Dama hamleleri yalnızca çapraz olarak ve yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Tur başına bir taşı yerinden kımıldatabilirsiniz. Eğer damada taş nasıl yenir diye merak ediyorsanız rakip oyuncunun taşını almak için pullarınızdan biriyle üzerinden atlamanız gerekir.
Oyunda taş yemek, taşın üzerinden atlamakla olur. Arka arkaya veya yan yana iki taş yenmez. Bir taşın yanında veya arkasında boşluk varsa, rakip oyuncu kendi taşını bu boş kısma ilerleterek taşı yer. Yerinden oynatılan her taşın hamleyi tamamlaması gerekir.
Bir taraf hamlesini yaptıktan sonra sıra karşı tarafa geçer. Oyun sonunda her iki tarafın da bir taşı kalmışsa (taşlardan biri dama olsa bile), oyun beraberlikle sonuçlanır ve bu durum "gayyım" olarak adlandırılır.
Taşlar klasik çapraz hareket edemez ama sağa, sola ve ileri hareket edebilir. Geriye gidemez. Dama taşı geriye hareket etme özelliği kazanır. Ayrıca damaya ulaşmamış tarafın birden fazla taşını almak şartıyla birden fazla karede L şeklinde hareket edebilir.
Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
İlgili 18 soru bulundu
Oyuncu kaldırdığı taşı oynamak zorundadır. Bu hamleden vazgeçemez ve taşını geri koyamaz. - Eğer rakibin taşını alma hamlesi oluşmuş ise bunun alınması mecburidir. Oyuncunun taşı almaması veya başka hamle yapması imkansızdır.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Tavla ve satranca olan benzerliğiyle bilinen dama, çok eski çağlardan bu yana insanların keyifle oynadığı, boş zamanlarını değerlendirdiği bir zeka oyunudur. İki kişi ile oynanan damanın Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği bilinmektedir.
[1] Sık sık bir yerden bir yere göndermek ya da atamak.
Normal Taşların Hamleleri
Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
Satranç ve tavla oyunlarına benzerliğiyle bilinen dama oyunu, eski dönemlerden bu yana oynanır. Karşılıklı iki kişinin oynadığı damanın mucidi, Yunanlı savaşçı Palamed'dir.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Oyun sırasında da sadece ileri yönlü hareketlere izin verilir, piyonlarınızla geri hamle yapamazsınız.
10 x 10 Uluslararası Çapraz Dama'da 20'si beyaz 20'si siyah olmak üzere toplam 40 taş bulunur. Taşlar rakip taşların üzerinden atlayarak birbirlerini tahta dışına alarak yok eder. Oyunda hedef rakibin elindeki tüm taşları yok etmektir. Sonuçta rakibin tüm taşlarını oyun alanı dışına alan taraf ise oyunu kazanır.
Türk daması 10x10 bir tahta üzerinde oynanır ve taşlar sol alt köşede beyaz olarak dizilir. Çapraz damada her oyuncunun 20 taşı vardır ve beyaz hamlelerle oyun başlar. Taşlar yeme zorunluluğu vardır ve normal hamle sırasında geriye gitmek mümkün değildir, ancak rakip oyuncunun taşlarını alırken geriye gitmek mümkündür.
Dama, iki kişinin karşı karşıya oynadığı bir masa oyunudur. Genellikle 8×8, 10×10 ya da 12×12'lik dama tahtaları üzerinde oynanır. Satrancın aksine bütün taşlar aynı biçimde hareket eder.
Dama oyunu iki kişi üzerinden oynanıyor. Amaç rakibin tüm pullarını yok edip hiçbir pulu kalmadığında ise oyunu kazanmış oluruz. Rakibin pullarını bulunduğu kısma bir pul geçirdiğimiz zaman o pulumuz artık dama olur. Umarım size fayda sağlamıştır.
Atın hareketi
At, satranç oyununda hareketi sırasında diğer taşların üzerinden atlayabilen tek taştır. Her yöne yalnızca 'L' biçiminde hareket eder.
At, “L” harfine uygun şekilde haraket eden bir taştır. Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir. Yanda At etrafında pek çok taş olmasına rağmen, hala 8 kareye gidebilir ve gittiği son karede rakip taş varsa onu alır.
Dokunduğun Taşla Oynamak - Eğer bir oyuncu taşlardan birine dokunursa ve dokunduğu taşla yapabileceği geçerli bir hamlesi varsa, oyuncu bu taşla oynamak zorundadır. Eğer oyuncu rakibinin bir taşına dokunursa bu taşı almak zorundadır.
Satranç Tüm Kuralları
Alınacak taş, oyuna artık bir daha geri dönemez. Fakat bulunduğu hattın son karesindeki bir piyon; arzu edilen piyondan değerli ve şahtan değersiz olan başka bir taşla değiştirilebilir. Oyunun başında, satranç tahtasında; toplam 32 taş bulunur.
b. bir veya birden fazla rakip taşa dokunmuşsa, alabileceği ilk dokunduğu rakip taşı almalıdır, c. hem kendi, hem de rakip taşa dokunmuşsa, kendi taşıyla rakip taşı almalı, eğer bu geçersiz bir hamle ise, oynanabilecek ya da alınabilecek ilk dokunduğu taşı oynamalı ya da almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri