İşveren markası ile işletmeler daha fazla kar elde eder, işletmenin sürekliliği sağlanır, rakiplerden önde ve birçok değere sahip olur, markanın ve işveren markasının ön plana çıkmasını sağlayarak yetenekli adaylara, potansiyel adaylara kolay ve hızlı ulaşılır.
Şekilde de anlatıldığı gibi işveren markasının asıl amacı mevcut çalışanların şirkette tutundurulmasını, potansiyel çalışanların ise şirkete çekilmesini sağlamaktır.
Çalışanlarınıza sunduklarınız iş tatmini yaratır ve şirket içi motivasyon artar. Çalışanlar şirketinizde çalışmaktan ve şirketinizi temsil etmekten mutludurlar. Bu nedenle çalışan devir oranı (turnover rate) azalır. Şirketinizin marka imajı ve saygınlığı konusunda toplumda olumlu bir algı oluşur.
İşveren markası, çalışanların bakış açısından bir şirketin itibarını ve popülerliğini tanımlamak için kullanılan ve şirketin çalışanlarına verdiği değeri açıklayan bir terimdir.
İşveren markası stratejileri arasında şirket kültürünün ve değerlerinin net bir şekilde tanımlanması, şeffaf ve etkili iletişim, çalışan geri bildirimlerinin aktif olarak alınması, EVP'nin (Çalışan Değer Önermesi) geliştirilmesi ve dijital iletişim kanallarının akılcı kullanımı yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
İşveren markalaşması, iç ve dış hedef kitlelere bir işveren olarak, hem istenen hem de farklı olunduğunun iletilmesine ilişkin örgütlerin çabalarını ifade etmektedir (Jenner ve Taylor 2007: 7).
İşveren Markası Tanım: İşveren markası; bir şirketin işveren olarak farklılaşmasını sağlayan bir kavramdır. Tüketici markasındaki müşteri, işveren markasındaki tüketicinin karşılığı çalışandır. İşveren markasındaki temel amaç; Yetenekli çalışanları daha hızlı bir biçimde bulmak, rakiplere kaptırmamak ve elde tutmaktır.
Marka değeri ile marka ve müşterilerin ürün ve ürün performansı hakkındaki hissettikleri ve algıları ortaya çıkmaktadır. Güçlü bir markanın değeri; markanın müşteri tercihini ve sadakatini yakalayabilme gücünü göstermektedir (Kotler ve Armstrong, 2004:291). Marka, işletmeler ile müşteriler arasında ilişki kurmaktadır.
Bu unsurlar, diğer marka varlıkları (patent, ticari marka vb.), algılanan kalite, marka çağrışımı, marka farkındalığı, marka bağlılığı, olmak üzere beş tanedir (Aaker, 1991: 15- 16).
- İşveren markası, genel olarak şirketin insan kaynakları departmanı tarafından yürütülürken, şirket markası pazarlama ve iletişim departmanları tarafından yürütülür.
İşveren Markası Uzmanı ne iş yapar? İşveren markası uzmanı sosyal medya, online pazarlama veya diğer dijital kanallar aracılığıyla aday cazibe ve katılımını sağlamak için iletişim geliştirme gibi faaliyetlerden sorumludur.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
İşveren markalaşması, şirketlerin işveren kimliklerini mevcut ve potansiyel çalışanların algılamalarını istedikleri yönde konumlandırmalarıdır.
Çalışanların marka ile özdeşleşip, markanın temsilcisi haline geldikleri süreçtir. İçsel markalama yoluyla çalışanların marka elçisi haline getirilmesidir.
Bir markanın değeri, doğru marka yönetimi stratejileri uygulanarak artırılabilir. Bu stratejiler, markanın güçlü yönlerinin vurgulanması, markanın itibarını koruma, markanın pazarlama ve reklam faaliyetlerinin doğru yapılması gibi farklı unsurları içerebilir.
Marka değerinin, müşterinin bilgiyi yorumlama, işleme ve satın alma kararını güvenle verme becerisini artırdığı da söylenmektedir. Böylece, yüksek marka değerine sahip bir kuruluş, rekabette ayrılmayacak sadık bir müşteri tabanı elde ederek gerekli pazar payının büyük bir bölümünü yakalayabilir ve elinde tutabilir.
-Üründen memnun oldukları ve ihtiyaçlarını karşıladığı sürece o ürünü tercih ederler. -Marka ürünün menşeini gösterir, kalite güvencesi ve garantisi taşır. -Marka, bankadaki para kadar kıymetlidir. -Sadece bir isim veya logo değil müşteriye verilen bir sözdür.
Fiyat primi yaklaşımında; benzer nitelikli ürünler arasındaki fiyat farkı oransal olarak hesaplanır ve gelecek yıllara ait tahmin edilen satışlarla çarpılarak bulunan tutarlar bugünkü değere indirgenerek marka değeri hesaplanır.
(2019) ise işveren markasının ekonomik, sosyal, ilgi ve gelişim boyutlarının örgütsel bağlılık üzerinde etkili olduğunu ifade etmişlerdir. Bu grup içinde ifade edilebilecek diğer çalışmalarda ise işveren markası gelişim, uygulama, ekonomik, sosyal ve ilgi değeri boyutları ile ele alınmıştır.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Marka İşbirlikleri Nedir? Marka işbirlikleri iki farklı sektörde yer alan firmaların müşterilerine karşılıklı fayda sağladığı işbirliklerin tamamıdır. Bu faydalar bazen bir indirim bazen bir hizmet olabilir. Faydalar her zaman doğrudan maddi değerle ölçülmeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri