Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Istinaf mahkemesinden sonra ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Istinaf mahkemesinden sonra ne olur?

İstinaf başvurusu yapıldıktan sonra Bölge Adliye Mahkemesi'nce işin esası görüşülmeden önce bir “ön inceleme” süreci söz konusu olur. Bu süreç HMK 352'nci maddesinde düzenlenmiştir. Ön inceleme heyet üyelerinden birisi tarafından yapılır ve ön inceleme neticesinde verilen karar heyet tarafından verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Istinaf kesin karar verdikten sonra ne olur?

İstinaf dilekçesi, kanuni süre geçtikten sonra verilir veya kesin olan bir karara ilişkin olursa, kararı veren mahkeme istinaf dilekçesinin reddine karar verir ve 344 üncü maddeye göre yatırılan giderden karşılanmak suretiyle ret kararını kendiliğinden ilgiliye tebliğ eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serenjustice.com

Istinaf bitince ne olur?

İstinaftan sonra temyiz hakkı açık olan davalarda elde edilen sonucun hukuki bulunmadığında yeniden yargılama yolu açılabilir. Bu şekilde kısa bir süre içerisinde istinaftan sonra temyiz adımları şekillendirilerek alınan kararın bozulması için olağan adımlar atılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinaf a giden dosya ne zaman sonuçlanır?

İstinafta, ilk derece mahkemeler tarafından verilen kararın usul ve esas açısından üst derece mahkeme tarafından denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda istinafta olan dosya karar duruşması sonrasında 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılmasının ardından 2 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org

Istinaf mahkemesinden sonra dosya nereye gider?

Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan istinaf (itiraz) başvurusunu reddetmiş (eş söyleyişle kararı onaylamış) ise bölge adliye mahkemesinin kararı, Yargıtay'ın bozma kararı ile kaldırılır ve dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun-hukuk.com

İSTİNAF MAHKEMESİNİN DURUŞMA AÇMASI HANGİ DURUMLARDA MÜMKÜN?

İlgili 36 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinaf mahkemesi kararı onarsa ne olur?

İstinaf mahkemesi ceza davası ile ilgili yeniden yaptığı yargılama neticesinde, ya istinaf başvurusu hakkınsa “esastan red” kararı verir ya da ilk derece mahkemesinin hükmünü kaldırarak “yeniden hüküm” verir. Her iki halde de şartları varsa, istinaf mahkemesi kararı aleyhine Yargıtay'a Temyiz Başvurusu yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kararı ne zaman kesinleşir?

İstinaf ve temyiz'i inceleyen üst dereceli mahkemelerin hükmü hukuka uygun bulması halinde karar kesinliğe kavuşur. İlk derece mahkemenin kararı vermesi üzerine istinaf kanun yoluna başvuru süresi, hukuk mahkemeleri davalarında, gerekeli kararın tebliğinde 2 hafta süre tanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tugrulgure.av.tr

Istinaf giden dosya Uyapta görünür mü?

İlk derece mahkemesinin kararına karşı istinaf yoluna gidildiğinde UYAP vatandaş sisteminde dosya bilgilerini sorguladığınızda dosyanın durumu “istinafta” olarak görülecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adaletgerek.com

Istinaf mahkemesi sonucunu nasıl öğrenebilirim?

UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vatandas.uyap.gov.tr

Istinaftan döndü ne demek?

İstinaftan Kısmi Döndü Ne Demek? İstinaf başvurusunun esas olarak incelenmesi sonucunda, ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararın kısmen kabul edilmesi durumuna istinaftan kısmi dönme durumu adı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Istinaf en fazla kaç yıl sürer?

Uygulamada sıkça sorulan sorulardan birisi de iş davalarında istinaf sürecinin ne kadar süreceği hususudur. Bu konu mahkemeden mahkemeye değişmektedir. Bununla birlikte uygulamada yaklaşık olarak 2 (iki) yıl kadar sürdüğü söylenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Kesin karar ne zaman kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com

Bir davanın istinafa gitmesi ne demek?

Mahkemenin Vermiş Olduğu Karara İtiraz Yolu (İstinaf)

Yani istinaf, ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararlara karşı bir itiraz yoludur. Ancak ilk derece mahkemelerince verilen tüm nihai kararlar istinaf incelemesine tabi değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Istinaf genellikle ne karar verir?

İstinaf İşlemi: İstinaf mahkemesi, başvuruyu inceler. Kararı ve delilleri gözden geçirir, hukuki nedenleri ve iddiaları değ Karar: İstinaf mahkemesi, mahkeme kararını onaylayabilir, değiştirebilir veya davayı yeniden alt mahkemeye göİstinaf mahkemesinin kararı, genellikle yazılı bir şekilde taraflara iletilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kalemci.av.tr

Istinaf mahkemesinden sonra nereye itiraz edilir?

Madde metninden de anlaşılacağı üzere İstinaf mahkemesinin kesin nitelikteki kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı resen veya istem üzerine itirazda bulunabilir. Başsavcılık, sanık aleyhine bir itirazda bulunacaksa bunun süresi 30 gündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mehmetkursatkilic.av.tr

Istinaf mahkemesi kaç ayda karar verir?

Asliye Ceza Mahkemesi kararlarına karşı istinafa başvurma süresi kararı duruşmada öğrenenler bakımından kararın tefhiminden itibaren 7 gündür. Bu süre içinde istinaf dilekçesi sunulmazsa ilk derece mahkemesi tarafından verilen karar kesinleşmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oksuz.av.tr

Istinaf giden dosya genelde nasıl sonuçlanır?

İstinaf mahkemesine giden dosya ne zaman sonuçlanır? İstinaf mahkemesine giden dosyanın sonuçlanma süresi, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç ay ile birkaç yıl arasında sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: altuntas.av.tr

Istinafa giden dava nasil takip edilir?

Bölge adliye mahkemesi dosya sorgulama nasıl yapılır? İstinaf aşamasındaki tüm dosyalar, e-devlet uygulamasından E-Devlet Şifresi, Elektronik İmza, Mobil İmza veya İnternet Bankacılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yaparak; https://www.turkiye.gov.tr/davalarim adresinden sorgulama yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fullegal.com

Istinaf sonrası temyiz ne kadar sürer?

15 günlük istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren temyizin süresi olarak nitelendirilir. Süre içerisinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve işlemler bu günden sonra yapılır. Bu sayede temyiz ve temyiz süreci nedir cevapları alınmış olunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Istinaf mahkemesinde karara çıkmış ne demek?

Dava dosyası karara çıkmış demek davanın artık kesinleşmiş yani net bir şekilde sonuca varmış olduğu anlamına gelmektedir. Dava dosyasının karara çıkması sonucunda karar kesinleşerek uygulanır ve asla kararda bir değişim söz konusu olamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatismailyildirim.com

Istinaf kararı e devlette görünür mü?

İstinaf Dosya Sorgulama E-Devlet

İstinaf sürecindeki dosyanızın son durumunu öğrenmek için e-devlete girerek “Davalarım” yazmanız yeterlidir. Dosyanın hangi aşamada olduğu ve durumu ile ilgili tüm bilgiler bu sayede kolayca ulaşabiliyorsunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istinaf.com

Istinaf dosya durumu açık ne anlama gelir?

İstinaf dosya durumu açık, dosyanın inceleme aşamasında olduğunu ve henüz karara ulaşmadığı anlamı ifade etmektedir. Dosyanın mahkemece karara bağlandığında Uyap'da dosya durumu karara çıkmış olarak ifade edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuksitesi.com.tr

Istinaf kararı kesinleşmiş ne demek?

İstinaf mahkemesi, istinaf incelemesi neticesinde istinaf başvurusunu “esastan red” veya “düzelterek esastan red” kararı verdiğinde, temyiz edilemeyecek kararlar arasında yer alıyorsa, bu karar kesin niteliktedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi kesin karar verir mi?

İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararlarına karşı yapılan istinaf başvurusu öncelikli olarak incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konuya dair verdiği karar kesindir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaf mahkemesi gerekçeli karar kaç günde yazılır?

Ceza mahkemelerinde görülen davalarda, hükmün verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde gerekçeli kararın hazırlanması gerekir. Hukuk mahkemelerinin görev alanına giren davalarda ise gerekçeli kararın hazırlanma süresi bir aydır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT