taşınmaz malı geri alabilir.
Kamulaştırma kararının ve bedelinin kesinleşmesinden sonra taşınmaz malın kamulaşmasının idare için bir menfaati kalmadığında bu durum eski mal sahibine veya mirasçılarına duyurulur. Bunun üzerine eski mal sahibi aldıkları kamulaştırma bedelini üç ay içinde ödeyerek taşınmazı geri alabilirler.
İdare takdir edilen bedeli yatırıp ödeme yaptığına dair dekontu Mahkemeye sunarak taşınmaza girer. Bu bedel taşınmazın gerçek kamulaştırma bedeli olmayıp sadece el koyma bedelidir. Sonrasında Kanunun 10. Maddesine göre açılacak dava neticesinde kamulaştırma bedeli kesinleşir.
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
Ortalama 10 – 12 ay gibi bir süre sonunda yerel mahkeme aşaması sonuçlanmaktadır.
Belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Üniversiteler istimlak yapabilir. İstimlak işlemi yapılırken ilk adımda nerenin yıkılması gerektiğiyle ilgili tespit işlemi yapılır.
İstimlak Kanunu uyarınca, kamu olarak genel olarak ifade edilen kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversiteler, kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek kanunla gösterilen esaslara uyarak özel mülkiyette bulunan taşınmazları zorla alabilir.
İstimlak yapılırken, istimlak bedeli de belirlenir ve bu bedel, mülk sahibinin mülkün kullanım hakkını verdiği kişi tarafından ödenir. İstimlak yapılırken, mülkün niteliği, özellikleri, yeri ve kullanım amacı gibi faktörler dikkate alınır ve bu faktörler doğrultusunda istimlak bedeli belirlenir.
İdare kamulaştırma kararı verdikten sonra, kamulaştırma yapılacak taşınmazın tapu siciline şerh verilmesini tapu müdürlüğüne bildirir. Taşınmazınızda kamulaştırma şerhi bulunması, taşınmazınızın kamulaştırılacağını gösterir.
3. Kamulaştırmaya sadece özel hukuk gerçek ve tüzelkişilerinin mülkiyetindeki mallar konu olabilir. Zira kamuya ait bir malın kamu tarafından zorla mülkiyetine geçirmesi mümkün değildir ( Any. m 46, KK. m. 3/1). 4. Kamulaştırma taşınmaz mallar üzerinde tahsis edilebilen bir idari işlemdir.
Daha sonra kişi taşınmazı için kararlaştırılan istimlak bedelinin tarafına sunulması için bir uzlaşma komisyonuna çağırılıyor. Bu bedel eğer kabul edilirse herhangi bir koşul olmadan mülk sahibine peşin ve nakit olarak ödeniyor. Bu bedelin ödenmesi gereken süreyse kanun kapsamında 45 gün olarak belirtiliyor.
İtiraz konusu kuralda, kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın dört ay içinde sonuçlandırılamaması hâlinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilmesi öngörülmüştür.
Kamulaştırma Kanunu'nun 10. Maddesindeki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nin 2018/104 Esas ve 2020/39 Karar sayılı kararıyla iptali ile birlikte Asliye Hukuk Mahkemelerince tespit edilen kamulaştırma bedelleri yerel mahkemece verilen karar kesinleşmeden hak sahiplerine ödenecektir.
Kanun koyucu kamulaştırma davalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını temin etmek için, idarenin mahkemeye başvurmasından itibaren en geç 30 gün içerisinde duruşma günü verileceğini ve her duruşma arasında en çok 30 gün olabileceğini düzenlemiştir.
- Tutanağın tanzim tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde tutanakta belirtilen bedel idare tarafından ödemeye hazır hale getirilerek tapuda idare adına ferağ vermesi istenilir ve ferağ verilmesi halinde kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir.
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu 11.maddenin 1/g fıkrasına göre arsalarda kamulaştırma bedelinin tespiti “kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlar” esas alınmak sureti ile yapılmaktadır.
Yani, kamulaştırma bedelinin ödenmesi ile idarenin mülkiyetine geçen kamulaştırma işleminden farklı olarak, idarenin taşınmaza bedelsiz olarak el koymasıdır. Uygulamada oldukça yaygın olan ilgili duruma istinaden, işbu hukuka aykırı el koymaya karşı dava açma hakkı vatandaş nezdinde elbette ki mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri