HMK'nın 341/2. maddesinde istinaf kanun yoluna başvurma için gereken kesinlik sınırı belirlenmiştir: Miktar veya değeri üç bin Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin kararlar kesindir. 2022 yılında Yeniden Değerleme Oranı ile tespit edilen istinaf kesinlik sınırı 8.000 TL'dir.
Dava tarihi değil, davanızın KARAR tarihi çok önemlidir. Temyiz (Yargıtay) veya İstinaf (Bölge Adliye Mahkemeleri) kanun yoluna başvurma hakkınız KARAR tarihindeki parasal düzenlemeye göre belirlenecektir. Elbette miktarına bakılmaksızın her durumda İstinaf kanun yoluna başvurabileceğiniz davalar istisnadır.
İstinaf sınırı (m.363): 2022 yılı için istinaf sınırı 18.710 TL olup, yeniden değerleme oranının belirlenmesi ile 2023 yılı için % 122,93 oranında artırılarak uygulanacaktır. Şu durumda 2023 yılı için istinaf sınırı, 18.710 x % 122,93 = 23.000,203 + 18.710 = 41.710,203 TL.'dir.
Alacağın bir kısmının dava edilmiş olması halinde ise sekiz bin Türk Liralık (2022 yılı için) kesinlik sınırı alacağın tamamına göre belirlenir. İcra ve İflas Kanunu madde 363 uyarınca ise icra hukuk mahkemelerindeki istinaf sınırı, 2022 yılı için 18.710 Türk Lirasıdır.
Temyiz kesinlik sınırı belirlenirken yalnız dava konusu edilen taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır. Faiz, icra (inkar) tazminatı, vekalet ücreti ve yargılama giderleri hesaba katılmaz. Birleştirilen davalarda, temyiz sınırı her dava için ayrı ayrı belirlenir. ayrı ayrı belirlenir.
İlgili 28 soru bulundu
Eş söyleyişle alacak davalarında istinaf kesinlik sınırı belirlenirken, yalnız alacağın aslı yani asıl talep nazara alınır; faiz, icra tazminatı, ihtarname, delil tespiti ve yargılama gideri gibi giderler hesaba katılmaz (Kuru- s. 1342).
İstinaf incelemesinin heyet veya üye tarafından yapılacağına, dava dosyasının özelliğine göre bölge adliye mahkemesi ilgili hukuk dairesi tarafından karar verilecektir (HMK md. 354). İstinaf mahkemesi, esastan incelemeyi kural olarak istinaf başvurusundaki sebeplere bağlı olarak yapar (HMK md. 354).
b) İstinaf kanun yoluna kısa karar olarak bilinen “hüküm fıkrasının” okunmasından sonra, mahkumiyete/beraata/davaya konu kararı istinaf ediyorum demek gerekli ve yeterlidir.
İdari istinaf mahkemelerinin 46. maddeye göre aşağıda açıkladığımız temyize açık olmayan kararları kesindir. Kesin kararlar, dosyayla birlikte kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir ve bu mahkemelerce yedi gün içinde tebliğe çıkarılır.
Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/4945 E. , 2021/7465 K. -Mahkeme Kararı İstinaf Edilmeyen Yönlerden Kesinleşir, İstinaf Edilmeyen Konular Temyize Getirilemez.
Temyiz sınırından fazla bir alacağın tamamının dava edilmesi halinde, asıl istemin kabul edilmeyen bölümü temyiz sınırını geçmeyen tarafın temyiz hakkı yoktur. Kısaca temyize konu edilen miktara bakılarak kesinlik belirlenir.
"İstinaf veya temyiz başvurusu için ödenmesi gereken nisbi istinaf/temyiz harcı, mahkemece hüküm altına alınan miktar üzerinden nispi karar ve ilam harcı oranı olan “binde 68,31'in dörtte biri oranında” hesaplanan harçtır."
İstinaf, yerel mahkemece verilen kararlara karşı başvurulan hem olay yönünden hem de hukuki yönden üst dereceli mahkeme tarafından denetlenmesini sağlayan bir kanun yolu. Bölge adliye mahkemeleri tarafından yapılan istinaf incelemesi, genel olarak 1 ile 2 yıl arasında sürebiliyor.
Temyiz İncelemesi ve Hükmün Bozulması
Yargıtay Ceza Dairesi, temyiz incelemesi sonucu hükmü bozarsa hüküm yine kesinleşmez. Temyiz incelemesi sonucu ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından bozulması halinde dosya yeniden istinaf mahkemesine veya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Bu kararın istinaf ve temyiz yasa yollarının incelemesinden geçmesi gerekmektedir. Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir.
Ara kararlar tek başına istinaf edilemez. Ancak nihai kararla beraber ara kararın da istinaf edilmesi mümkündür. Adli yardım talebinin reddi kararına itiraz üzerine verilen karar istinaf edilemez. Kesin karara karşı istinaf mümkün değildir.
Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir. Temyiz incelemesi sonunda düzelterek onama kararı verilmesi halinde, karar kesinleşir. Karar sonrası gerekli işlemlerin yapılması için dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Ancak İş Kanunu madde 20/3 hükmünden de anlaşılacağı üzere, istinaf kanun yoluna başvuru sonucunda Bölge Adliye Mahkemesince verilen karar kesin olup bu karara karşı temyiz kanun yoluna başvurmak mümkün değildir.
İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.
Yargıtay Kararı İstinaf süresi içerisinde ikinci bir istinaf dilekçesi verilebilir. İlk dilekçede yer almayan vakıa ikinci dilekçede yer alabilir.
İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde istinaf isteminde bulunan kişi, koşulları varsa ceza davası için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapabilir. Ancak, istinaf mahkemesinin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan ise, yerel mahkeme kararı Bölge Adliye Mahkemesinin kararı ile kesinleşir.
İstinaf başvurusunun dosya üzerinden esastan reddi halinde, yerel mahkeme kararının yerinde olduğu, hükümde herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı bölge adliye mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur. Böylece ceza davasının istinaf incelemesi aşaması sona erer.
İstinaf başvurusunun reddine karar verilir. Bu karara karşı taraflar, tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz yasa yoluna başvurabilirler.
İstinaf mahkemesi tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir. Böylece üç dereceli bir inceleme sistemi kurularak hukuk davaları neticesinde verilen kararın yeterince denetlenmesi sağlanmak istenmiştir.
CMK m.289'da “Hukuka kesin aykırılık halleri” başlığı altında sayılan bozma sebeplerinden birisi veya birkaçının varlığını tespit eden istinaf mahkemesi, başka bir hususa bakmaksızın ve inceleme yapmaksızın kararı bozup, dosyayı yerel mahkemeye geri göndermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri