Okumadan Geçmeyin. Telefonunuzu şarj ederken kullanmak, pilinizi daha hızlı tüketebilir ve telefonunuza uzun vadede zarar verebilir.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Telefonu şarj ederken kullanmak ya da geceleri şarja takmak konusunda birçok kez uyarı alsanız da artık yeni nesil telefonlar bu tür durumlar göz önünde bulunduğu için tasarlandığı için herhangi bir tehlike oluşturmuyor.
Şarjda oynamazsan eğer içinde bulunan ekran kartı vs tam performans calışamaz. Yani oyun akmaz.
Buna karşılık, aygıtınızı uzun bir süre boyunca tam şarjla sakladığınızda da pil kapasitesinde azalma olabilir ve bu durum pil ömrünü kısaltabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olur. Dolayısıyla yatarken telefonunuzu şarjda bırakmak gibi bir alışkanlığınız varsa cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak için bu alışkanlıktan vazgeçmeniz gerekir.
Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Priz imkanı olan her yerde şarjda kullanılmalıdır; ve 1-2 haftada bir bataryayı boşaltıp tekrar doldurman bataryayı canlı tutacaktır. Yeni cihazlar pil dolu olduğunda hala daha doldurmaya devam etmez. Bu yüzden şarjı dolunca prizden çıkarmaya gerek yoktur.
Şarjda oynamak pili ekstradan ısıtacağı için pil ömrünü etkileyebilir. Bunun dışında sorun olmaz.
Oyun Oynamak Hafızayı Güçlendirir
Oyuncular, oyuncu olmayanlardan daha iyi performans gösterdi. Oyun oynamanın, beyni yeni bilgileri güncelleme konusunda daha esnek hale getirmek için eğittiğini ve böylece hafıza kapasitesini artırdığını gördüler.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
Pili uygun şekilde kullanma
Özellikle piliniz tam olarak şarj edildiğinde telefonunuzun aşırı ısınmasına yol açacak durumlardan kaçının. Piliniz ısındığında, kullanmıyor olsanız da çok daha çabuk biter. Pilin bu şekilde bitmesi pilinize zarar verebilir.
Lityum pillerde sorun olmuyor. Evet li-ion pillerde eski nesil pillerdeki gibi hafıza olayı yok, istediğiniz zaman şarka takıp çıkartabilirsiniz.
Bataryayı sürekli %100 şarj etmek veya sürekli düşük şarj seviyesinde kullanmak zarar verir. %20 ve %80 arasında kullanımı batarya ömrünü uzatır.
Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
Mikrofonsuz olarak oynadığınız varsayıldığında ortalama olarak PUBG'de bir saat 20-30 MB internet harcar. Arkadaşlarınızla takım kurup mikrofonla oynadığınız bir maç 40-50 MB'a kadar internet harcayabilir. Oyunda geçirilen bir dakikanın ortalama olarak 0.5 MB internet harcadığını söyleyebiliriz.
Az önceki senaryoyu göz önüne alırsak, yani telefonuna hali hazırda indirilmiş ve güncel bir PUBG Mobile ile açtığın maçta 1 dakikada 0,5 MB internet harcarsın. Bu da 1 saatlik oyunda 20 - 30 MB arasında bir veri harcanması anlamına gelir.
Hiçbir şey olmaz gibi bir durum yok. Bataryanın belli bir ömrü var, siz oyun oynadığınızda bataryaya daha fazla yük biner, bu da pilin ömrünü azaltır. Tabii bu öyle kısa süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak şarjdayken oyun oynadığında daha fazla aşınma yaşanır.
Lityum-iyon pillerin kendiliğinden deşarj oranı düşük olduğundan, dört yıllık pillerden iyi olması mümkündür. Bununla birlikte, özellikle tam şarjlı halde depolanırlarsa zamanla bozulmaya başlarlar, bu nedenle muhtemelen bir miktar kapasite kaybı olacaktır.
Bunun nedeni, şarj edilebilir pillerin ortalama raf ömürlerinin (veya ideal şartlarda, hiç kullanmadan, saklama ömürlerinin) 6 ile 7 sene civarında olmalarıdır. Tabii bu ömür pillerine saklama koşulları ile doğrudan ilişkilidir.
Pili Korur Nedir? Pili Korur, One UI 4.0 (Android 12) ve daha yeni sürüme sahip Samsung Galaxy model akıllı telefonlarda yer alan bir batarya yönetim sistemidir. Bu mod, cihazınızın batarya sağlığını korumak için maksimum şarj oranını %85 ile sınırlandırır.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Şarj yüzde 80'e ulaştığında durur ve kalan süre boyunca yavaşça şarj edilir. Böylece şarj/deşarj döngüsü engellenir. Ayrıca, tamamen şarj etmeden birkaç gün boyunca telefonunuzu tutmak da iyi değildir. Bir yedek telefonunuz varsa, onu %30-50 aralığında şarj etmek daha iyidir, bu da batarya ömrünü uzatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri